Senátor Dryml navádí policii, co a hlavně koho má v ČSSD prověřit

14.09.2012 18:00

Měsíc před krajskými volbami nemůže být nejsilnější politické straně v zemi milé, že se v médiích objevují přepisy policejních odposlechů exhejtmana Davida Ratha. Až příliš často v nich totiž zaznívá, že je třeba nakrmit volby. ČSSD ale tvrdí, že s černými penězi nemá nic společného. Senátor Vladimír Dryml si to vysvětluje tím, že přiznání by znamenalo konec jejího kindermanagementu.

Senátor Dryml navádí policii, co a hlavně koho má v ČSSD prověřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD se radují z přijatého zákona

Bývalý středočeský hejtman David Rath sice ve své nedávné řeči před sněmovnou odmítl hovořit o financování kampaně ČSSD před podzimními krajskými volbami, ale v přepisech policejních odposlechů, jak je zveřejnila MF Dnes, se často objevují zmínky, že část peněz měla putovat na předvolební kampaň. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka však nadále trvá na tom, že kauza Davida Ratha s hospodařením sociální demokracie nic společného nemá.

„Vedení ČSSD nezbývá nic jiného než tvrdit to, co tvrdí. Kdyby totiž přiznalo pravdu, tak by to byl nejen politický konec celého vedení sociální demokracie v čele s kindermanagementem, ale byl by to i konec ČSSD v nadcházejících podzimních volbách,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz senátor Vladimír Dryml, jenž při nedávném odchodu z ČSSD do Strany práv občanů nešetřil na adresu sociální demokracie slovy o straně prolezlé korupcí.

Je veřejným tajemstvím, že měl každý shánět peníze na volby

Kandidát zemanovců na hejtmana Královéhradeckého kraje připustil, že financování politických stran není jen problémem ČSSD, což je dáno tím, že mediální agentury vyšroubovávají ceny vysoko, a vše, co souvisí s volbami, se neustále prodražuje. „Ale je záležitostí policie, aby to dokázala. A na bližší podrobnosti by se policie měla zeptat třeba pana Tvrdíka, který byl expertem na financování politických kampaní,“ podotýká senátor Dryml.

Zároveň upozorňuje na to, že nikdo ze sociální demokracie zatím nevysvětlil, co myslel David Rath tím, když v odposleších říkal, že je třeba nakrmit bestii. „Je veřejným tajemstvím, že měl každý shánět prostředky na volby, řekl to i hejtman Jaroslav Palas. V podstatě to znovu opakoval David Rath při svém druhém vystoupení ve sněmovně, kdy nepřímo potvrdil, že peníze na volby prostě sháněl tímto způsobem,“ uvádí Vladimír Dryml.

Logickým krokem policie by bylo prověřování hospodaření ČSSD

Senátor si ve zveřejněných odposleších všiml některých závažných skutečností, a proto je podle něj potřeba, aby policie po těchto faktech šla. „Zatím jsem nezaznamenal, že by bylo prověřováno hospodaření ČSSD a její faktury z politických kampaní. Nevím, kdy k tomu policie dojde, ale to by byl asi druhý logický krok. Jednou z klíčových postav byl Jaroslav Tvrdík a také na něj by se policie měla zaměřit,“ doporučuje královéhradecký lídr SPOZ.

O poměrech v ČSSD podle senátora zcela jasně vypovídají i nahrávky, na jejichž základě je stíhán bývalý místopředseda strany v Pardubickém kraji Miroslav Petržílek, jenž požadoval úplatky po stavební firmě. Popuzuje ho i preferování Broumovska a Náchoda na úkor Hradce Králové. „Pokud máte stavební firmu z Broumovska, a ta z 80 milionů dokáže za vedení hejtmana Lubomíra France, který je také z Broumova, navýšit svůj obrat čtyřikrát, pak tady asi něco není v pořádku,“ říká pro ParlamentníListy.cz senátor Vladimír Dryml.

Z oficiálně přiznaných příjmů se na bydlení za 12 milionů vydělat nedalo

Kritizuje to, že firmy v krajích jsou tlačeny ke zdi, že nedostanou zakázku, když nedají něco do stranické pokladny, i když se nejedná jen o specialitu sociální demokracie. „Ale ČSSD se v tom velmi obratně pohybuje, protože ovládá kraje. Má přístup k evropským penězům a s jejich čerpáním jsou obrovské problémy, ať už je to Severozápad nebo region Severovýchod, a to bylo kontrolováno jen pár projektů z obrovské masy. Na úkor zbytečných nebo předražených zakázek tak dochází k zadlužování krajů,“ zlobí se senátor.

Jeho kritika praktik v ČSSD tím ale nekončí. Pozastavuje se i nad tím, jak si někdo může z příjmů, jejichž výše je známá a snadno dohledatelná, pořídit byt nebo dům za deset či dvanáct milionů. „Tím narážím na předsedu strany Sobotku, který dodneška nevysvětlil to podivné financování, protože je nesmysl, aby jenom z diet dokázal ufinancovat svůj pražský byt. Nebo narážím na nový domeček pana hejtmana France,“ ukazuje senátor konkrétně prstem na dva významné politiky ČSSD.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…