Šílené reformy, řekla soudkyně a Kalousek se jí vysmál. Teď touží po Senátu

26.03.2012 16:00

Bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová míří do politiky. Chce kandidovat do senátu za Stranu zelených v obvodě Brno-město, kde je teď senátorem Richard Svoboda (ODS). Ten se však k možné sokyni nechce nijak vyjadřovat. "Já mám zásadu, že své protikandidáty nijak nekomentuji," řekl ParlamentnímListům.cz senátor. Politolog Lukáš Jelínek ale zmínil, že Wagnerová má určitě slušnou šanci na to, se do Senátu dostat.

Šílené reformy, řekla soudkyně a Kalousek se jí vysmál. Teď touží po Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Co bude dělat bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová poté, co ji vypršel mandát ústavní soudkyně, je po dnešku již jasné. Wagnerová dnes zveřejnila, že na podzim bude v Brně kandidovat za Stranu zelených do Senátu. Třiašedesátiletá Wagnerová přitom ještě minulý týden úvahy o svém případném politickém angažmá označovala za spekulace.

V horní parlamentní komoře by se Wagnerová chtěla věnovat hlavně kvalitě zákonů, které podle ní trpí řadou nedostatků. „Chci tam přispět k tomu, aby zákony pokud možno netrpěly tak hroznými deficity ústavnosti, sdělovat názory, které jsou budovány na mých snad znalostech a zkušenostech,“  řekla dnes Wagnerová.

Senátor Richard Svoboda ke své budoucí politické sokyni uvedl pouze to, že její osobu komentovat nebude. „Já nebudu komentovat ani její vyjádření u Ústavního soudu, a ani to, že chce jít do politiky. Každý si svůj profil vytváří sám. Já mám zásadu, že své protikandidáty nijak nekomentuji, a nebudu se proto nijak vyjadřovat ani k Elišce Wagnerové,“ řekl ParlamentnímLitsům.cz Svoboda.

Podle politologa Masarykovy demokratické akademie Lukáše Jelínka to je ale vcelku přirozené, že se Wagnerová nyní rozhodla pro politické angažmá.

 „Myslím si, že šanci má dosti slušnou, když skutečně bude kandidovat v Brně, kde již určité zázemí má. V takovém velkém městě do značné míry hrají významnou roli i celostátní politická témata. Umím si proto představit, že by zde dokázala získat podporu napříč politickým spektrem a to přinejmenším mezi středovými a levicovými politickými stranami,“ řekl Jelínek ParlamentnímListům.cz. Podle něj dokáže zcela jistě Wagnerová kolem sebe při svých osobních známostech soustředit i slušnou politickou podporu. „Její šance by tak v tomto případě byly velmi vysoké,“ zmínil dále.

Vždyť byla kdysi v angažmá ODA

Myslet si, že Wagnerová se neumí v politice tzv. pohybovat, je ale dle něj velmi liché. „Ústavní soud je totiž místo, kde se protíná právo s politikou, to znamená, že je celkem přirozené, že se očekává od ústavních soudců, že budou mít vedle své právní kvalifikace i celkem dobrou orientaci v politickém dění. Pokud se nepletu, tak paní Wagnerová  byla ještě politicky činná před svým nástupem k Ústavnímu soudu, a to v ODA, takže u ní bylo celkem zřetelné již tehdy, že se jedná o politicky cítící bytost,“ řekl dále na konto bývalé ústavní soudkyně politolog.

Sama Wagnerová dnes médiím sdělila, že za vrchol své kariéry nadále považuje Ústavní soud. „Senát považuji za předávání zkušeností. Nechci tam budovat žádnou vysokou politickou kariéru. Chci přispět k tomu, aby zákony pokud možno netrpěly tak hroznými deficity ústavnosti," řekla Wagnerová. Senát by podle ní měl chladit hlavně ty vášně, které vřou v Poslanecké sněmovně.

I tato slova ovšem podle Jelínka na Wagnerovou tzv. sedí. „Když ústavní soudce skončí kariéru u Ústavního soudu, tak dosáhl v oblasti práva už všeho, co dokázat mohl. Už prostě není možný žádný další posun. Takže když paní Wagnerová dosáhla té nejvyšší mety v oblasti práva, tak je vcelku logické, že se chce soustředit na tu druhou část věcí, které ji baví odjakživa, takže na politiku. Mně to proto přijde přirozené, že by v Senátu mohla své zkušenosti z Ústavního soudu zúročit, zvlášť když často vidíme ledabylou legislativní práci českého parlamentu ,“ vysvětlil dále Jelínek.

Ona jim spíše šlápla na kuří oko

Politolog ani nevidí nějak podivné, anebo dokonce přitažené za vlasy to, že Wagnerová necelý týden před ukončením angažmá u Ústavního soudu označila vládní reformy jako šílené a asociální. Následným negativním reakcím premiéra Petra Nečase a také ministra financí Miroslava Kalouska se proto jen pousmál. Myslí si totiž, že Wagnerová politikům šlápla v určitém ohledu na kuří oko.

„Ona jim na kuří oko šlápla schválně, neboť evidentně není ten typ, který by si schovával své názory pro sebe. Oni politici mají poměrně velké obavy z toho, když se do politiky, nebo na politické pole pouští lidé, kteří dosáhli výrazných pozic v jiných oborech - zvlášť z oblasti práva. Vždyť si vzpomeňme, jaké bylo pobouření, když se členkou sociální demokracie stala bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová! Pak se jí také začalo vyčítat mnohé. Ono to trošku souvisí s tím, že se politici všeobecně poněkud bojí toho, když špičkoví právníci jdou do politiky. Oni totiž dokážou velmi dobře argumentovat, a také dokážou mnoho věcí dobře spojovat, uvažují logicky, a tak politické garnituře vadí, když jim pak zblízka takoví lidé hledí pod prsty,“ zmínil k tomu Jelínek.

Vždyť Kalousek je také jen chemik, nikoliv ekonom...

Politolog se zasmál také tomu, jak argumentoval nedávno proti Wagnerové ministr financí Miroslav Kalousek. „Doktorka Eliška Wagnerová má samozřejmě právo na svůj názor. Já se nepokládám za znalce ústavního práva. Nicméně na základě jejích výroků si dovoluji tvrdit, že ústavnímu právu rozumím mnohem více, než ona veřejným financím,“ řekl totiž Kalousek ParlamentnímListům.cz 14. března, tedy těsně po výroku Wagnerové na „asociální“ reformy vlády.

„Přijde mi to od Kalouska humorné, neboť pokud pan Kalousek něčemu rozumí, tak jen chemii, neboť je vystudovaný chemik. To ostatní jsou jenom oblasti jeho zájmu, nikoliv jeho odborná vyspělost. Takže nevím, proč zrovna on by měl kádrovat někoho jiného ať už z politiky, nebo ekonomie,“ doplnil k tomu Jelínek.

Podle něj se u ústavních soudců všeoecně předpokládá, že to budou lidé, kteří dokážou uvažovat nejenom z hlediska práva a ústavního práva, ale že se dokážou vyznat i v dalších společensko–vědních oborech, jako je historie, politologie, sociologie a psychologie.

 „A že to vše dokázala do práce ústavního soudce včlenit i Wagnerová, o tom nepochybuji. Ovšem to, že Wagnerová není rozenou ekonomkou? Každý přece nemůže opravdu zvládnout všechno, a mám dojem, že zvláště v době, kdy převažuje ekonomicistní myšlení a nazírání na všechno prostřednictvím peněz, a prostřednictvím ekonomie, je dobré, když ústavní soudci při svém rozhodování argumentují kromě práva i sociálními aspekty. Takže si myslím, že není vůbec zapotřebí, aby byla paní Wagnerová zběhlá i v oblasti ekonomie,“ uzavřel politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…