Šílený tlak na Hanákovou: Huboval Jandák, tlačí noviny, své řekl i Kalousek

31.05.2013 10:32

Slavná vila bratří Čapků na pražských Vinohradech je na prodej. Šéfka resortu Alena Hanáková (STAN) možná prožívá malé peklo, na její úřad se valí tlak ze všech stran. Přední veřejné instituce apelují, aby stát vilu odkoupil, ministerstvo prý ale nemá peníze, zvažuje své možnosti a s nákupem váhá. Páteční Lidové noviny tomuto tématu věnují nevídaný prostor: Kromě titulní strany rovněž celé (!) strany dvě a tři.

Šílený tlak na Hanákovou: Huboval Jandák, tlačí noviny, své řekl i Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Vinohradská vila Karla a Josefa Čapka je v nabídce realitní kanceláře. Přesněji řečeno ta její polovina, kterou obýval spisovatel Karel Čapek se svým otcem. To se ale nelíbí veřejným institucím. Například podle vedení Památníku národního písemnictví by se měla vila zčásti upravit jako badatelské pracoviště a zčásti otevřít veřejnosti. "Byl jsem se ve vile podívat. Vypadá to tam, jako kdyby Karel Čapek odešel jen den předtím. To dobové vybavení, včetně telefonu či gramofonu, musí lidé přece mít šanci vidět," říká pro LN ředitel památníku Zdeněk Freisleben.

Ministerstvo zvažuje možnosti

Jenže k tomu, aby stát mohl vilu odkoupit, je nutný souhlas Ministerstva kultury. To nyní v čele s ministryní Hanákovou zvažuje, zda na koupi uvolní požadovaných 49 milionů korun. Jiná cesta, jak se dostat k cenným materiálům, ale neexistuje. Majitel vily, prasynovec spisovatele a jeho manželky Olgy, Karel Scheinpflug nechce vykupování jednotlivých kusů pozůstalosti povolit.

Přímluvu za odkoupení Čapkovy vily chystají i další instituce a osoby zajímající se o život a dílo slavného spisovatele. Pro ParlamentníListy.cz už se k tématu vyjádřil například poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák. "Já si myslím, že by se stát měl snažit vilu bratří Čapků získat, je to povinnost Ministerstva kultury. Měl by se do toho aktivně vložit a intenzivně se o to zajímat. Je to můj názor už jako nestínového ministra kultury, ale na místě paní Hanákové bych se o ten objekt staral," míní poslanec.

Argument, že 49 milionů korun se v rozpočtu ministerstva nenajde, neuznává. "Peněz je pořád dost, je to jenom o tom, jak se s nimi hospodaří. V tomto případě jde jednak o polovinu vily bratří Čapků, jednak o archiválie. A ty především by se mělo Ministerstvo kultury jako kulturní památku snažit zachránit," zdůraznil Jandák.

Tlak prý může pomoci

Právě ucelený tlak institucí může podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) změnit dosavadní vlažný přístup státu. "Nejsem příznivcem toho, že by stát měl pod návalem emocí skupovat takové nemovitosti. Myslím si, že jednotlivec by tu stavbu mohl spravovat efektivněji. Ale pokud by si o to významné státní instituce řekly a doložily správnost kroku, nemohu to vyloučit," připustil ministr pro LN.

Koupi vily podporuje kromě vedení Národní knihovny či Společnosti bratří Čapků také Hrad. "Jednoznačně zastáváme názor, že by vila po Karlu Čapkovi měla být ve vlastnictví státu. V žádném případě nelze dopustit, že by se snad dostala mimo české vlastnictví," uvedla mluvčí Hradu Hana Burianová.

Jasněji bude už příští středu. Ministryně kultury Alena Hanáková ponese na jednání Nečasova kabinetu zprávu o tom, jak v případu dále postupovat. Nyní prý ministerstvo prověřuje své možnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…