Škoda, že Kalousek nehodil i šavli, smějí se politici ministrově opilosti

07.06.2013 15:05

ANKETA Po internetu se šíří rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, při němž poněkud špatně artikuloval, což nahrálo spekulacím, že byl pod vlivem alkoholu. Politici jeho chování odsoudili.

Škoda, že Kalousek nehodil i šavli, smějí se politici ministrově opilosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Kalousek v pátek přiznal, že byl při svém čtvrtečním vystoupení v médiích, po kterém se spekulovalo, že byl opilý, skutečně pod vlivem alkoholu. V rozhovoru pro server Lidovky.cz Kalousek řekl, že si dal dvě skleničky. „Po pracovní době jsem si dal dva panáky, byť připouštím, že ministři žádnou pracovní dobu mít nemají, a totálně mě to odbouralo. Mrzí mě to, ale nebudu se vymlouvat na nic jiného,“ dodal Kalousek. Před tím totiž uváděl jako příčinu „únavu“.

Viróza

Ministr ve čtvrtek v podvečer hovořil v přímém vstupu pro Radiožurnál o povodních a bylo mu velmi špatně rozumět. Po internetu se pak začala šířit nahrávka s komentářem, že měl Kalousek virózu, podobně jako prezident Miloš Zeman u korunovačních klenotů ve svatovítské katedrále. Tehdy se Kalousek Zemanovi vysmíval, že byl rád, že ke korunovačnímu meči nepřibyla i šavle. Jindy zase premiér Petr Nečas uvedl, že Zeman a Kalousek jsou politici, kteří nejčastěji trpí virózou.

ParlamentníListy.cz ještě před Kalouskovým vyjádřením, kde se k požití lihovin přiznal, oslovily politiky, co si o jeho rozhovoru myslí a zda jeho stav odhadují spíše na alkohol, nebo virózu.

Ruský mužik Kalousek

„Spráskat se jako ruský mužik při vyhlášení stavu nouze, když republika bojuje s povodní a ještě jít mluvit do rozhlasu, je od pana Kalouska stejně neprofesionální, jako když prezident Zeman trpěl virózou při otevírání pokladnice korunovačních klenotů. Stydím se za oba pány, dělají ostudu a na alkoholové dýchánky by si fakt měli vybírat lepší dny,“ řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně Jana Černochová.

„Ten rozhovor na tn.cz je ještě smutnější, ale třeba je to provokace tajných služeb nepřátelských mocností. Nebo odpůrců církevních restitucí. Kdo ví? Šavle prostě hrozí na mnohých místech. A kdo jinému jámu kopá..., řekla by Saturninova teta,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Na poslanci ODS a lékaři Borisi Šťastném se patrně prokázalo, že se nevěnuje profesi, kterou vystudoval. Jeho diagnóza Kalouskova stavu se totiž prokázala být aspoň částečně mylnou. „Myslím, že v době povodní jsou všichni strašně unavení. Když dlouho nespíte, první, co vám odchází, je koncentrace, koordinace a artikulace. Tu nahrávku jsem slyšel a jako lékař to na alkohol ani trochu nevidím. To člověk mluví jinak,“ řekl redakci šéf sněmovního zdravotního výboru Šťastný.

Ministr jakékoli jiné civilizované země by hned odstoupil

„Dnes už je myslím jedno, zda jde o alkohol či virózu. Poslední dobou se rozdíly mezi těmito fenomény vytrácí. Řeč pana Kalouska mohu těžko posoudit, nejsem logoped. Nicméně tři dny beze spánku dokážou člověkem zamávat stejně jako viróza nebo alkohol,“ míní místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Poslankyně KSČM Marta Semelová uvedla, že nemůže věc posoudit a že daný rozhovor neslyšela. „V každém případě mě víc než jeho artikulace vadí škrty a zároveň zdražování základních životních potřeb, kterými zatěžuje on a celá tato vláda obyčejné lidi a rodiny,“ dodala Semelová.

„Domnívám se, že viróza je jednoznačně a srozumitelně zakotvený název pro každého chápavého člověka u nás. Přeji panu ministrovi dobrého lékaře, který ho z této šlamastiky dostane. Toto nebylo rozhodně poprvé. Kdyby to udělal sebelepší ministr jakékoli jiné civilizované země, okamžitě by odešel. Všichni víme, že výmluva na únavu z nevyspání ani jiná výmluva neobstojí,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

Korunovační šavle

„Je to velká ostuda, která je samozřejmě zapříčiněná alkoholem. Ani se nedivím, že naše ekonomika je v takové recesi, když máme takového báječného ministra financí, který kvůli svému pracovnímu nasazení třeba i tři nocí nespí,“ říká poslanec VV Michal Babák.

„To nemohlo být nic jiného než těžká viróza. Škoda, že byl rozhovor tak krátký. Mohli jsme se dočkat i té korunovační šavle v přímém přenosu,“ smál se europoslanec ODS Hynek Fajmon.

„Myslím, že jak je nyní zvykem, šlo o silnou virózu. Ještě, že při rozhovoru neusnul,“ reagovala poslankyně ČSSD Hana Orgoníková.

Možná pan Kalousek trumfne prezidenta

„Jak řekl Petr Nečas, pan Kalousek je jedním ze dvou českých politiků, kteří trpí nejčastěji virózami. Teď na jaře má jednu za druhou,“ říká šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

„Domnívám se, že od onoho vyzvedávání korunovačních klenotů viróza a nadměrné požití v české kotlině jedno jest. Co víc dodat? Snad jen poděkování za květnatost našeho jazyka,“ uvedl senátor Miroslav Krejča.

„Možná pan Kalousek trumfne prezidenta,“ reagoval senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Nejsem lékař. Ať si to každý pustí a závěr si udělá sám,“ uvedl místopředseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Předseda KSČM Vojtěch Filip pro ParlamentníListy.cz uvedl: "Obrázek ať si každý udělá sám, zejména ve světle jeho výroků na adresu jiných." Se zajímavou myšlenkou přišel senátor ČSSD Zdeněk Škromach: "Měl by vrátit Rathovi pokutu, kterou odslouhlasili jeho vládní kamarádi za výrok o tom, že Kalousek byl opilý," doporučil Škromach.

Ing. Hana Orgoníková

  • Hana Orgoníková zemřela 5. června 2014 v Hradci Králové

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…