Slovenský premiér poučil Moravce. Nečas ho mile napomenul

01.01.2013 12:39

Ve speciálním vysílání Otázek Václava Moravce k dvacetiletému výročí rozdělení Československa vedle sebe k debatě usedli český premiér Petr Nečas a slovenský premiér Robert Fico. Moderátor Václav Moravec se snažil z Fica marně vymámit odpověď, zda se zúčastní blížící se volby prezidenta Slovenské republiky. Premiér ho ale uzemnil trefnou odpovědí.

Slovenský premiér poučil Moravce. Nečas ho mile napomenul
Foto: Gazprom.com
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Pořad České televize byl symbolicky vysílán z brněnské vily Tugendhat, ve které tehdejší politické špičky - český a slovenský premiér Václav Klaus a Vladimír Mečiar, dospěly k dohodě o ustavení dvou samostatných států, České a Slovenské republiky.

Debata se nesla v přátelském duchu a uvolněné atmosféře. Hladký průběh pořadu místy narušoval pouze moderátor Václav Moravec, který vstupoval do řeči českému premiéru Petru Nečasovi.

Po úvodních slovech, kdy se oba předsedové vlád shodli na tom, že rozdělení Československa bylo jediným možným a správným krokem, který přispěl k dobrým vztahům mezi oběma zeměmi, se debata přesunula k přímé volbě prezidenta.

Již tři roky sledujeme pořady Václava Moravce

Fico: Nesním po nocích o prezidentství

Poté, co se Nečas snažil odvrátit obavy z možného pozdržení první přímé volby prezidenta v České republice kvůli ústavním stížnostem, snažil se Moravec vypáčit ze slovenského premiéra, zda předčasně opustí svůj post ministerského předsedy, aby se mohl ucházet o vstup do nejvyššího patra politiky v blížící se prezidentské volbě.

Fico ale dotaz moderátora jednoznačně odpálil slovy, že pro něj coby premiéra není tato otázka zajímavá. 24 hodin denně totiž reaguje na problémy, kterým Slovensko čelí. Je tedy nereálné si myslet, že když v jednu nebo dvě hodiny ráno ulehne do postele, sní o svém prezidentství. Tímto tématem se prý vůbec nezabývá.

Slovenského předsedy vlády se zastal i Nečas, který Moravce s úsměvem a jemně napomenul, že přeci nemůže čekat, že slovenský premiér takové zásadní rozhodnutí sdělí v České televizi.

Nepomohla ani poznámka Moravce, že přenos vysílá i slovenská televize a rozhlas. Fico tlaku nepodlehl a odpověď si nechal pro sebe.

Nečas zavtipkoval

Když debata přešla i k tématu možného prohloubení vzájemné kooperace v oblasti společné obrany a armádní spolupráce, neodpustil si Nečas žert pro odlehčení atmosféry. Řekl, že na českého ministra obrany je velmi přísný. Myslel tím samozřejmě sám sebe, tento post dočasně zastává po odvolání Karolíny Peake (LIDEM).

"Nebudu ministrem obrany ani o vteřinu déle, než bude nezbytně nutné," dodal už s vážnou tváří český premiér.

Jak debata pokračovala? Dozvíte se ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…