Sobotka zaútočil na schopnost Peake. Ta úder vrátila. Víme jak

02.12.2012 5:00

Vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake je žhavou kandidátkou na uprázdněný post ministra obrany po Alexandru Vondrovi. Kritiku šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, že nemá žádné znalostní ani odborné předpoklady stanout v čele tohoto resortu, odpálila poukazem na jeho působení na ministerstvu financí, čehož následky prý řešíme dodnes.

Sobotka zaútočil na schopnost Peake. Ta úder vrátila. Víme jak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Téměř půldruhého roku ve funkci místopředsedkyně vlády proměnilo Karolínu Peake v političku hýřící potřebným sebevědomím. Při chystaných rošádách v kabinetu Petra Nečase se její jméno často skloňuje v souvislosti s pozicí v čele resortu obrany, nebo také dopravy. Zatímco sama podobné úvahy nepopírá, nejsilnější parlamentní stranu rozpalují doběla a její předseda Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že by šéfka LIDEM v čele resortu stanout neměla.

„Paní Peake se o tento resort nikdy v minulosti nezajímala. Sociální demokracie je proto přesvědčena, že paní Peake žádné znalostní a odborné předpoklady k tomu, aby resort obrany vedla, nemá,“ upozornil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že jeho strana by si nepřála opakování kauzy letadel CASA. Dosazením Peake by se prý opakovala situace, kdy ministerstvo vedla její nekompetentní předchůdkyně Vlasta Parkanová.

Peake má strach, že by se Sobotka mohl vrátit na finance

Předsedkyně strany LIDEM ale nepatří k těm, kteří by si podobné útoky na svou osobu nechali líbit. Bohuslavu Sobotkovi vzkázala, že vzhledem k tomu, že se ČSSD čím dál více propojuje s komunisty, tak ji nepřekvapuje, že on sám se vžil do role kádrováka. „Jednání o obsazení ministerstva dopravy a obrany nebyla zatím ukončena,“ zdůraznila Peake, že o jejím působení v čele některého z těchto dvou resortů ještě rozhodnuto není.

A protože ctí pravidlo, že nejlepší obranou je útok, pustila se do Sobotky za jeho čtyřleté působení v křesle ministra financí. „Každý máme své obavy. Ty moje pramení z případného budoucího obsazení ministerstva financí Bohuslavem Sobotkou. Následky jeho minulé působnosti řešíme dodnes,“ prohlásila Karolína Peake, pro níž nejsou finance vzdálenou oblastí, protože na Právnické fakultě Univerzity Karlovy vystudovala před třinácti lety finanční právo a finance.

Vláda raději nic předsedkyni ústavně-právního výboru neposílala

Ale s resortem obrany dosud nic do činění neměla a opoziční sociální demokraté jí to připomínají na každém kroku. „Poznali jsme to na příkladu paní Parkanové, která odbornost naprosto neovládala a všechno šlo kolem ní. Nejen že nebyla schopna dát svůj fundovaný názor, ale raději ani nic nepodepisovala. A teď podle rčení ´já nic, já muzikant´ říká, že s tím neměla nic společného,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, že by Peake mohla jít v tragických stopách Vlasty Parkanové.

K těmto obavám ho vede zkušenost z dvou a půl roku působení Karolíny Peake ve sněmovně. „Ona je, bohužel, prototypem politika, který předstírá, že se pouští do odborných témat, ale ukazuje se, že se v těch tématech neorientuje. Vzala si na sebe funkci předsedkyně ústavně-právního výboru, ale byl pro ni problém ji vůbec zvládnout. Říkalo se tu, že vládě ani nestálo za to, aby jí příslušné dokumenty posílala, protože nevěděla, co s nimi,“ líčí místopředseda sněmovny těžké časy Karolíny Peake z dob jejího předsednictví ústavně-právnímu výboru.

Ať sáhla, na co sáhla, vždy byla hrubě nekompetentní

„Paní Peake se už pustila do několika činností, v nichž se ukázalo, že je hrubě nekompetentní. Do voleb šla za Věci veřejné s tím, že zruší anonymní akcie. Sněmovně se je krátce před tím, než tam přišla, podařilo zrušit, ale ona je znovu zavedla. Pak se ujala boje s korupcí, a výsledky jsou tristní. Obsadila se do role místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí a země se neustále v mezinárodním měřítku korupce propadá níž a níž,“ vyjmenovává Lubomír Zaorálek pro ParlamentníListy.cz úlety vicepremiérky.

Podle místopředsedy sněmovny za Nečasovy vlády padly zábrany, že významné funkce může zastávat někdo, aniž by k tomu měl alespoň minimální předpoklady a přípravu. „V případě Karolíny Peake to je ještě zvýrazněno. Tam není vůbec žádná praxe, žádné výsledky a přesto postupuje dál a dál. Myslím si, že to je nezodpovědnost, že jí někdo takové funkce vůbec nabízí,“ tvrdí Lubomír Zaorálek.

Někomu může vyhovovat, že bude slabou ministryní obrany

Dokonce to nepovažuje ani za chybu samotné vicepremiérky, ale za selhání těch, kteří jí nabízejí, aby zastávala stále vyšší a vyšší funkce. „Vypadá to, že někomu může vyhovovat, že bude slabou ministryní. Přece se dopředu ví, že nebude schopna pochopit dění v resortu obrany a budou to řídit jiní. Ale to nebude jen její problém. Ten je i v tom, že tahle vláda je slabá, ministři jsou slabí a nezvládají proces rozhodování. Rozhodování totiž probíhá jinde. Na případu letounů CASA jsme to viděli,“ připomíná místopředseda ČSSD nešťastnici Vlastu Parkanovou.

Naopak pro Bohuslava Sobotku coby exministra financí má jen slova chvály. „Když odcházel z čela financí, tak dlouhodobé zadlužení státu bylo na úrovni 27 procent, deficit byl pod třemi procenty, reálné mzdy rostly, dobře byli placeni učitelé, peníze šly na vědu i výzkum. Z hlediska ministerstva financí byla země předávaná v roce 2006 ve velmi dobrém stavu a podle mě se Bohuslav Sobotka jako ministr financí nemá za co stydět. Paní Peake tu jen přejímá ve sněmovně mockrát opakované floskule, které se ale o nic reálně neopírají,“ reaguje Lubomír Zaorálek na kritická slova Karolíny Peake.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…