Sociolog Keller: Půl století stoupala produktivita práce. A zaměstnancům nepřinesla skoro nic

12.10.2013 21:25

Předvolební sliby některých politiků zařídit prosperitu zeštíhlením veřejného sektoru, zpřísněním rozdělování sociálních dávek a snížením pojistného pro firmy i zaměstnance si vzal v Právu na mušku sociolog Jan Keller.

Sociolog Keller: Půl století stoupala produktivita práce. A zaměstnancům nepřinesla skoro nic
Foto: Archiv
Popisek: Jan Keller

Podle něj byla všechna tato opatření postupně vyzkoušena v průběhu posledních více než 30 let v USA. I tam byla doprovázena sliby o prosperitě pro ty, kteří si ji zaslouží.

Jenže: letos koncem září byly v USA publikovány údaje o vývoji životní úrovně domácností. „Medián příjmů mužů (střední hodnota platů, nikoliv průměr) byl v roce 2010 ve Spojených státech při zohlednění inflace stejný jako v roce 1964. To znamená, že téměř půl století prudkého vzestupu produktivity práce nepřineslo zaměstnancům prakticky nic,“ upozorňuje Keller.

Smetanu z růstu ekonomiky podle něj shrábly firmy, jejichž zisky jsou v době doznívající hospodářské krize a vrcholícího zadlužení státu nejvyšší od konce druhé světové války.

Naproti tomu zaměstnanci při stagnujících mzdách odevzdávají stále víc peněz na soukromé pojištění. Za poslední dekádu stouply příspěvky na zdravotní pojištění o 90 %, poplatky za studium na veřejných vysokých školách o 27 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…