Špatná zpráva pro ČEZ: Bulharský parlament nařídil snížení cen elektřiny

29.06.2013 16:33

Bulharský parlament schválil změny v energetickém zákoně, které umožňují snížení cen elektřiny, zejména pro rodiny. Neúměrně vysoké účty za elektrický proud - předložené začátkem roku poskytovateli energie, včetně českých společností ČEZ a Energo-Pro - vyvolaly v zemi masové protesty, které následně vedly k pádu vlády a ke květnovým předčasným volbám. Dnešní rozhodnutí poslanců vládní koalice ale nezastavilo nové protivládní vzbouření posledních dvou týdnů.

Špatná zpráva pro ČEZ: Bulharský parlament nařídil snížení cen elektřiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přívodní vidlice od elektrospotřebiče

Tisíce Bulharů vyšly nejprve 10. února do ulic 15 měst na protest proti příliš vysokým cenám elektřiny. V dalších dnech se však důvody jejich hněvu rozšířily i na celkovou chudobu a na politickou situaci v zemi. Toto vzbouření vedlo 20. února k demisi středopravé vlády, a protože žádná parlamentní strana nechtěla za dané situace sestavit nový kabinet, vypsal prezident Rosen Plevneliev na 12. května předčasné volby. 

Nyní hrozilo, že nové ceny elektrické energie, jež měly vstoupit v platnost v červenci, budou ještě vyšší a dál zhorší trvající napětí ve společnosti. Tisíce demonstrantů již dva týdny požadují odstoupení socialisty řízené vlády, jež vzešla z květnových voleb. 

Cena elektřiny může klesnout až o pět procent

Díky dnešní úpravě zákona, kterou schválili jen poslanci vládní většiny, bude možné na trh dodávat energii levněji. Už toto léto by cena elektrického proudu pro domácnosti mohla podle médií klesnout zhruba o pět procent. 

Tento krok vládní koalice ale neuklidnil nynější hněv části veřejnosti. Ta dnes již patnáctý den protestuje proti nové vládě. Před budovou parlamentu v Sofii se dopoledne už třetí den po sobě sešla asi tisícovka lidí. Vykřikovali hesla jako 'Demise' a 'Mafie' a podle serveru Novinite házeli na budovu zákonodárného sboru vejce a rajčata. Večer se počet protestujících v ulicích metropole rozrostl na několik tisíc demonstrantů, kteří k pokřikům přidali mimo jiné i "Rudá špíno".

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…