Špidla ohromil Tachecí postojem k Zemanovi a své budoucnosti

12.06.2013 10:22

Bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla poskytl rozhovor pro MF Dnes Barboře Tachecí. Ta zkonstatovala, že za roky v politice se vůbec nezměnil. Zadumaný intelektuál jí prý zaujatě vyprávěl o resortu životního prostředí, který nedávno získal ve stínové vládě, a přitom mu bylo úplně jedno, zda jej prezident Zeman, se kterým se nemají příliš v lásce, po volbách bude akceptovat.

Špidla ohromil Tachecí postojem k Zemanovi a své budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Bývalý premiér byl nedávno vybrán předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou jako stínový ministr životního prostředí. Ekologická agenda prý někdejšího eurokomisaře pohltila natolik, že její optikou posuzuje prakticky všechny politické problémy.

Když se jej například redaktorka Barbora Tachecí zeptala na poměry ve vedení pražské organizace ČSSD, jejímž je členem, a na některé osoby, vzbuzující pochybnosti, dostalo se jí odzbrojující odpovědi: „Budu vyjadřovat především své názory na životní prostředí v Praze,“ uvedl Špidla. Pak dodal, že mu velmi záleží na tom, aby si pražská ČSSD počínala odborně kompetentně a vynadal Tachecí, že se dopouští generalizace, protože v pražské ČSSD jsou stovky slušných lidí.  

Stínový ministr se nehodlá rozptylovat ani spekulacemi, zda jej po případných vítězných volbách bude prezident Zeman (který o něm kdysi prohlásil, že patří na psychiatrii) ochoten jmenovat. „To, jestli budu nebo nebudu ministrem, mě zajímá, protože možnost určité fúze sociální a zelené politiky mi přijde důležitá,“ vysvětlil. Osobně prý na funkci nijak nelpí a z povolebního vyjednávání rozhodně nemá hrůzu.

Může si prý dovolit se takovými věcmi nevzrušovat, protože na politice není existenčně závislý. Živí se prý tím, že na živnostenský list vykonává přednáškovou činnost. Ohledně OSVČ však hájil svého stranického kolegu Jana Mládka, který v souvislosti se živnostníky použil slovo „parazit“. Jeho slova však podle Špidly byla „sprostě dezinterpretována“. Podle něj nechtěl stínový ministr financí říci nic jiného, než že současná úprava umožňuje některým živnostníkům systém zneužívat.

Uvedl příklad své vlastní živnosti, při které si prý může z daňového základu odepsat až šedesát procent jako „náklady“. „To je prostě nespravedlivé, vždyť já žádné náklady na vykonání té věci nemám,“ rozčílil se Špidla.  


 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…