Stát je ožebračený a důchodci hladoví. První odpověď Havlově vdově a dalším

08.08.2012 12:35

Skupina devětatřiceti umělců a dalších osobností se v petici dožaduje schválení zákona o majetkovém narovnání státu s církvemi. Vyzývají politiky, především senátory, jež budou o zákonu ještě v srpnu hlasovat, aby návrh podpořili. Senátor Jaroslav Doubrava se pro ParlamentníListy.cz vyslovil, aby si umělci hleděli spíše kultury. Režisér Zdeněk Troška jim pak připomněl slova evangelia.

Stát je ožebračený a důchodci hladoví. První odpověď Havlově vdově a dalším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Herci, zpěváci či spisovatelé zastoupeni například Dagmar Havlovou, Ivanem Trojanem, Jiřinou Jiráskovou, Adolfem Bornem či Jiřím Pavlicou se podepsali pod provolání, které důrazně politiky prosí, aby zákon o tak zvaných církevních restitucích schválili.

Celé provolání ZDE

„Tento zákon po diskusích, které se namnoze nedržely věcných argumentů, ale vyvolávaly zbytečnou nenávist a falešnou závist, bude v srpnu projednávat senát. Věříme, že konečně dojde k částečnému vyrovnání křivd, které komunistický režim církvím a věřícím způsobil a které nejsou ostudně napraveny ani po více než dvaceti letech demokracie a svobody. Zmařené lidské životy, zničené rodiny a utrpení věřících nelze ničím nahradit. Ale lze konečně přijmout zákon, který jednou provždy vyřeší otázku, kdo na koho doplácí,“ píše se v petici.

Lidé nemají na léky a kultura je chudá. Přesto se starají o restituce…

Podle provolání nepůjde o žádný dar církvím, ale ani o kompletní návrat k původnímu stavu, tedy restituce. „Má jít o vyrovnání, kdy nebudeme církve platit z našich daní, ale budou hospodařit samostatně na vlastní odpovědnost,“ doplňují.

Celý text provolání umělců ZDE

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava soudí, že by se petenti měli zajímat spíše o kulturu. „Připadá mi zvláštní, že je netrápí, jak málo peněz je v kultuře a přitom si sepíší petici za nesmyslné vydání obrovských prostředků církvím. Navíc vydání, aniž by církev musela prokázat, co jí patřilo a co jí nepatřilo,“ uvedl ParlametnímListům.cz.

„Už jsem několikrát řekl, že jsem pro to, aby se církvi vydalo to, co ji patří, ale musí to nejdříve dokázat. Jenže pak by se ukázalo, že bychom toho moc nevraceli, takže na mě taková petice působí trošku podivným dojmem,“ míní senátor.

Zákon odmítá 80 procent lidí

Podle něho jsou to poněkud podivní aktivisté, protože je trápí nevydání majetku církvím, ale je jim jedno, že jsou v naší zemi lidé, kteří už nemají ani na léky a lidi, kteří žijí za necelou padesátikorunu na den. „Tohle by je mělo trápit daleko víc,“ dodal Doubrava.

Poslanec ČSSD a někdejší herec Vítězslav Jandák připomněl, že v České republice o zákonech nehlasují umělci či jiní aktivisté. „Každý má právo na svůj názor, ale žijeme v parlamentní demokracii a tady o těchto věcech rozhodují volení zástupci. Ať si svůj názor klidně říkají, nicméně statistiky ukazují, že osmdesát procent občanů v této podobě církevní restituce nechce, takže já si myslím, že to je hlavní,“ zdůraznil poslanec názor většiny obyvatel, který alespoň vyplývá z dosud provedených průzkumů veřejného mínění.

„Jinak je to věcí svědomí těch umělců a jejich názoru. Já samozřejmě všechny názory respektuji, protože se snažím být v této nedemokratické době demokratem,“ řekl serveru ParlamentníchListů.cz představitel desítek slavných filmových rolí a exministr kultury Vítězslav Jandák.

„Všechno rozdejte chudým a následujte mě“

„Nic bych církvím nedal, mají přece dost království nebeského,“ řekl rázně režisér Zdeněk Troška. „V tom vycházím z evangelií, neboť za onoho času řekl Pán učedníkům svým: Jděte, prodejte všechno, co máte, rozdejte to chudým. Vezměte kříž a následujte mě, neboť v království Otce nebeského na vás čeká skutečný poklad. A spíš projde velbloud uchem jehly, než bohatec do království nebeského,“ ocitoval z Písma svatého režisér populárních filmů.

„Takže já si myslím, že ano, ať dostanou to, co jim patří, ale ať náležitě dokážou to, co by dostat měli. Když se podíváme do historie a třeba právě k Josefu II., který tím, že se církev strašně roztahovala do světských záležitostí, což ji nepříslušelo, tak udělal to, že zrušil spoustu řádů a církevní půdu v podstatě zestátnil. Zdůvodnil to tím, že chce církvi ulehčit, aby ji nerozptylovaly světské záležitosti od služby boží,“ připomněl dále.

Mají na to právo, Troška se k nim ale nepřidá

Od té doby pak podle jeho slov církevní půda zůstává státu. „Samozřejmě že dostali některé věci, které jim náleží, to znamená, že třeba někdo daroval klášteru či kostelu nějaké obrazy nebo mobiliář a podobně, ale tohle všechno by se mělo velmi podrobně a důsledně sepsat, rozlišit a teprve podle toho spočítat, kolik, co a komu. Takové ty hurá akce, z toho jsme snad už dávno vyrostli,“ je přesvědčen Troška.

„V tomhle státu, který už je tak ožebračený a tak na dně, ještě církvi vydávat, neboli potažmo Vatikánu, takové strašné miliardy, je nemorální a neslučitelné s učením Ježíše Krista. Ta petice je věc těch umělců, ať se sami vypořádají se svým svědomím, proč to dělají a podsouvají, já jsem zásadně proti tomu, já se k nim určitě nepřidám,“ doplnil Zdeněk Troška v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…