Strach v ČSSD. I vysocí členové se bojí mluvit o dění uvnitř

13.02.2013 16:30

ParlamentníListy.cz v posledních dnech oslovily na tři stovky funkcionářů sociální demokracie. Odpovědi týkající se dění uvnitř strany by se daly rozdělit na dvě nesrovnatelné skupiny. První, která otevřeně podporuje stávajícího předsedu Sobotku, se ráda podepíše. Druhá, která nad současným stavem nejásá, rozhodně nechce své postoje oficiálně prezentovat.

Strach v ČSSD. I vysocí členové se bojí mluvit o dění uvnitř
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Naše redakce získala od začátku týdne více jak třicet vyjádření od vysokých členů ČSSD. Jsou mezi nimi poslanci, europoslanci, ale také řadoví, byť regionálně vysoce postavení lidé. Většina z nich hovořila o napětí uvnitř partaje pouze pod slibem, že neuveřejníme jejich totožnost. Všichni se ovšem nezávisle na sobě shodují, že uvnitř ČSSD je nepříjemný tlak, výrazné souboje o moc a že předseda Bohuslav Sobotka ne vždy vychází v jejich očích nejlépe.

Prvním materiálem, který jsme publikovali, byl popis vzteklé nálady Bohuslava Sobotky poté, co si nová hlava státu brala na schůzky nejprve jeho "podřízené", zejména Marii Benešovou a Michala Haška a až potom jeho osobně. Oficiální stanovisko strany však tyto informace odmítlo s tím, že jde o lež.

Další článek popisoval sobotní jednání Ústředního výkonného výboru, při kterém někteří ze zástupců opouštěli jednací sál, především kvůli chování Lubomíra Zaorálka a Jiřího Dienstbiera.

Pro a proti

ParlamentníListy.cz proto oslovily všech více než dvě stě členů ÚVV. Otázky se týkaly pozice předsedy a zároveň toho, kdo by měl být 1. místopředsedou. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková uvedla, že Bohuslava Sobotku vnímá "jako  úspěšného, velmi pracovitého, pragmatického a sociálně demokratické hodnoty zosobňujícího předsedu, který má  velký státnický potenciál do budoucna." Totožně se vyjádřil i pražský zastupitel ČSSD Petr Dolínek. "Vítězný předseda se nemění. Plně podporuji předsedu Sobotku na předsedu ČSSD," konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

Obdobně hovořil třeba i zastupitel Plzeňského kraje Pavel Fojtík. V současné době si tak jiného předsedu než Bohuslava Sobotku představit neumí a jeho dosavadní působení vnímá jako kladné. "Jsem přesvědčený, že tandem Sobotka – Hašek se v uplynulém období osvědčil, o čemž svědčí i dosažené volební výsledky, ať již jde o komunální a senátní volby v roce 2010 nebo krajské a senátní volby v loňském roce," dodal pro ParlamentníListy.cz Jiří Havlíček, místostarosta města Čáslav.

Co ovšem druhá část politického spektra? Ta, která se nechce pod svá slova podepsat? Nejčastějším faktorem, o kterém většina dotazovaných hovořila, byl strach z reakce a s tím spojená ztráta funkce. "Většina kandiduje na nějaké funkce a především si musíte uvědomit, že se blíží supervolební rok a my se ukazujeme jako jasní vítězové na všech úrovních," řekl ParlamentnímListům.cz nejmenovaný poslanec ČSSD. Také oslovení členové Ústředního výkonného výboru pod slibem dodržení anonymity uvedli, že strana má své nástroje, jak ublížit případným kritikům. Konkrétní však být nechtěli. "Jestli je to strach? Asi ano,“ řekla naší redakci jedna z političek ČSSD.

Jsme proaktivní, tvrdí mluvčí

Tiskový mluvčí strany však podobné pocity odmítá. "Situace v sociální demokracii je zcela standardní a naopak s blížícím se sjezdem jsme v plném proaktivním pracovním nasazení," uvedl pro naši redakci mluvčí Martin Ayrer.

Podle mediálního analytika Petra Žantovského si vedení ČSSD případným potlačováním vnitřní diskuse nijak nepomůže, právě naopak.

"V této souvislosti jsem si vzpomněl na hlasování ve sněmovně za předsednictví Vladimíra Špidly, kdy to probíhalo tak, že Špidla roznášel mezi členy poslaneckého klubu lístečky s tím, jak mají v jednotlivých bodech hlasovat. Tam žádná demokracie nebyla v této době a totéž probíhalo v době, kdy byl šéfem poslaneckého klubu Stanislav Gross a posléze tehdy ještě předsedou klubu Bohuslav Sobotka,“ řekl ParlamentnímListům.cz Žantovský.


Sobotka se podle něho během šéfování poslaneckému klubu mohl naučit móresy typu, že když není názorová jednota spontánní, musí se vynutit. "Na jednu stranu se tomu dá rozumět, protože je to jedna politická strana, která by měla hájit jeden politický zájem. Druhá věc ale je, že v sociální demokracii je historicky několik rozmanitých proudů. Jedni přišli z bývalé nereformované komunistické strany, jiní z proudů kolem roku 1968 a byli tam i lidé z původní sociální demokracie násilím sloučené s komunisty,“ shrnuje analytik.

Může to být rychlý konec vedení

"Těžko se proto ve straně dospívá ke spontánnímu jednotnému pohledu, natož aby ten donucovací princip byl dlouhodobě úspěšný. Může to fungovat krátkodobě a to ještě třeba pod pohrůžkou vyškrtnutí z volitelných míst nebo rovnou z celé kandidátky. To na mnoho lidí funguje, protože se hromadu let politikou živí a dnes by si těžko představovali, že by dělali něco jiného,“ uvedl.

Žantovský ale upozorňuje, že v okamžiku, kdy se strana a politická scéna pohybuje tak dramaticky jako po volbě Miloše Zemana, tak je pochopitelné, že se ozývají silnější osobnosti, protože cítí i příležitost a možnost vyrůst o několik stupínků výš, anebo možnost prosadit své skutečné názory a to je podle jeho slov pro ČSSD jedině zdravé.

"Pokud bude stávající vedení vnitřní diskusi a pnutí násilím tlumit, stane se jediné. Pád vedení bude mnohem rychlejší. Jakmile by fungovala normální diskuse v normální atmosféře, dá se dobrat k různým kompromisům. Pokud je však diskuse jednotně a tvrdě zamáznuta, ostatní lidé se postaví proti,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz mediální expert Petr Žantovský.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový, Radim Panenka

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…