Středočeský radní promluvil o vládnutí s Rathem: Bylo to jak za Stalina

21.05.2012 10:49

Někdejší hejtman Středočeského kraje za ČSSD David Rath podle všeho na svém území vládl pevnou rukou. Nenechal si mluvit především do otázek spojených se zdravotnictvím, o čemž ví své rektor Vysoké školy zdravotnické Zdeněk Seidl, který zároveň působí v pozici radního pro zdravotnictví. Rád prý holdoval sebepropagaci a preferoval méně průhledné lisovačky při zadávání veřejných zakázek.

Středočeský radní promluvil o vládnutí s Rathem: Bylo to jak za Stalina
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Radní pro zdravotnictví ve Středočeském kraji Zdeněk Seidl (ČSSD) byl jedním z mála lidí, kteří se vzpírali direktivnímu vedení exhejtmana Davida Ratha. Prý dlouhodobě upozorňoval na to, že kraj v oblasti zdravotnictví dlouhodobě plýtvá, ale jeho hlas byl opakovaně umlčen. Po nějakém čase dokonce odmítl do rady předkládat materiály týkající se zdravotnictví, protože se tam opakovaně dostávaly s tím, že je tam předložil hejtman. Rozhovor se Zdeňkem Seidlem přináší dnešní Hospodářské noviny (HN).

Hejtmanova pevná ruka

„Třeba měla vzniknout krajská vysoká škola, hledal se název. Nemohla to být Jiřího z Poděbrad nebo podobně, ale rovnou Královská vysoká škola“ – aby to znělo! Nebo ty krajské kalendáře, plakáty, noviny, - všude Rath. Já už jsem i připadal jak za kultu osobnosti za Stalina, protože mě retušovali z fotek. Davidovi jsem řekl: ty Středočeské listy, to je tvoje rodinné album,“ vzpomíná Seidl.

Když kritizoval skutečnost, že kraj financuje výstavbu příliš velkých nemocničních pokojů, hejtman ho prý často odbyl s tím, že jako sociální demokrat by měl lidem přát co největší pohodlí. Seidl na to odpovídá, že by přál pohodlí a dovolenou třeba i dvakrát do roka všem lidem, ale napřed si na takový standard musí vydělat.

A zase „losovačky“

Stejně tak se mu nedařilo zabránit pověstným „losovačkám“, které hejtman preferoval. Rath se ho prý dokonce ptal, co proti losovačkám má, a Seidl odvětil, že se mu zdá, že některé firmy mají u losovaček až neskutečné štěstí, což vypadá podezřele, ale s hejtmanem to často nepohnulo.

Stále častěji tak jen rezignovaně sledoval situaci, v níž rozvoj nemocnic autoritativně řídil Rath s někdejší šéfkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou, za asistence hejtmanova poradce Petra Kotta, k němuž měl Seidl podle vlastních slov řadu výhrad. Všemožně se snažil jeho vliv omezovat. Kdo zradil jednou, zradí i podruhé, uzavírá na adresu exposlance ODS, který přešel mezi oranžové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…