Studenti se smějí Klausovi. Diletanta nazval nej-ministrem. Bojí se nás

28.02.2012 22:42

Prezident Václav Klaus zrušil plánovanou úterní a středeční návštěvu v Brně. Měl zde přednášet pro studenty Masarykovy univerzity (MU). Svoji cestu do Brna zrušil kvůli probíhajícím demonstracím v rámci Týdne neklidu. Mohl jej k tomuto rozhodnutí donutit vzkaz studentů, kteří o něj neměli zájem?

Studenti se smějí Klausovi. Diletanta nazval nej-ministrem. Bojí se nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Klaus odmítl navštívit město ve vypjaté studentské atmosféře. Na svých webových stránkách zveřejnil dopis adresovaný rektorovi Masarykovy univerzity Mikulášovi Bekovi. V tomto dopise se snaží vysvětlit důvody, které jej vedly ke zrušení plánované návštěvy Brna.

To, co se nejspíše prezidenta Klause dotklo nejcitlivěji, je otevřený dopis současného předsedy Studentské komory Akademického senátu MU Pavla Troubila a jejího bývalého předsedy Zdeňka Ručky.

Otevřený dopis, který má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici, je adresován děkanovi Ekonomicko správní fakulty MU Ivanovi Malému. Troubil s Ručkou v něm vyzývají děkana, aby plánovanou návštěvu prezidenta zrušil.

Celý otevřený dopis ZDE

“Považujeme za znak nízké sebeúcty, že je na akademickou půdu zván člověk, který se studentům i akademikům otevřeně vysmívá. Není snad výsměchem skutečnost, že naprostý manažerský diletant je prezidentem označen za nejlepšího porevolučního ministra školství? A v situaci, kdy si demokraticky zvolené reprezentace akademických obcí, dovolí vyjádřit svůj nesouhlas s navrhovanými reformami, řekne prezident, že je velmi pobouřen, co si akademický svět v tuto chvíli dovoluje,“ kritizuje Klause Troubil s Ručkou v otevřeném dopise.

Zároveň dodávají: “Nesouhlasíme s tím, že je na akademickou půdu zván člověk, který akademickou diskusí otevřeně pohrdá stejně jako lidé v jeho nejbližším okolí (např. Petr Hájek – ničím nepodložené zpochybnění evoluční teorie),“ uvádějí oba autoři ve svém dopise. Spolupracovník Václava Klause, Petr Hájek, se odmítl ParlamentnímListům.cz ke kauze vyjádřit.

Prezidenta pozval rektor

Tisková mluvčí MU Tereza Fojtová pro ParlamentníListy.cz popsala stávající situaci z pohledu MU: “Pan rektor Bek pozval prezidenta Klause při příležitosti jeho jmenování do funkce rektora. Návštěva byla plánována s předstihem několika měsíců. Nesouvisela nijak s akcí Týden neklidu. Po obdržení otevřeného dopisu od bývalého a současného předsedy Akademického senátu upozornil rektor studenty, že jim sice dává prostor pro vlastní vyjádření, ale zároveň od nich očekává, že i oni budou tolerantní vůči odlišným názorům jiných lidí. Je jasné, že vedení MU chápalo návštěvu hlavy státu jako čest a bylo by nepochopitelné, pokud bychom v tom prezidentovi bránili,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Fojtová.

Rektor odepsal neposlušným studentům

Na otevřený dopis reagoval rektor Bek, který stál za pozváním prezidenta. Ve své odpovědi mimo jiné uvedl: “Je třeba, abyste si byli vědomi toho, že Vaše protestní aktivity jsou ve veřejném prostoru univerzity vnímány různě. Jsou takoví členové akademické obce, kteří s Vámi upřímně souhlasí. Jsou takoví, kteří s Vámi nesouhlasí z oportunních důvodů. Jsou takoví, kteří s Vámi v něčem souhlasí a v něčem nesouhlasí. A jsou takoví, kteří s Vámi nesouhlasí vůbec a domnívají se, že škodíte českému vysokému školství.“ Masarykova univerzita poskytla i tento dopis redakci ParlamentníchListů.cz.

Plné znění odpovědi rektora studentům ZDE

Studenti: Klaus má strach

Někteří studenti skutečně Klausovi nemohou zapomenout jeho sympatie k ministru školství Josefovi Dobešovi (VV). Proto při úterní demonstraci byly v ulicích Brna vidět i transparenty namířené proti prezidentovi. Transparenty razily hesla jako: Klaus se bojí.

Tisková mluvčí MU Fojtová doufá, že prezident na univerzitu zavítá jindy: “Vnímáme to tak, že je pro MU poctou, pokud nás navštíví hlava státu. Věříme, že ještě bude další příležitost k návštěvě prezidenta Václava Klause,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Fojtová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…