Tak se Praha loučila s Klausem: Polibek od gaye i pytlík propisek

08.03.2013 7:03

REPORTÁŽ Pod přísným pohledem tatíčka Masaryka dostával nakašírovaný prezident Václav Klaus narcisy, prý symbol své osobnosti, a propisky, připomínky jeho kradáctví. Na happeningu v poslední den jeho vlády se sešlo hned několik výrazných osobností a Klause nehodnotily příliš uctivě.

Tak se Praha loučila s Klausem: Polibek od gaye i pytlík propisek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci občanských iniciativ a protikorupčních aktivistů vynesli Moranu v podobě Václava Klause

Anketa

Kterého prezidenta ctíte nejvíce?

11%
5%
19%
8%
20%
37%
hlasovalo: 23633 lidí

Na Hradčanském náměstí v Praze se včera odehrálo vtipné rozloučení s prezidentem Václavem Klausem a pak pokračovalo pochodem Prahou. Přímo pod sochou Tomáše Gariggua Masaryka postával figurant s maskou desetiletého prezidenta Česka na hlavě a lidé mu nosili dárečky. Tahle podívaná zaujala i nespočet turistů.

Politický nekrolog Václava Klause

„Když družina jeho věrných druhdy v nouzi byla a pokladna její prázdnotou zela, tu i mrtví z hrobů vstávali a ze zemí cizokrajných pospíchali, by štědrými dary pokladnu prázdnou hojně zahrnuli,“ píše se v ironickém pamfletu Žádost o svatořečení Václava Klause, kde je politik vyobrazen jako ikona s perem a narcisem. Květina je prý symbol jeho osobnosti, pero připomínkou jeho kradáctví, z kterého si dělá celé Česko srandu.

Pamflet organizátoři happeningu rozdávali společně s politickým nekrologem Václava Klause nazvaným Odcházení (odkvétání) s hanbou, v němž jsou bod po bodě vypsány z veřejných zdrojů Klausovy prohřešky a vévodí mu karikatura smutného superhrdiny Klause, kterak se chystá na odlet z podtunelovaného Hradu.

„Nápad na akci vznikl spontánně v kruhu různých občanských iniciativ, které se semkly právě díky samotnému Václavovi, jenž nás po léta sjednocoval. Až tak dlouho jsme to nepřipravovali, máme v tom praxi. Rychle jsme se zmobilizovali,“ řekl ParlamentnímListům.cz organizátor akce Václav Němec z iniciativy Pražské fórum a dodal: „Jde o typ politiky a pahodnoty, které ztělesňuje. Hodně se zasloužil o rozbujení korupčního prostředí u nás a rozdávaný nekrolog mapuje vztahy Klause s lidmi, s nimiž by se politik v tomto postavení neměl stýkat. To ukázala i amnestie, kterou pomáhal svým kamarádům.“

Polibek pro Kikinu

„Komunismus pro VIP za Havla a Klause,“ bylo napsáno na jednom z transparentů.  Na akci, které se zúčastnilo na tři stovky demonstrantů, se dostavilo hned několik známých osobností. Herec Otakar Brousek mladší, socioložka Jiřina Šiklová, zpěvák Ivan Hlas a další. Figurant s maskou Klause v jednu chvíli dostal propisek plný pytlík. Známý gay aktivista Jiří Hromada podotkl, že s Klausem mají možná více společného, než si státník myslí, a figuranta políbil přímo na masku.

„K Václavu Klausovi mám svůj osobní vztah. Vnímal jsem ho zpočátku jako prezidenta, bohužel u mě končí jako Kikina. Zanechal zde své výrazné poselství a obávám se, aby na něj nenavázal někdo další, proto tento happening,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Hromada.

„Kdyby gay minorita neměla Václava Klause, tak by si ho musela vymyslet. Nikdo jiný nám v této zemi nepomohl více než on. Jeho radikální postoje pomohly získat na naši stranu veřejnost. Pokud jsme měli deset procent veřejnosti v roce 1991, tak v době přijetí registrovaného partnerství v roce 2006 to bylo pětasedmdesát procent. Za to vděčíme Václavu Klausovi,“ řekl gay aktivista a doplnil: „Věřím, že společně s Evropou a světem už nebude mít gay minorita žádné velké problémy v prosazování svých oprávněných požadavků.“

Morana prezidenta do Vltavy

Ohledně Klausova politického působení se pro ParlamentníListy.cz rozhovořil jeden ze zakladatelů ODS Petr Havlík. „S Václavem Klausem jsem ukončil spolupráci již v prosinci 1992, takže jsme nedávno měli dvacáté výročí odluky. On se stále více obnažoval. Byl na tu svou politickou dráhu velmi dobře připraven a jen doufám, že ne připravován. Začal se obklopovat lidmi, co měli blízko ke starým strukturám a k rychle se zrodivší podnikatelské mafii,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Havlík s tím, že Klause, tehdy řadového člena vedení Občanského fóra, vyfasoval jako šéf volební kampaně v roce 1990.

„Nechci popisovat nějaké démony či špionážní svazky, ale Václav Klaus je osoba, která nespojovala, ale rozdělovala. Nebyl schopen vést dialog s občanskou společností, permanentně s ní válčil a nejlépe se cítil v blízkosti českých oligarchů. Jeho pojetí demokracie bylo egocentrické a autoritativní, mělo velmi blízko k ruskému modelu. Proto mě nepřekvapuje jeho kritika Evropské unie,“ doplnil. Klaus měl v době, kdy byl předsedou vlády, prý unikátní mandát a lidé mu věřili, že utahování opasků je potřebné. Tehdy měla proběhnout důchodová a zdravotní reforma, ale nic se nestalo.

„Přál bych mu, aby si dal pauzu, zklidnil se, začal se na sebe dívat s odstupem, protože největším nepřítelem Václava Klause je Václav Klaus sám,“ sdělil nakonec Havlík. To už se ale akce přesunula ke zdi Pražského hradu, kde se vytvořilo čelo průvodu. Dívky v krojích, figurína s maskou Klause, kapela, pěvci a prostý lid. A začalo vynášení Morany, tedy slovanské bohyně smrti. Morany s maskou desetiletého prezidenta Václava Klause, symbolicky – bájné ženy, reálného státníka a postavy, které se chce průvod zbavit. Zbavil se jí na Karlově mostě, hořící skončila ve Vltavě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…