Tak to je síla: Komunisté převálcovali ODS, s TOP 09 to začíná být zlé

11.07.2012 23:09

Zájem voličů o levicové strany nepolevil, ukázal průzkum společnosti SANEP. Nejvíce hlasů by získala ČSSD (23,1 procent), kterou by následovala KSČM (19,5 procent). Volební debakl by čekal ODS, kterou by volilo jen 14,8 procent lidí. Nejlépe by na tom nebyla ani TOP 09 se 7,9 procenty. Věci veřejné by získaly jen 1,2 procenta. Koaličním stranám uškodila kauza kolem Vlasty Parkanové a letounů CASA a také náhlé odvolání Jiřího Pospíšila, který patřil mezi nejoblíbenější ministry ve vládě premiéra Petra Nečase.

Tak to je síla: Komunisté převálcovali ODS, s TOP 09 to začíná být zlé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Voliči se podle SANEPU rozhodují hlavně podle sociálních garancí a jistot. Ty nabízejí zejména ČSSD, KSČM ale také Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ), které by dalo hlas 5,6 procent občanů.

Celý průzkum ZDE

Voliči se přitom zaměřují na podporu KSČM a SPOZ na úkor ČSSD. Nárůst podpory také zaznamenala nová strana Jiřího Paroubka LEV 21, kterou by volilo 3,3 procenta lidí.

Výsledkem červencových voleb by tak byla převaha levicových stran v dolní komoře Parlamentu ČR.

Vládním stranám ubírají nepopulární reformy i korupční kauzy

Pravicovým stranám se vedle korupčních skandálů vymstily některé negativně vnímané vládní reformní kroky a úsporná opatření. Na preferencích se špatně odrazilo také odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila.  

ODS sice zaznamenala mírný nárůst preferencí, ale na komunisty stále ztrácí téměř pět procentních bodů. TOP 09 ztrácí své hlavní příznivce kvůli kauze CASA i nezvyklé angažovanosti jejího místopředsedy Miroslava Kalouska v tomto případu.

Lidovci jsou zase v kurzu

SANEP zjistil, že TOP 09 by předběhli lidovci. KDU-ČSL by nyní podpořilo 8,3% voličů.

Růst preferencí zaznamenala také Suverenita – Blok Jany Bobošíkové (4 procenta) a Strana zelených (3,4 procenta)

Průzkum probíhal 5. až 10. července 2012 na skupině 6721 lidí ve věku 18 až 69 let. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…