Takhle se vymáhá v Rusku: Nesmí vám sáhnout na dům ani ledničku

27.01.2012 16:07 | Zprávy

Podmínky vymáhání dluhů jsou různé – s ohledem na oblast, ve které k vymáhání dochází, i na dobu, kdy se dluhy vymáhají. Zůstaneme-li u vymáhání dluhů dle zákonných norem, vždy se jedná o to, že se nedobytná pohledávka nejprve dostane k inkasní společnosti, neuspěje-li ona, pohledávka se žaluje u soudu a ve finále se dluh dostává na stůl exekutorům. O tom, jak probíhá vymáhání dluhů v Ruské federaci, si ParlamentníListy.cz povídaly s ředitelem ruské pobočky mezinárodní agentury pro vymáhání pohledávek M.B.A. Finance, Viktorem Dokučajevem.

Takhle se vymáhá v Rusku: Nesmí vám sáhnout na dům ani ledničku
Foto: M.B.A. Finance Moskva
Popisek: Viktor Dokučajev

České exekuce jsou velmi palčivým tématem, setkal se s nimi již v průměru každý desátý Čech. A jak nedávno ParlamentníListy.cz uvedly, každých pět minut po celých 24 hodin denně je uvalena na někoho další. I proto se proti nim i proti způsobu vymáhání dluhů v Česku zvedá velká vlna nevole. Nedávno pak  pod tímto tlakem rozhodl i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) o tom, že budou sníženy při drobných dluzích odměny exekutorů, právníků i inkasních (vymahačských) agentur. Ti všichni se nyní bouří, že se tím vymahatelnost dluhů u nás může snížit a přinést ve finále i případné navýšení některých služeb, které se s neplatiči nejčastěji potýkají.

V Rusku dluží lidé miliardy za bydlení a energie

Je problém nárůstu dlužníků jen českým specifikem? „Samozřejmě, že ne. S dlužníky se potýkají zřejmě všude ve světě. Pokud však mám srovnávat Ruskou federaci a Česko, je situace v oblasti dluhů podobná. Jen v Česku je potenciálních dlužníků 10 milionů, v Rusku 140 milionů. Roční objem dluhů, jež se vymáhají, je tak samozřejmě vyšší. Jen za bydlení a energie dluh Rusů v roce 2011 byl 781 miliard rublů (což je cca 500 miliard korun),“ řekl pro ParlamentníListy.cz Viktor Dokučajev.

Složení dluhů je pak prý také velmi podobné dluhům českým. Nejčastěji prý pak dálem vedle již uvedeného nájemného a dalších nákladů na bydlení, dluží Rusové za komunální služby, potom za telekomunikační služby a bankám. Když se přistoupí k vymáhání dluhů, jde prý často ale i o nižší částky než v Česku.

„U Rusů je důležité vysvětlit jim hlavně na mentální úrovni to, že dluhy jsou špatné a je třeba je splatit a pokud možno je nedělat. Samozřejmě, že i u nich to souvisí se zvyšováním finanční gramotnosti. Obecně lze říci, že často vycházejí z teorie, že když něco dluží a nikdo jim neřekne „zaplať!“ – neplatí. Ale když se někdo připomene a řekne: „plať!“ – poznají, že zaplatit bude třeba,“ pokračoval dále v popisu situace na východ od nás Viktor Dokučajev.

Čím dále na východ, tím je vymahatelnost dluhu úspěšnější

Dodal, že úspěšnost vymahatelnosti dluhů je v Česku obdobná, přesto prý – čím dále na východ Rus, který něco dluží, žije, tím je vyšší pravděpodobnost toho, že svůj dluh skutečně zaplatí. Dokonce i v oblasti Sibiře, kde žijí lidé opravdu chudí, je úspěšnost při vymáhání dluhů alespoň u inkasní agentury M.B.A. Finance prý vysoká.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…