Temná strana Kalouskových dluhopisů: Vyděláte, jenže...

14.05.2013 10:49

Obyvatelé České republiky si mohou od pondělí pořizovat spořicí státní dluhopisy, které nabízejí vyšší zhodnocení než běžné bankovní produkty či dluhopisové fondy. Účet za prémiové zhodnocení je ale podle serveru iHned.cz vystaven daňovým poplatníkům.

Temná strana Kalouskových dluhopisů: Vyděláte, jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu mimo jiné byl i výběr strategického investora do společnosti České aerolinie a.s.

Na světových trzích si Česká republika půjčuje s úrokem 0,9 procenta, domácím investorům nabízí zhodnocení ve výši 3,1 procenta. To podle odborníků není vůbec běžné. "Nejsem si vědom žádné jiné země na světě, kde by vláda z veřejných zdrojů subvencovala domácí držitele národního dluhu," sdělil Hospodářským novinám profesor ekonomie John Y. Campbell.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska jsou spořicí dluhopisy určené pro všechny středostavovské domácnosti. Z dostupných údajů ale vyplývá, že přes 60 procent držitelů státních dluhopisů má cenné papíry v hodnotě minimálně 150 tisíc korun.

Vyplatí se i přes určitá negativa

Velkou předností dluhopisů je nadstandardní zhodnocení. Ačkoli mají omezenou likviditu, proplacení je možné nejdříve po roce, a nově se na ně aplikuje 15procentní srážková daň, jsou stále atraktivnější než spořicí a terminované účty u velkých bank, u nichž roční úroková sazba není obvykle vyšší než dvě procenta.

"Státní spořicí dluhopisy nevnímáme jako konkurenci, ale jako rozšíření nabídky pro klienty na trhu finančních produktů," tvrdí mluvčí České spořitelny Tomáš Holinka.

Státní dluhopisy jsou výhodné také pro movitější klienty jako diverzifikace investičního portfolia. "Pro investora to může být rozumná alternativa k fondům peněžního trhu i dluhopisovým fondům," dodává pro iHNed.cz Lukáš Vácha, obchodní ředitel Conseq Investment Management.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…