Temné vztahy nového ministra: Je prý buď hlupák, nebo podvodník

10.07.2012 10:56

Ve svém komentáři pro Aktuálně.cz novinář a občanský aktivista Jan Urban popisuje vztahy nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Ten je podle Urbana napojen na svého blízkého přítele a později i kolegu na právnické fakultě, bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelku, který je spojen s kauzou Diag Human.

Temné vztahy nového ministra: Je prý buď hlupák, nebo podvodník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Urban se ve svém komentáři snaží poukázat na to, že nově jmenovaný ministr Blažek spolu s Koudelkou vystupoval v Kauze Diag Human. Otázkou prý je, zda byl ministr zneužitý jako dokonalý hlupák, nebo je to podvodník.

V celé kauze jsou důležitá tři jména: brněnský profesor Bohumil Fišer, od roku 2000 ministr zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana, již zmíněný sociálně demokratický politik z Brna Zdeněk Koudelka, prý brilantní právník. A chybět samozřejmě nemůže nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Koudelka vystupoval jako poradce ministra Fišera, který s ním prý konzultoval veškeré své kroky, a ke svému platu si prý přišel na pár set tisíc korun za poradenskou činnost pro ministerstvo zdravotnictví. Koudelka se velmi brzy dostal do pozice, kdy ho ministr pověřoval oficiálním jednáním a podepisováním dokumentů za ministerstvo. Zde se měla vytvořit příležitost přihrát příteli Blažkovi lukrativní zakázku - v kauze Diag Human.

Místo rychlého řešení drahé posudky

Vláda si tehdy nechala vypracovat tři nezávislé právní posudky, které se shodly v tom, že právní pozice státu je neudržitelná a nejlepším řešením by bylo ukončení sporu jednáním, které by zabránilo narůstání úroků. Vláda pověřila ministra Fišera, aby s Diag Human začal jednat a spor ukončil. Renomovaní pražští znalci Kochánek a Luňák podepsali s ministerstvem zdravotnictví příslušnou smlouvu a po předání posudku počátkem května jim každému ministerstvo zaplatilo dohodnutých sto tisíc korun.

Vše mohlo být poměrně jednoduše a efektivně vyřešeno. "Podle svědků bylo připravenou dohodu o vyrovnání možné podepsat do osmačtyřiceti hodin", píše Urban. Tehdy se ale prý do případu vložil Zdeněk Koudelka, který si přizval právě Pavla Blažka.

Podivná smlouva

Protože vláda přistoupila na všechny návrhy ministra Fišera, právní zastoupení ministerstva měl převzít Blažek. Ten poslal na ministerstvo podepsaný návrh Smlouvy o poskytování právních služeb, který Fišer přijal. Mezi osobami oprávněnými jednat za ministerstvo byl uveden i Koudelka.

"Tato smlouva je v mnoha ohledech pozoruhodná. Předem určuje, že za dva měsíce po uzavření smlouvy advokát dostane odměnu 551.250,- korun, aniž by se specifikovala práce, kterou má odvést. Dalších milion sto dva tisíc pět set korun má advokát obdržet za další období do předložení znaleckého posudku. Odborně zcela zpackaný posudek byl odevzdán začátkem června. Advokát Blažek si tedy za něco přes tři měsíce práce už ve smlouvě zajistil odměnu více než milion a šest set tisíc korun," píše Urban. Posudek, který zajistili Blažek a Koudelka, vyšel nakonec celkem na třicetinásobek odměny původních znalců Kochánka a Luňáka.

"Pavel Blažek stoupal v ODS, stal se místopředsedou a v červenci 2012 byl jmenován ministrem spravedlnosti. Od roku 2002, kdy Pavel Blažek, Zdeněk Koudelka a Bohumil Fišer znemožnili ukončení sporu s Diag Human dohodou za částku kolem dvou miliard, cena sporu stoupla díky obstrukcím a podvodům jim podobných osob na „straně státu“ na zatím pětinásobek," uzavírá Urban svou polemiku na Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…