Ten, který ví: Na ČSSD se prý žene další katastrofa

25.03.2013 11:11

ROZHOVOR Petr Dimun, exporadce bývalého premiéra Jiřího Paroubka, pro ParlamentníListy.cz zhodnotil aktuální stav sociální demokracie, především pak její ústecké části.

Ten, který ví: Na ČSSD se prý žene další katastrofa
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Sjezd ČSSD skončil tiskovou konferencí

Jak vnímáte výsledek ústecké ČSSD v loňských krajských volbách?

Ústecká ČSSD oproti krajským volbám 2008 přišla o rekordní počet voličů, konkrétně o 58 procent, což je ještě horší výsledek, než jakého dosáhla liberecká ČSSD, která přišla "jen" o 53 procent voličů. Jana Vaňhová sice získala z ústeckých politiků největší počet preferenčních hlasů, ale v pořadí obhajujících hejtmanů ČSSD skončila, co se týče preferenčních hlasů, na předposledním místě. Navíc rozdíl mezi ní a lídrem KSČM Bubeníčkem nebyl nijak vysoký, což u obhajující hejtmanky, která si zakládala na své medializaci v materiálech krajem vydávaných, není žádná věc k chlubení. Ergo, pokud by byla tak oblíbená, jak se po volbách snažili někteří rozumbradové z ČSSD tvrdit, nepřišla by ČSSD o skoro 2/3 svých voličů. Jen slepý a hluchý anebo úplně hloupý může tento výsledek považovat za úspěch. 

Mohla tamní ČSSD poškodit kauza exnáměstka Koudy, který byl zadržen a poslán do vazby?

Zatčení Pavla Koudy samozřejmě přispělo k ostudnému výsledku ústecké ČSSD, ale pro mnohé levicové voliče to bylo pouze potvrzením jejich přesvědčení o nevolitelnosti ústecké ČSSD. Léta 2008-2012 byla objektivně érou permanentních skandálů, ať již s fondem hejtmanky, kdy se milionové dotace přidělovaly straníkům či blízkým podnikatelům, nebo s evropskými dotacemi, což vyvrcholilo obří pokutou od Bruselu, která dopadne na všechny obyvatele Ústeckého kraje, popřípadě s pozoruhodnými osobními příběhy některých představitelů ČSSD v čele s Romanen Houskou. To vše vytvořilo takový obraz ústecké ČSSD, že byla a je pro mnoho voličů větším nebezpečím, než KSČM. Považte, kde jinde požadovali komunističtí politici "lustrační osvědčení", tedy jakýsi příslib budoucí beztrestnosti, od politiků demokratické strany?

Nedávno byl zvolen novým šéfem KVV v Ústeckém kraji Radek Scherfer, o němž jste psal jako o politickém dítěti? Znáte se, co Vás k tomuto vedlo?

Přesný termín byl, že je to politické dítě Jany Vaňhové a Romana Housky. V žádném případě jej totiž za nezkušené dítě nepovažuji. Ba naopak, jedná se o velmi zkušeného komunálního politika, klasický produkt všeho, co představuje ústecký stranický svět. Nebudu a nechci se k jeho osobě dále vyjadřovat, protože nejen v jeho případě jsem poskytoval orgánům činným v trestním řízení informace a nerad bych ohrozil jakkoliv jejich záslužnou práci.

 Z vedení ČSSD vypadnula například Marie Benešová nebo Jiří Dienstbier, proč k tomu podle Vás došlo?

Ačkoli je každý jiný, přesto je mnohé spojuje: od jejich neloajálního vztahu k ČSSD po vytváření mediálního dojmu, který neodpovídá realitě. Marie Benešová podpořila před prvním kolem prezidentských voleb konkurenčního kandidáta ČSSD, čímž porušila všechna možná stranická usnesení a poškodila objektivně jak kandidaturu Jiřího Dienstbiera, tak ČSSD. Stejně se zachoval před druhým kolem Jiří Dienstbier. To bylo podle mne hlavním důvodem, proč je delegáti již nadále nechtěli ve vedení strany. Pak jsou tu ještě další důvody. U Marie Benešové delegáti nejčastěji zmiňovali její propojení s ústeckou ČSSD, jejíž pověst uvnitř strany je tristní a podle jejich názoru poškozuje celou ČSSD. O Marii Benešové bylo známo, že naopak současné poměry hájí a bránila v minulosti ve vedení jakýmkoliv iniciativám věc řešit. Je-li někdo stínovým ministrem pro boj s korupcí, pak je velmi podivné, zastává-li se lidí, o nichž jsou u veřejnosti velmi vážné pochybnosti o jejich morálním kreditu. Dále si všimli jejího výroku, který zopakovala i ve svých projevech na sjezdu, že totiž je primárně advokátkou a až pak místopředsedkyní strany. Od člena vedení strany, která má převzít příští rok odpovědnost za tuto zemi, očekávali přesně obrácený žebříček priorit. To stejné, tedy nepracovitost, pak vyčítali i Jiřímu Dienstbierovi, který v médiích působí akčním dojmem, avšak výsledky konkrétní práce pro ČSSD tomu neodpovídaly. Vzpomeňme jen osudu jeho iniciativy Živá socdem, která snad skončila ještě dřív, než začala.

Zpět k Ústecku, kde nyní vládnou komunisté. Jak myslíte, že dopadnou volby do Poslanecké sněmovny, podobně?

Bude hodně záviset na tom, zda nové vedení ČSSD využije změněných stanov a začne tvrdě postihovat klientelismus a vnitřní privatizaci strany. Bohuslav Sobotka těmto trendům v ČSSD vyhlásil na sjezdu tvrdý boj, a pokud využije času do voleb k tomu, aby začal v této věci činit konkrétní kroky, pak může dojít k částečnému obnovení důvěry v ČSSD. Obávám se však, s ohledem na informace, které mám, že nás do voleb čeká v Ústeckém kraji ještě větší kauza, než jaká vznikla zatčením jednoho náměstka hejtmana. Proto musí vedení ČSSD konat rychle, tvrdě a hlavně musí jít do hloubky. V opačném případě se opět může zopakovat situace, kdy ústecké kauzy poškodí volební výsledky celé ČSSD, jako se tomu stalo před těmito krajskými volbami.

Co se tedy podle Vás na severu musí změnit, aby se strana vrátila ke svým vysokým výsledkům z předešlých let?

Pokud bude mít ústecká ČSSD nadále ve svém čele lidi, u nichž je vlastně jedno, zda jsou zatčení nebo ne, protože si všichni myslí, že je to jen otázka času, nemůže nikdo doufat v zázrak. Obnovení personální důvěry vůči ČSSD se však musí dít od úrovně místních organizací. ČSSD se nakazila nemocí, o níž mluvil i Bohuslav Sobotka a na níž umírá ODS, totiž že se stala jakousi soukromou firmou na moc a veřejné peníze, která je vlastněna úzkým okruhem osob, kteří si místo členů najímají své "zaměstnance". Tuto situaci už není schopna řešit na krajské úrovni sama, musí dojít k zásahu vedení. V opačném případě to totiž za stranu vyřeší dříve nebo později policie.

Poslední otázka se rovněž týká ČSSD. Věříte v Rathovo propuštění z vazby?

Jsem přesvědčen, že David Rath už dávno ve vazbě neměl být. Nechci spekulovat o jeho vině či nevině, ale vazba je mimořádný zásah do osobní svobody člověka a v tomto případě mám pocit, že se tu někdo bojí situace, kdy bude David Rath na svobodě a bude se bránit i mediálně. Zatím totiž v jeho případě dochází k jednostranným únikům z vyšetřování, kterým se David Rath může jen těžko bránit a které už dopředu vytvářejí o jeho případu povědomí, aniž by proběhl soud. To je velmi špatné a nebezpečné, zvláště u veřejně činné osoby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…