To je moje svoboda. Menšina mi nebude diktovat, slyšel ministr u Jílkové

03.05.2013 6:20

Současný stav v restauracích ohledně kouření je neudržitelný, proto vzniká návrh na kompletní zákaz kouření. Podporuje ho například profesor Pavel Pafko z 1. lékařské fakulty, podle kterého je současné časté rozdělení na kuřáckou a nekuřáckou sekci asi jako rozdělení bazénu na části, kde se může močit a kde ne.

To je moje svoboda. Menšina mi nebude diktovat, slyšel ministr u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Anketa

Jste pro úplný zákaz kouření v hospodách?

59%
41%
hlasovalo: 1300 lidí

Podle profesora Pavla Pafka se nedá situace s kouřením v restauracích řešit samospádem – a čekat, až si provozovatelé kouření případně zakážou sami. „Stát je instituce, která musí dohlížet na zdraví obyvatel,“ řekl Pafko v pořadu Máte slovo na ČT.

Podle něj je navíc současná situace neúčinná – je to prý asi jako s močením v bazénu. Jeden člověk je za bójkami, ale ve výsledku to stejně ostatní „neochrání“. „A říká: Vy si tam plavte, já jsem tady,“ usmíval se profesor. Snažil se tím vysvětlit, že v restauracích si nevšiml, že by kuřácká a nekuřácká sekce byly nějak vyloženě izolovány, minimálně obsluha je cigaretami načichlá.

Na to však zareagoval dlouholetý kuřák a otec tří dětí, bloger František Matějka, který cigarety nehodlá v hospodách odložit. Stát tu je prý leda od toho, aby prostřednictvím sítě zdravotnických zařízení umožnil využití služeb. „Stát tady není od toho, aby lidem diktoval od rána do večera, jak se má starat o své zdraví,“ zlobil se muž.

V tom s ním souhlasil zástupce provozovatelů, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. „Než špatná regulace, radši žádná regulace,“ prohlásil jasně. Jeho svaz je prý pro preventivní opatření, aby mladiství nezačali kouřit, ovšem regulace trhu to není.

Před listopadem jsme nemohli mluvit, teď žít

„Předlistopadová vláda zakázala lidem mluvit, vy nám zakazujete žít!“ přidal se jeden rozzlobený muž v publiku. „Ta svoboda moje nemůže ovlivňovat svobodu jiných,“ odmítl však Pafko. Jak k tomu přijdou nekuřáci, kteří musí kouř nechtěně vdechovat?

To je podle Leoše Hegera téma právě pro Ministerstvo zdravotnictví. To by se mělo hlavně prát za zdraví občanů. Je to prý jako říct horníkům na Ostravsku, že nemusí jít do nebezpečných dolů, a tvrdit, že tito lidé v oblasti s vysokou nezaměstnaností mají na výběr.

„To je téměř jako rasová segregace, kdy si můžu vybrat jen některé restaurace,“ přidal se k ministrovi jeden z hostů v pořadu. „Je normální, že mi ta menšina diktuje, jaký vzduch mám dýchat?“ ptal se. Na to mu ale vášnivý kuřák odvětil, že nemá co nařizovat hospodským, jak povedou svůj podnik.

Právě téma povinné regulace je u provozovatelů restaurací citlivé. Přitom jak profesor Pafko poznamenal, „jen“ čtvrtina kuřáků se naučila kouřit v podobných podnicích. Mnohem více má na svědomí rodinná výchova kuřáky.

„Dokud my budeme produkovat děti, které kouří, tak ty budou mít taky děti, co kouří,“ pokyvoval i ministr Heger. Aby se mladiství nedostali k cigaretám, musí tedy následovat spíše série kroků. „Nejvíce problémů je doma. Ne že nezodpovědní rodiče jdou s dítětem do zakouřené restaurace,“ souhlasil i sám kuřák Matějka.

Zakázat kouření v hospodách? To je jako zakázat ho doma

Vyhlášení restaurace za nekuřáckou by tak podle Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací mělo zůstat vyloženě na provozovateli. Trh se prý, oproti Pafkovu názoru, zreguluje sám. „Podle stejného vzoru bychom museli zakázat kouřit i v domácnosti,“ přirovnával Stárek. „Když nebude výchova doma, tak si ten mladistvý najde možnost kouřit jinde [než v restauracích],“ přisadil si i Juračka.

Podle Hegera je tak potřeba najít nějakou rozumnou koexistenci mezi kuřáky, nekuřáky, státem a podnikateli. Zdravotnictví by stejně bez podnikání a daní nemohlo fungovat.

„Na téhle diskusi jste viděli, jak je názor rozpolcený,“ uvedl Heger. A tak to prý bude i ve sněmovně, až se bude o zákonu debatovat – zřejmě se něco vyškrtá, ale snad několik procent zůstane. „Je skvělé, že nám televize tady dělá hodinovou reklamu,“ obrátil se ministr i na moderátorku Michaelu Jílkovou. „Ta diskuse, ať ten zákon bude jakkoliv procentní, posune tu kulturu dál,“ uzavřel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…