To prý hrozí: Lidi požene hlad. Snižte jim dávky a těšte se na nové zločince

01.03.2012 6:57

Škrty v sociální oblasti mohou vést ke zvýšené kriminalitě, varují vládu odborníci s tím, že ušetřené peníze bude muset stejně nalít do posílení represivních složek. Příklad se nabízí v USA osmdesátých let, tedy době tvrdých reaganovských škrtů v sociální oblasti, na které Spojené státy doplatily nutností vybudovat nové věznice a posílit policii. Politolog Mlejnek dodává, že vyděšení občané si pak sami řeknou o tvrdší dohled ze strany státu.

To prý hrozí: Lidi požene hlad. Snižte jim dávky a těšte se na nové zločince
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ČR

O smutném příkladu USA se v blogu na Aktuálně.cz rozepsal známý politolog Jiří Pehe. "Stačí se podívat na první velký experiment s neoliberálním osekáváním údajně přebujelého sociálního státu, tedy na Reaganovy USA v 80. letech minulého století. Americká vláda tehdy prudce snížila státní výdaje na sociální politiku, jen aby vzápětí zjistila, že prudce roste kriminalita všeho druhu. Peníze ušetřené na sociálním státu pak poměrně rychle putovaly do financování masivního represivního aparátu. Vězeňská populace narostla do obřích rozměrů. Ještě dnes mají USA zdaleka největší počet vězňů na hlavu mezi vyspělými zeměmi," připomíná Pehe ve svem textu, reagujícím na zvýšení kriminality v ČR v posledním roce.

Pozor na Villonova slova

Oslovení odborníci jeho názor potvrzují. K něčemu takovému prý může v ČR skutečně dojít. "Vlky z lesů žene hlad," připomíná známá slova básníka Villona kriminolog Petr Zeman, který v pražském Institutu pro kriminologii a sociální prevenci zodpovídá za oblast výzkumu. "Obecně platí, že pokud se životní úroveň plošně snižuje, a nezáleží na tom, zda reálně nebo jen subjektivně, navíc z pohledu lidí nespravedlivě, prolomí to určité bariéry v řadě lidí, kteří by se nikdy majetkové trestné činnosti nedopustili. Takový člověk si řekne ´proč bych neukradl.´ Snížení příjmů obyvatel a současné rozvolnění sociální sítě, donedávna poskytující základní jistoty, dokáže přivést řadu lidí za hranu zákona," konstatuje pro ParlamentníListy.cz kriminolog.

Zatímco stát prý zatím žádnou studii na téma dopadu reforem na míru kriminality jeho organizaci nezadal, diskuse už probíhá mezi odborníky. "Šlo by o nějaký hypotetický ekonomický model, zatímco my bychom zřejmě na jeho základě vyhodnotili nějaké historické příklady," nastiňuje Zeman podobu možné studie, která státu poradí, jak se zachovat. Na to, aby konstatoval, že propad příjmů a omezení sociálního státu zvýšení kriminality přinese, však prý nic takového nepotřebuje.

Drogy a agrese jako odreagování chudých

Zatímco hmotná nouze dokáže přivést mezi tzv. elpíčkáře, tedy lidi páchající loupežná přepadení v ulicích, frustrace ze situace sebe sama i společnosti jako takové dokáže razantně zvýšit agresivitu jedince. "Bude mnohem jednodušší lidi nastartovat," podotýká kriminolog. V té samé situaci se dá podle Zemana čekat i značný nárůst zneužívání návykových látek, což opět ruku v ruce s omezením péče a prevence v této oblasti přinese tragické důsledky. "Stát by měl udělat následující: Jednak se na možné problémy připravit, především si ale položit otázku, zda by nebylo rozumné sociální síť ponechat v její stávající podobě, protože to, co ušetřím teď, stejně vložím do represe a preventivních opatření později," dodal Zeman.

Lidé si sami řeknou o utažení obojků

Politolog Josef Mlejnek pak pojímá možné zvýšení kriminality z jiného pohledu. "Komentovat to v duchu srovnání s USA osmdesátých let nebudu, nemám k dispozici studie, o kterých píše pan Pehe. Ale logiku to má," říká Mlejnek. Davy novodobých loupežníků v temných ulicích prý očekávat nelze, lidem ale k vyvolání strachu stačí pouhé procento sociálně slabých, kteří v nastálé atmosféře přejdou na dráhu zločinu. "Stačí pět stovek nových zločinců a dostatečný zájem médií o ně. V tu chvíli začnou mít ostatní pocit, že je v ulicích nebezpečno. I když žijí v klidné a bezpečné lokalitě," říká Mlejnek a dodává, že právě takový strach bude mít velice nežádoucí efekt. "Je jím vyšší poptávka voličů po utužování pravidel a vybudování mnohem represivnéjšího systému. Za nadšeného potlesku voličů," varuje politolog.

Na zvýšenou kriminalitu v některých oblastech upozornila během minulého roku média. Nejčastěji se pak hovoří o oblastech Karvinska a Šluknovska. Policejní prezident Lessy to zdůvodňuje nízkými stavy policistů.




Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…