Tohle napsal Karel Kryl o Klausovi. Můžete si přečíst až dnes

19.03.2012 13:19

Země Lhostejnost je souborem úvah z pera písničkáře Karla Kryla, v nichž hodnotil politické dění po listopadu 1989. Širší veřejnost tyto úvahy příliš nezná, protože je tehdejší média často odmítala uveřejnit. Kryl totiž nemilosrdně kritizoval především tehdejší čelní představitele země s Václavem Klausem na prvním místě. Občané si je proto mohou přečíst až dnes, po dvaceti letech, kdy v politice nepřetržitě působí právě Klaus, a mohou sami zvážit, zda měl Kryl ve svých kritikách pravdu.

Tohle napsal Karel Kryl o Klausovi. Můžete si přečíst až dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Nedávno vyšla kniha Země Lhostejnost z pera známého písničkáře Karla Kryla, jde o soubor úvah nad děním v naší zemi po listopadu 1989 až do doby, kdy Kryl skonal. Server BritskéListy.cz si všímá toho, že jsou tyto úvahy většině české veřejnosti neznámé. Noviny je většinou odmítaly zveřejňovat, protože byly namířeny např. proti tehdejšímu premiérovi Václavu Klausovi. Můžeme teď zpětně hovořit o jakémsi českém cenzurním protektorátu současného prezidenta?

Místo básní sarkasmus, místo naděje řeč o císařpánovi Klausovi

Kdo by v Krylových porevolučních textech čekal podobně květnatou mluvu, jakou možná znal z jeho básní či písní, byl by pravděpodobně zklamán, protože se autor uchýlil spíše k přímočarým kritickým výrokům, jimiž chtěl dát najevo, že mu polistopadová politika jde proti srsti.

„Čtu si v novinách slova premiérova, že každý rozumný člověk myslí jako pan Klaus. Kdo nemyslí jako pan Klaus, je pitomec. To už jsem někde slyšel. Kdo nejde s námi – jde proti nám... Vyslechl jsem – v pořadu Co týden dal (nebo vzal...?) – tezi zástupce vládnoucí strany, že referendum by uvedlo zemi do chaosu. Možná o něco – o rok – o dva později bude nám tvrzeno, že zemi do chaosu uvádí opozice. Uvěříme, protože nám to nový císařpán pověděl? Víra v idol, vyvozující následný důsledek: ,,nějaké volby by uvedly zemi do chaosu...“ píše Kryl v jedné z úvah.

V dalším z textů např. prohlašuje, že nová politická garnitura v čele s Klausem dělá všechno pro to, aby se udržela u moci co nejdéle a nenechala se vypoklonkovat „od koryt“ např. bývalými federálními politiky z dob společného státu Čechů a Slováků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…