Tomáš Cikrt se s radostí vysmál ČSSD kvůli poplatkům u doktora

12.03.2012 6:37

Před pár lety označili poplatky u lékaře za asociální a slibem jejich proplácení vyhráli volby. Dnes připouštějí, byť nejde u ČSSD o myšlenku novou, že v nemocnicích by se tak šedesát korun za den pobytu platit mělo. Řeč je o sociálních demokratech. Ostatní poplatky ale zrušíme, tvrdí ČSSD. Ale nezruší, myslí si exmluvčí resortu zdravotnictví Tomáš Cikrt. Podle něj se tak ČSSD nenápadně sbližuje s TOP 09 pro budoucí vládnutí.

Tomáš Cikrt se s radostí vysmál ČSSD kvůli poplatkům u doktora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD se radují z přijatého zákona

Jen na měsíc a ve výši šedesát korun, ale přeci. Sociální demokraté sami pro sebe kývli na poplatky za pobyt v nemocnici. Přitom při minulých krajských volbách zlomily pravici poplatky vaz a slibem jejich proplácení ČSSD pro sebe získala všechna hejtmanství. Nyní tedy ČSSD slibuje zrušit všechny ostatní poplatky, kromě toho v nemocnici. Ten ze současné stovky hodlá snížit zpět na někdejších šedesát korun.

Cikrt: Jen se usmívám

Sociálnědemokratický stínový ministr zdravotnictví a hejtman David Rath vysvětlil záměr strany pro ParlamentníListy.cz takto:„Nejde o zaplacení všech nákladů na jídlo, jde jen o příspěvek na stravu. Celkové náklady na stravování pacientů tvoří 130 až 220 korun denně. Každá nemocnice má jiné náklady v tomto rozmezí.“

„Já se jenom usmívám. Oni to nazývají poplatek za stravu, a to už nenápadně přiznávali i za Paroubka. Jen to nechávali na pozadí a nikde to neříkali, protože poplatky byly dobrý klacek na tehdejší vládu,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz někdejší mluvčí ministra Tomáše Julínka, který poplatky uvedl v život, Tomáš Cikrt.

Nenápadně přiznávají, nač myslí už dávno

„To není u sociálních demokratů nová myšlenka, jen to neříkali naplno a otevřeně voličům. Teď jen využili mezičas, kdy se nebojuje o hlasy voličů, aby to tak nějak nenápadně připustili, protože je jasné, že nějaké přímé platby ve zdravotnictví prostě být musí,“ dodal exmluvčí resortu zdravotnictví.

Podle něj navíc sociální demokracie nezůstane jen u těchto poplatků. „Ono se nakonec ukáže, že nejenom tyto poplatky, ale celou řadu dalších oni nezruší a budou v nich pokračovat, protože jiná cesta není,“ míní Cikrt.

Proč? „I oni si uvědomují, že pokud převezmou vládní zodpovědnost, tak i oni budou mít na krku nutnost stabilních veřejných financí. Nakonec horlivě podporují smlouvu o fiskální stabilitě s Evropskou unií a ta není o ničem jiném než o šetření,“ vysvětlil.

ČSSD a TOP 09 se sbližují pro vládnutí

„Uvidíte, že nakonec nechají poplatky i za recept a podobně,“ myslí si Cikrt. Podle něj se ČSSD a TOP 09 tímto krokem jen sbližují pro společné vládnutí. „Ani bych už nečekal nějaké velké změny ve zdravotnictví. TOPka se sociální demokracii přibližuje, nedělá žádné velké reformy, dělá spíše jen nejnutnější věci. Takže spolu mohou v klidu vládnout a ve zdravotnictví se toho mnoho nezmění,“ dodává ParlamentnímListům.cz Tomáš Cikrt.

Musí se starat o nemocnice. Teď vidí, že to není lehké

Že ČSSD nakonec přiznala nutnost nějakých poplatků, je logické i podle podnikatele ve zdravotnictví Romana Šmuclera. „No je to prosté, díky poplatkům sice vyhráli minulé krajské volby, tak dostali na starost všechny ty nemocnice a zjistili, že to není vůbec jednoduché,“ konstatoval Šmucler pro ParlamentníListy.cz.

„Pozitivní by bylo, kdyby se to opravdu nazvalo třeba poplatkem za jídlo či za hotelové služby, namísto regulačního poplatku. Protože ten poplatek v nemocnicích nic nereguluje. Když vás vezmou se zlomenou rukou nebo nohou do nemocnice, tak to není kvůli poplatku a ani se jí kvůli němu nevyhnete,“ přibližuje Šmucler.

Šance na lepší nemocniční stravu?

Přejmenováni poplatku z regulačního na jiný by podle něj mělo svou poezii. „Věřím, že přejmenování poplatku by vedlo k jedné věci, totiž ke zkvalitnění stravování v nemocnicích. Protože se bude moci snadno stát, že ti lidé by poplatek za stravu chtěli nezaplatit a třeba by si opatřovali stravu odjinud, což by bylo dobře. Nemocnice by se tak musely snažit vařit podstatně lépe,“ míní podnikatel.

„Na druhou stranu je v té myšlence sociálních demokratů jedna nedomyšlená věc. Jenom jak to nazvali tím poplatkem za jídlo, tak se z toho bude platit DPHáčko, zatímco v současné podobě je to bez DPH,“ upozorňuje Šmucler na jisté úskalí sociálnědemokratického návrhu.

Platit by se prý mělo po celou dobu v nemocnici

Šmucler nicméně rozhodně odmítá, aby se takový poplatek platil jenom po omezenou dobu pobytu v nemocnici. „Určitě by se to mělo platit pořád, ti pacienti kdyby byli doma, tak by také jedli, neumírali by hladem, čili by nějaké finance na stravu vynakládali,“ tvrdí Šmucler.

S výší poplatků, jak o ní mluví sociální demokraté, pak souhlasí jen jako s minimální. „Já myslím, že pod šedesát korun na den se i velmi skromný senior jen stěží nají. A navíc regulace, kterou poplatek splňuje, je v tom, že pošle-li rodina svého dědečka na rok, na dva na umření do nemocnice a bude si obhospodařovat jeho důchod. Ale bude muset alespoň část toho důchodu dát té nemocnici, když už se o něj za tu rodinu stará,“ uzavřel Šmucler pro redakci.

Připomeňme, že přímé platby v nemocnici, ať už při návštěvě lékaře či na pohotovosti zavedla vláda Mirka Topolánka pod taktovkou ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Místo tehdejšího poplatku šedesát korun v nemocnici za den prosadila vláda Petra Nečase zvýšení na stovku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…