Tomáš Cikrt si tvrdě došlápl na vůdce postižených Krásu a jeho protest

30.12.2011 15:12

České úřady práce ve středu 4. ledna čeká patrně pořádný nápor. Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása totiž vyzval své členy, aby si pro příspěvek na mobilitu, který bude nově vydávat právě úřad práce, přišli všichni ve stejný den. Krása tím chce upozornit na údajnou nesmyslnost nových vládních opatření, neboť ta stávající podle něho platila velmi dobře. Podle bývalého mluvčího ministra zdravotnictví Tomáše Cikrta je to značně nezodpovědné a Krása je prý jen starý politický harcovník.

Tomáš Cikrt si tvrdě došlápl na vůdce postižených Krásu a jeho protest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž

Václav Krása v dopise, zveřejněném na stránkách Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, jednak vysvětluje, jaké změny se zdravotně postižených dotknou, a v závěru vyzývá ke zmíněnému protestu: „Doporučuji, abychom se dohodli, že 4. ledna 2012, což je úřední den, navštívíme společně úřady práce a podáme žádost o příspěvek na mobilitu. Bude to z naší strany určitý protest proti byrokracii, která se, navzdory slovům pana ministra Drábka, naopak rozrůstá. Vyzývám Vás tudíž všechny k návštěvě úřadu práce 4. ledna 2012, aby se projevila nesmyslnost některých ustanovení nově přijatých zákonů tzv. sociální reformy,“ podněcuje šéf organizace zdravotně postižených Krása.

Ceny benzínu se zvýšily a dávky naopak klesají

„Chceme tím jenom ukázat nesmyslnost toho, že vlastně zákon upravuje něco, co fungovalo velmi dobře a konkrétně ten příspěvek na provoz motorového vozidla také fungoval dobře s tím, že žadatel ho dostal vyplacen jednou na celý rok a stejně tak si žádost mohl podat kdykoliv. Po novém roce to bude tak, že v kterém měsíci si žadatel požádá, tak pouze v tom měsíci mu bude vyplácen. K tomu bude chodit čtyři sta korun měsíčně, což je z hlediska potřeb částka opravdu minimální,“ vysvětluje Krása pro ParlamentníListy.cz

„Nehledě na to, že když ta dávka byla původně koncipována na konci devadesátých let, byla ve výši devět tisíc devět set korun ročně. Tehdy však ještě k tomu stál benzín o deset korun méně. Dnes se to snižuje přesto, že ceny pohonných hmot rostou, tím se ztrácí samotný smysl té dávky. Teď se to má vyplácet každý měsíc zvlášť, na místo celoročního vyplacení a budou k tomu další několikastránkové dotazníky, což všechno hovoří proti tomu, co pan ministr říká, tedy že chtějí menší administrativu a zlevnit celý systém,“ kritizuje předák zdravotně postižených.

Reformy prý nepřináší nic pozitivního

Podle něho je jasné, že když se dávka vyplácela v jednom termínu během roku, anebo teď ve dvanácti, tak prý každému asi dojde, že to nemůže být levnější. „Na to nemusím být žádný ekonom. Ta akce je tedy vyjádření protestu proti tomu, jak nesmyslně jsou ty reformy koncipovány,“ doplňuje.
„Tady se prostě snižují dávky, bude to více zatěžovat občany a je to i více administrativně náročnější. Nepřináší to nic pozitivního. Nejde však o akci, která by byla nějak organizována, vyzval jsem k tomu jen jednou. Není to jen moje rozhodnutí, předsednictvo rady se na tom shodlo,“ konstatoval Václav Krása.

Samolibý Krása burcuje postižené proti vládě

Publicista a někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt považuje protestní akci za hloupou. Nic podle něho nevyřeší a jen dokazuje, že si Krása v Národní radě osob se zdravotním postižením dělá, co se mu zlíbí.

„Je to hloupý nápad samolibého předsedy Krásy, který chce za každou cenu burcovat lidi s postižením proti nutným změnám, kterým on moc dobře ví, že se v žádném případě nemůžeme vyhnout. Čili namísto toho, aby Národní rada zdravotně postižených spolupracovala na tom, aby ty změny proběhly co nejhladčeji, aby s tím bylo co nejméně administrativních problémů a aby lidé se zdravotním postižením se k těm dávkám dostali co nejkomfortněji, tak namísto toho vymýšlí podobné hloupé akce, které to jenom zkomplikují,“ soudí bývalý mluvčí resortu zdravotnictví.


Krása si v radě dělá, co se mu zlíbí. Nemá konkurenci


Tyto demonstrace podle Cikrta ničemu nepomohou, nijak nové zákony nezmění ani neoddálí. Jenom prý zkomplikují práci úředníkům a nakonec i přístup k těm postiženým, kteří třeba demonstrovat nechtějí a chtěli by si jenom vyřídit své věci.
„Krása je starý politický harcovník, který je velmi zběhlý v jak v těchto protestních akcích, tak v politice samotné. Vždyť seděl v Parlamentu, vždyť byl nejprve v ODS, pak v Unii svobody a on prostě ví, jak zaujmout média a v té oblasti lidí se zdravotním postižením v Národní radě nemá konkurenci a v podstatě si tam může dělat, co chce a já jeho počínání považuji za krajně neodpovědné a prostě je jen škoda, že neexistuje nějaká alternativa k té Národní radě,“ nešetřil Cikrt kritikou.

„Ti lidé s postižením, kteří třeba mají práci, sociální dávky nejsou jejich jediným příjmem, tak prostě nemají čas se plést do této politické hry pana Krásy. Ale určitě existuje nezanedbatelná část zdravotně postižených, kteří nesouhlasí s takovými protesty, kteří vědí, že se uskromnit musí všichni, že stát nemá peníze a že čím víc se budou dělat takovéto obstrukce a problémy, tak nakonec to dopadne zase na lidi s postižením. Stát si nenatiskne další peníze, buďme rádi, že zatím peníze na dávky jsou, může být ještě daleko hůř,“ varoval ve vyjádření pro server ParlamentníchListů.cz Tomáš Cikrt.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…