Tripartita skončila bez výsledku: Z vlády dorazila jen Müllerová, Nečas se Stanjurou utekli

26.02.2013 13:41

Jednání zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborů skončilo dnes po pár hodinách bez výsledku. Na zasedání tripartity totiž za vládu přišla jen ministryně práce, takže předáci a podnikatelé navrhli přesun diskuse o energetické strategii, sociálních službách, minimální mzdě či zemědělské politice na jindy.

Tripartita skončila bez výsledku: Z vlády dorazila jen Müllerová, Nečas se Stanjurou utekli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Jak uvedla ČTK, části jednání se sice na začátku zúčastnili premiér Petr Nečas (ODS) a ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS), oba ale krátce poté odešli. Protože pak zůstala pouze ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09), odborářský boss Jaroslav Zavadil zavelel tripartitu rozpustit.

"Vládní gentlemani nechali v celém procesu jedinou ženu, to vedlo k tomu, že jsme navrhli přerušení jednání," uvedl Zavadil a vysvětlil, že tripartita je usnášení schopná tehdy, když na ní jsou alespoň čtyři ministři.

Jak ČTK poznamenala, tripartita se přitom měla sejít již minulý čtvrtek. Jenže v té době byl premiér Nečas na pracovní návštěvě Bavorska. Byl to prý on, kdo jako náhradní termín určil dnešek; přitom se mu nepodařilo sehnat ani dostatečný počet členů své vlastní vlády.

Po vládě dnes odboráři požadovali urychlené kroky proti rostoucí nezaměstnanosti. O nezaměstnanosti a opatřeních proti jejímu růstu by měli ve středu po zasedání kabinetu jednat ekonomičtí ministři. Odboráři a zaměstnavatelé pak chtějí jejich návrhy projednávat na tripartitě. Zavadil minulý týden kvůli tomu předal odborářské návrhy řešení premiérovi a ministryni.

Podle Müllerové dnešní "problémy s neprojednáním" ostatních bodů způsobilo právě to, že se aktuální téma nezaměstnanosti a ekonomického růstu předřadilo před ostatní záležitosti a debata byla údajně velmi dlouhá.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…