Tvrdá slova Cyrila Svobody kněžím: Nic nedostanete, restituce neprojdou

05.07.2012 5:55

Zákon o restituci církevního majetku, který čeká v Poslanecké sněmovně na konečné hlasování, by bývalý dlouholetý poslanec, expředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda podpořil. „Návrh by měl mou podporu, ale myslím, že neprojde,“ říká ParlamentnímListům.cz. Prostě nevěří, že pro něj v dolní komoře zvednou ruku všichni občanští demokraté.

Tvrdá slova Cyrila Svobody kněžím: Nic nedostanete, restituce neprojdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr a diplomat Cyril Svoboda

„Někdo jako Bém, Šťastný nebo Pospíšil se zdrží nebo bude chybět, naopak opozice, která je proti, nastoupí v plné sestavě,“ předpovídá pro ParlamentníListy.cz skepticky Svoboda.

Vlivný lidovec, který byl pětkrát ministrem v několika vládách a dvakrát předsedou lidovců, stál i u zrodu prvního zákona, kterým se na začátku 90. let vracel církevní majetek některým církevním řádům a kongregacím. „Stihli jsme to za pět minut dvanáct,“ vzpomíná Svoboda. Výčtový zákon tehdy vrátil církvím téměř 200 budov, hlavně kláštery a řeholní domy. Byl připravován i zákon o úplné restituci, ale nakonec těsně neprošel, i když s vracením majetku církvím a náboženským společnostem počítají také další právní předpisy, třeba zákon o půdě, který blokuje převod původně církevního majetku do doby, než bude zákon o restituci přijat. Stát ani obce nemohou budovy ani pozemky původně patřící církvi prodat.

Církevní restituce za Klause na Hradě. ODS nesplnila slib

Nelze se příliš Svobodovi divit, že občanským demokratům nevěří. Při druhé volbě prezidenta začátkem roku 2008, kdy rozhodoval každý hlas, totiž podporoval Václava Klause výměnou za příslib ODS, že podpoří zákon o majetkovém vyrovnání církví. Řada jeho stranických kolegů včetně tehdejšího předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka podporovali Klausova protikandidáta Jana Švejnara. I když, jak je známo, prošel těsně kandidát ODS Václav Klaus, ODS svůj slib tehdy nesplnila. „Zdálo se, že návrh v Poslanecké sněmovně projde, ale objevil se Vlastimil Tlustý a shodil ho se stolu, nakonec chyběly pro schválení zákona hlasy, a nyní určitě dojde k něčemu podobnému,“ předpokládá Svoboda.

A zamýšlí se: „Proč se odkládá hlasování na září, na dobu těsně před krajskými a senátními volbami? Dovedete si představit dva senátní kandidáty – ODS a ČSSD, jak předstoupí před voliče, a jak občanský demokrat, který je postojem liberál, bude odpovídat na otázky o restitucích církevního majetku, když mu to nic neříká a když vedle něj navíc bude stát sociální demokrat, který prohlásí, že takovou věc nikdy nepodpoří? A když navíc bude tvrdit, že to není vracení, ale darování miliardového majetku katolické církvi v době, kdy lidé jsou v těžké ekonomické situaci?“ Svoboda nevěří, že ODS před podzimními volbami najde odvahu zákon protlačit i proti vůli Senátu, který jej podle předpokladů nejspíš vrátí, když si ho velká většina veřejnosti nepřeje.

Zákon zemře žízní, než dojde na Hrad

Svoboda je přesvědčen, že zákon skončí dřív, než se dostane k podpisu prezidenta. I když se podle něj už před časem Václav Klaus nechal slyšet, že „to není dobrý zákon“, nebude muset předlohu poslancům vracet. „Na to má své lidi ve sněmovně, spoléhá na to, že se zákon zastaví cestou. Že prostě zemře žízní a hladem dřív, než se dostane k němu na Pražský hrad,“ soudí pro ParlamentníListy.cz Svoboda. Ale dodává, že se bude rád mýlit a pokud dlouho očekávaný zákon přece jen projde, otevře si láhev šampaňského.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…