V Táboře odmítli dotaci církvi. Půl milionu za oltář se zdálo moc

19.03.2013 18:16

Katolická církev dojíždí na restituce. Například v Táboře odmítlo město poskytnout katolické církvi dotaci na opravu poutního místa Klokoty. Důvodem je, že církev dostane od státu desítky miliard korun a měla by si umět pomoci sama.

V Táboře odmítli dotaci církvi. Půl milionu za oltář se zdálo moc
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Farní správa chtěla peníze na rekonstrukci interiéru poutního kostela, opravy soklů ambitů, rekonstrukci elektromagnetického ovládání zvonů kostela a na posílení statiky hlavní věže. Požádala radnici v Táboře o dotaci, aby se spolupodílela na pracích. Ta to ale odmítla.

Církev známou památku opravuje už od roku 1998 a město každoročně přispívalo, ale jen v případě, že byla k dispozici i dotace z ministerstva kultury.

"Jiným vlastníkům byly předány nemovitosti a památky a nikdo jim nepřispívá a nepřispíval. S církvemi se stát vyrovnal velmi výhodně,“ uvedl zastupitel za ČSSD, bývalý místostarosta Tábora Jan Babor.

S jeho slovy souhlasí i opozice. Třeba členové KSČM požadují, aby město přispělo raději do oprav chodníků, na něž má nyní vyčleněno 1,5 milionu korun, a které jsou v daleko horším stavu než poutní kostel. ODS zase přišla s návrhem, aby příspěvek církvi byl menší. Stejný jako dostávají vlastníci historických domů v památkové zóně v centru, jimž město přispívá maximálně pětinu nákladů na opravy.

"To v případě Klokot odpovídá částce 200 tisíc korun. Navíc kostel není v městské památkové zóně," řekl pro ParlamentniListy.cz exstarosta Tábora, zastupitel a poslanec za ODS František Dědič.

Táborský starosta Jiří Fišer (Tábor 2020) podotkl, že každá ze stran má částečně pravdu, a přiklonil se k Dědičově návrhu. Nakonec neprošel ani jeden. Katolická církev v letošním roce tudíž nedostane od města nic! Zástupci církve se nechtěli k výsledkům jednání zastupitelů zatím vyjadřovat.

Některé zastupitele, ale třeba i Táboráky nadzvedla ze židle informace, že rekonstrukce českobudějovické sídelní katedrály spolykala 30 milionů korun. Většina peněz šla z fondů EU. "Obětní stůl“, tedy oltář, u něhož kněží a biskup slouží mše, je z mramoru a stál přes půl milionu korun.

„Sama jsem věřící, ale nechápu, proč církev takto vyhazuje peníze. Ten stůl mohl být třeba dřevěný nebo jiný a mohl stát třeba třetinu. Zbytek mohla církev věnovat třeba Klokánkům nebo na nemocné či postižené lidi,“ podotkla věřící Dagmar Neumannová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…