V centru Prahy nabízeli politici tradiční polévku. Turisté nad atrakcí žasli

24.12.2012 14:48

UVNITŘ FOTOGALERIE Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na Štědrý den od jedenácti hodin na Staroměstském náměstí rozdával lidem rybí polévku. V tom by mu letos měli vypomoci i někteří radní. Na Václavském náměstí bylo zase možné dostat polévku od starosty prvního pražského obvodu Oldřicha Lomeckého (TOP 09).

V centru Prahy nabízeli politici tradiční polévku. Turisté nad atrakcí žasli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda při charitativní akci

Jedná se o tradici hlavního města, jehož primátor využívá této akce k setkání s občany. I mezi lidmi je akce velmi populární, v minulém roce došlo v dlouhé frontě ke strkanici mezi čekajícími Pražany i cizinci.

Polévka byla připravována z vývaru z rybích jiker a hlav, mrkve, celeru, petrželové nati a cibule, zahuštěná jíškou z másla, mouky a mléka. Ochucena byla smetanou, trochou koňaku a doplněna křupavými krutony. Jedná se prý o tradiční staročeský recept.

Primátor Bohuslav Svoboda všechny občany na Staroměstské náměstí srdečně zval. „Věřím, že dorazí opět velké množství lidí, loňský rok jsme měli plné ruce práce,“ doufal před začátkem akce primátor. Sám se prý na servírování polévky, které absolvoval již potřetí, neobyčejně těšil. „Jde o milou povinnost, kdy se mohu setkat s Pražany a osobně jim popřát pěkné vánoční svátky,“ uvedl Svoboda.

POté, co byla polévka rozdána, se pak nechal pražský primátor slyšet: „Jsem velmi rád, že pro Pražany se stalo vánoční rozlévání štědrovečerní polévky na Staroměstském náměstí tradicí. Mnoho lidí přijde ne kvůli rybí polévce, ale kvůli tomu, aby se zde setkali nejen s vedením města, ale i s rodinou a přáteli a tak to má na Vánoce být.“

Tradiční staročeský recept

Polévka, která se po obnovené tradici podává v centru Prahy (nejn) chudým již 14. rokem je připravovaá dle staré receptury. 

„Uvařili jsme stejnou jako loni, kdy jsme poprvé nabídli rybí krém zjemněný smetanou a koňakem. Všichni si tuto chuť chválili, takže jsme opět sáhli po tradičním staročeském receptu, kde nechybí ani karamel a polévka opět slavila úspěch,“ prozradil ještě Daniel Prošek, ředitel oddělení gastro společnosti Taiko.

Vloni bylo rozdáno tři tisíce porcí

V minulém roce primátor Svoboda rozdal na tři tisíce porcí polévky. Novinářům z Hospodářských novin tehdy mezi naléváním sdělil, že „v základu měl tento zvyk určitou charitativní úlohu, aby i ti chudí lidé a žebráci dostali o Vánocích nějaký dárek.“

V současnosti už se však prý z celé akce stala spíše tradice, které využívají kromě obyvatel Prahy i turisté, pro které je polévka od primátora zajímavou atrakcí. „Říkali mi, že když uslyší, že polévku nalévá primátor hlavního města, nechtějí si to nechat ujít, je to pro ně zážitek,“ vyprávěl primátor v netradiční bílé zástěře. Přesto si však pro polévku na Staroměstské náměstí přišlo i několik bezdomovců.

Letos tradiční polévky 1600 porcí

Letos primátorovi s rozléváním polévky pomáhal náměstek Tomáš Hudeček a rovněž radní Helena Chudomelová, Radek Lohynský a Lukáš Manhart. Celkem by na Staroměstském náměstí mělo být k dispozici 1600 porcí polévky.

Na Václavském náměstí a na Kampě rozdával polévku i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Ten v dolní části Václavského náměstí rozléval od jedenácti hodin, v poledne se pak přesunul k Vltavě. Rovněž pro Lomeckého to není první zkušenost s vánočním rozdáváním polévky.

Není to první účast primátora Svobody na oslavách letošních Vánoc. Na začátku prosince rovněž na Staroměstském náměstí slavnostně rozsvěcel vánoční strom. Na jejich průběhu jej však nejspíš zklame počasí. Již v minulém roce se totiž vyjádřil, že Vánoce by měly být na sněhu. „Trápí mne to, moje představa je, že Vánoce mají být bílé. Když není sníh, tak Vánoce nejsou takové, jaké mají být,“ postěžoval si.

Při rozdávání rybí polévky se objektivem ParlamentníchListů.cz podařilo zachytit v roce 2010 i viceprezidenta asociace cestovních kanceláří a podnikatele Tomia Okamuru. Tehdy by ještě asi jen málokdo věřil tomu, že se bude o dva roky později ucházet o Hrad a stane se senátorem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…