VV a protirestituční spisovatelka troubí do útoku proti církevním miliardám

27.11.2012 12:51

Věci veřejné na tiskové konferenci oznámily, že podají ústavní stížnost proti církevním restitucím. Spisovatelka a velká bojovnice proti zákonu Lenka Procházková má za to, že alespoň takto bude možné zabránit největším škodám a třeba je zmírnit.

VV a protirestituční spisovatelka troubí do útoku proti církevním miliardám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatelka Lenka Procházková, jedna z iniciátorek petice proti zákonu o církevních restitucích

Věci veřejné navrhují novelu, která by měla snížit finanční kompenzaci pro církve a podle předsedy VV Radka Johna by mohla projít. Na otázku, zda mají pro stížnost podporu, neodpověděl. ČSSD už totiž ústavní stížnost podala. „Věřím, že ve vodách opozice se podpora přijmout podaří,“ uvedl. Doufá, že bude pro i strana LIDEM.

Jsou soudy neovlivnitelné?

„Nevím, zdali jsou soudci našeho Ústavního soudu neovlivnitelní,“ řekla Procházková. Spisovatelka si dovede představit novelu, která by mohla situaci změnit více, ale ta by Poslaneckou sněmovnou neprošla. Tak VV navrhují alespoň stížnost mírnější. „Je to pokus zastavit křivdu,“ myslí si Procházková.

Věci veřejné vyzvali lidi, aby psali dopisy poslancům, aby je donutili něco dělat. Jak opozičním, aby pomohli změně, tak vládním, kteří za schválení zákona mohou. „Podle tohoto zákona se vyplácí církvím platy 17 let, 3 roky v plné výši. To jsou zhruba dvě miliardy ročně, což platí stát kromě církevních restitucí. Zkrácení na deset let by znamenalo úsporu deseti miliard,“ objasnil John.

Vyjádřil se také k zatčení sponzora VV Musila. „Pan Musil dal straně 500 tisíc korun. Nedostali jsme peníze od žádné firmy spojené s prodejem pohonných hmot. Ta kauza se tedy netýká Věcí veřejných,“ prohlásil John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…