Valtr Komárek pravici: Předběhli vás zločinní komunisté. Čím to může být...

28.09.2012 9:57

Metanolová aféra dává podle čestného předsedy sociální demokracie Valtra Komárka smutné svědectví o situaci v Česku. Stát byl dlouho netečný a po tomto jeho selhání je třeba přistoupit k opravdu drsné reformě veřejné správy. Při hodnocení nálad ve společnosti se zabývá růstem preferencí KSČM, kterou ODS i TOP 09 považují za zločineckou organizaci.

Valtr Komárek pravici: Předběhli vás zločinní komunisté. Čím to může být...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Z netečnosti, chybějících kontrol a nedostatku tvrdosti i přísnosti viní stát v souvislosti s otravami alkoholem čestný předseda ČSSD Valtr Komárek. „Kdejaký padouch si tu dělá černý alkoholový trh na základě pančovaných nápojů. A musí přijít až speciální policejní razie, aby se zjistilo to, k čemu by vůbec nemělo docházet a co by při řádných hygienických službách a potravinářských inspekcích mělo fungovat perfektně v každém normálním civilizovaném evropském státě,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Valtr Komárek.

Poukazuje na okresní hygieniky se svými úřadovnami, jak jsou hygienici důležití, když kupříkladu kontrolují u zubních lékařů, jestli mají nezávadné parkety nebo omyvatelné linoleum. „Všude se vyřádí a jsou děsně důležití, ale tam, kam mají jít, nejdou. Zřejmě už do této sféry, kde mají být neúplatní státní úředníci, pronikla korupce, kde se za peníze přimhuřují oči, upadla kvalita kontrol, které se provádějí formálně, bez snahy něco vypátrat a postihnout, spíš jen tak, aby se dělaly,“ tvrdí čestný předseda sociálních demokratů.

Aférou se vracíme k obrazu národa rozumově ohraničeného

Tady už podle něj vyvstávají silné pochyby o selhání státu a považuje to za vážné pochybení státní správy. „Jestliže mluvíme už léta o nízké úrovni veřejné správy, tak tohle přidá velice těžké závaží pro argument, že velice tvrdá a drsná reforma veřejné správy je už nanejvýš nutná. Toto je snad poslední tečka za tou naléhavou argumentací a toto selhání státu by už nemělo být dál pardonováno,“ doufá Valtr Komárek.

Kromě selhání státu dává metanolová aféra ještě další poněkud smutné svědectví o situaci v Česku. „Ukazuje, že tu jsou poměrně značné vrstvy alkoholiků, kteří se saturují z nějakých pokoutních zdrojů na úrovni typu bývalého podsvětí. Situace se tak vrací k obrazu země s výrazným zastoupením občanů zřejmě rozumově i vzdělanostně ohraničených a spíše nevybíravých alkoholiků, což je nelichotivé vysvědčení pro zemi s tradičně vzdělaným národem,“ říká pro ParlamentníListy.cz Valtr Komárek.

ODS a TOP 09 selhaly s tvrzením o zločinecké organizaci

Metanolová aféra ještě zvýšila nespokojenost veřejnosti s vládou Petra Nečase, jíž se vyčítá především dlouhodobá nečinnost při potírání nelegálního obchodu s alkoholem. Už tak nepopulární vládní strany ODS a TOP 09 ztrácejí zbytky voličské přízně, což názorně dokumentují průzkumy před blížícími se krajskými a senátními volbami. Kupodivu z averze vůči koalici neprofituje sociální demokracie, ale komunisté, kteří už vyhráli druhý předvolební krajský průzkum.

„První, kdo by měl být překvapený, by měli být ODS, TOP 09 a lidovci, protože oni přece tvrdí, že komunistická strana je v podstatě zločinecká organizace. Jestliže tedy tato organizace dosahuje v několika krajích výrazně vyšší preference než oni, tak tu jde o vážný střet ideologií, kdy je nutné zvažovat, že něco v té jejich velice ostře antikomunistické linii se zřejmě nepodařilo lidem vysvětlit a že zůstávají u širokých vrstev lidí dost nepochopeni,“ komentuje Valtr Komárek zaostávání vládních stran za komunisty v předvolebních průzkumech.

Je naivitou si myslet, že zájmy lidí budou lépe hájit komunisté než ČSSD

Strana, jejímž je čestným předsedou, zastává podle Valtra Komárka seriózní pozici. „Sociální demokracie totiž nestojí s extremistickými názory komunistické strany, ale zároveň nestojí ani s extremistickými názory proti všemu, co tu v minulosti bylo. ČSSD nikdy nešla na takovéto zjednodušené zhodnocení minulosti, ale přitom zásadově odsuzovala všechny tvrdosti totality jako zejména padesátá léta, soudní procesy, pracovní tábory či neoprávněná vězení,“ vysvětluje ekonom a politik Valtr Komárek.

Vzhledem k tomu, co ČSSD voličům nabízí, považuje její prvenství ve většině krajských průzkumů za odůvodněné. „Jestli si někde lidé myslí, že by jejich zájmy KSČM hájila lépe, tak je to jejich naivita. Konstruktivní síla pro řešení a zlepšení situace v této zemi je u komunistické strany totiž zatím velmi omezená,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Valtr Komárek na skutečnost, že by si KSČM koaličního partnera hledala jen obtížně.

Příští vláda přijde se zvyšováním mezd, stabilizací cen a snižováním daní

To sociální demokraté mohou na rozdíl od komunistů reálně uvažovat reálně o sestavení příští vlády. „Ta by měla konečně po této současné chronické a prodlužující se recesi vést k politice zvyšování mezd, stabilizaci cen a snižování daní pro obyvatelstvo,“ vypočítává ekonom to, co by mělo být hlavním cílem ČSSD v případě volebního vítězství.

„Sociální demokracie má sice držet levicový, prolidový a pronárodní kurz, ale zároveň by neměla kolem sebe útočit hlava nehlava. Naopak by měla sjednocovat, co se sjednotit dá na nějaké tvořivé platformě, aby se dosáhlo obratu v hospodářské politice a neutěšené morální společenské situaci v moři korupce. A mít tu důvěru, že tahle strana je schopna spolupracovat s jinými politickými proudy tak, aby vyvedla národ z této velice špatné situace,“ přeje si Valtr Komárek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…