Varování z Divného světa: Ideologie je módní vlnou, rozvrací však vztahy. Šíří se tu prý nový fašismus

12.01.2014 20:51

Žádná ideologie není k dobrému soužití rozdílných skupin a kultur potřebná. Jediné, co je podstatné, je mít rád lidi. Myslí si to David Malý, který se ve svém článku na serveru Divnej svět zamýšlí nad nástupem neofašismu.

Varování z Divného světa: Ideologie je módní vlnou, rozvrací však vztahy. Šíří se tu prý nový fašismus
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Až dvě stovky příznivců DSSS se sešlo v Praze na Můstku k poklidné demonstraci

Podle Davida Malého se mezilidské vztahy po desítky tisíc let řídily lidskou přirozeností, které rozuměl každý, a byly v pořádku. „Kazily se postupně právě s tím, jak se do mezilidských vztahů začala plést politika a ideologické výmysly politiků a novinářů…,“ tvrdí Malý.

Ideologie je módní vlnou

V současné době je prý módní všechno ideologizovat. „Ideologie rozvracejí vztahy mezi chudými a bohatými a také mezi etniky, náboženstvími, věřícími a ateisty, nabourávají už i vztahy mladých a starých lidí a dokonce také vztahy mužů a žen,“ vysvětluje Malý.

Ideologie na jakoukoli oblast nahrnuje stín, pod kterým vše uvadá, ale ideologové to vykládají jako pokrok a modernizaci. Tou současnou ideologií všech politiků a novinářů je podle Malého neofašismus.

Nový fašismus se zbavil kritizovaných vlastností

Nový fašismus zdánlivě odstranil to, co bylo na tom starém kritizováno: nacionalismus, militarismus, vůdcovský princip. Všechny ostatní základní kameny ale prý zůstaly nezměněné – rovnostářský kolektivismus, kult modernity a mládí, silná ekonomická role státu chápaného korporativisticky.

I neofašismus pak připouští soukromé vlastnictví, ale pouze pokud slouží kolektivnímu prospěchu. Výroba všeho, co stát pokládá za škodlivé, je utlumována a ekonomika je řízena „v zájmu společnosti“.

„Z výše uvedeného (a z tisíce dalších důvodů, ale to by byl tento komentář padesátkrát rozsáhlejší, což není možné) jsem přesvědčen, že neofašismus je pro řadu současných politiků tím nejpřijatelnějším způsobem vládnutí,“ tvrdí Malý.

Ti, co tahají za nitky, udržují zdání demokracie

Část si je toho vědoma, a proto to tají. Lidé by je totiž přestali volit. Další politici nechtějí vědět, že pomáhají budovat neofašismus. Ti, co skutečně všechno řídí, se snaží prosadit své zájmy tak, aby si lidé mysleli, že mají demokracii.

Mnoho lidí jim údajně sedlo na lep. „To se však stává, když se člověk domnívá, že k tomu, aby rozvíjel dobré vztahy s jinými lidmi (osobní, obchodní, pracovní, intimní nebo jakékoli jiné), potřebuje namísto úcty, lásky a pokory hlavně nějakou tu ideologii…“ uzavírá David Malý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…