Většina poslanců ODS Parkanovou nejspíš nevydá, ale...

14.06.2012 14:01

Policie ČR požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání exministryně obrany a současné místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) v souvislosti s údajně o 658 milionů korun předraženou zakázkou na nákup letadel CASA, jejichž údržbu má zaručovat firma Omnipol. V hlasování o vydání bude klíčový postoj ODS.

Většina poslanců ODS Parkanovou nejspíš nevydá, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová ve sněmovně

Lze totiž předpokládat, že sociální demokraté a komunisté budou hlasovat pro její vydání. Pravděpodobně i Věci veřejné. ČSSD má 54, KSČM 26 a VV 12 poslanců.

TOP 09 a Starostové budou proti jejímu vydání. Tehdejší členové Topolánkovy vlády Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg totiž uvedli, že by musela být stíhána celá vláda, neboť se jednalo o kolektivní rozhodnutí.

Spíše ne... ale

Bude proto důležitý postoj ODS. Spíše to vypadá, že většina poslanců strany vydání Parkanové nepodpoří, i když si TOP 09 hlasováním pro vydání Otto Chaloupky z VV moc nepomohla. „Nám se to zdá jako úlet policie. Aby byl ministr vlády kriminalizován za politické rozhodnutí. Co bude následovat příště? Proto si myslím, že ji nevydáme a obecně tu spíše v klubu panuje taková nálada,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

„Tak ještě jsme se o tom oficiálně na klubu nebavili, jak se k tomu postavíme. Je fakt, že pak by za takové rozhodnutí měla být stíhána celá vláda, což je absurdní. Na druhou stranu TOP 09 hlasovala pro vydání Otty Chaloupky, i když v jeho případě se ukázalo, že ta kauza je dost podivná, ten Vařejka je divný člověk, kvůli 27 tisícům korun na Chaloupku nasadili policejní specialisty a tak dále. Takže nevím. Z tohohle důvodu trochu váhám. Když TOPka hlasovala pro vydání z našeho pohledu nejspíš nevinného Chaloupky, tak by si také mohli zažít, jaké to je. Třeba se u nás pár v uvozovkách škodolibých poslanců najde,“ řekl redakci poslanec ODS.

Volné hlasování

Oficiální pozici klubu sdělil ParlamentnímListům.cz místopředseda Poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „U nás vždy platilo, že v takových věcech existuje volné, nezávazné hlasování našich poslanců. Nejprve se tedy sejde Mandátový a imunitní výbor. Budeme chtít vidět spis. Členové výboru z ODS pak na základě zjištění dají nezávazné doporučení našim poslancům, ale ti se stejně rozhodnou sami,“ informoval Marek Benda.

Kdyby se ale našlo pár poslanců ODS, kteří by hlasovali pro vydání Parkanové, mohli by zvrátit poměr ve prospěch jejího vydání.

Mandátový a imunitní výbor by se měl sejít kvůli této kauze příští týden a plénum sněmovny by o jejím vydání mohlo hlasovat v červenci. Pokud by sněmovna Parkanovou policii vydala, stala by se tak 18. členem dolní komory zbaveným imunity od roku 1993. Současná sněmovna zatím vydala čtyři členy, a to Víta Bártu (VV), Jaroslava Škárku (dříve VV), Davida Ratha (dříve ČSSD) a naposledy v úterý Otto Chaloupku (VV).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…