Víme, čím Nečas naštval Klause. Čtěte více

04.03.2013 6:20

Václav Klaus se v neděli rozloučil na akci Díky nejen za jazz se svými přáteli ve funkci prezidenta republiky. Na akci však nedorazil premiér a předseda ODS Petr Nečas, ačkoli podle informací ParlamentníchListů.cz přijít měl a dokonce měl mít prý i projev.

Víme, čím Nečas naštval Klause. Čtěte více
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

Rozloučit se s prezidentem republiky Klausem se přišli do Španělského sálu Pražského hradu například předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba, ministr zemědělství Petr Bendl či ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Dále například šéf senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera, šéf europoslanců ODS Jan Zahradil, senátoři ODS Jiří Oberfalzer a Tomáš Jirsa či europoslanci ODS Ivo Strejček a Hynek Fajmon.

Nečas měl mít prý původně projev

Premiér a jeden z Klausových nástupců ve vedení ODS Petr Nečas si však na prezidenta – opět – neudělal čas, a to ani při loučení.

„Nečas měl na Hrad dorazit a měl mít vystoupení. Je to ostuda, že tu není,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS. Tuto informaci redakci potvrdily i další zdroje z ODS.

Projev hodnotící Klausův politický přínos pro Českou republiku tak nakonec pronesl první místopředseda ODS Martin Kuba. O něm se mimochodem již delší dobu spekuluje, že by mohl Nečase ve funkci předsedy nahradit.

Někteří nepřišli. Několikrát

Klaus si na akci nad nepřítomností Nečase nepřímo povzdychl i ve své řeči, ačkoli Nečase přímo nejmenoval: „Dámy a pánové, vážení přátelé, dovolte i mně, abych poděkoval. Abych poděkoval já vám. Poděkoval vám zaprvé za to, že jste dneska přišli. Jak je vidět, není to úplná samozřejmost, protože, jak víte, někteří nepřišli. Takže si velmi vážím toho, že právě vy jste tady.“

Není to ale poprvé, kdy se Nečas vyhnul setkání s Klausem. Na státní svátek české nezávislosti 28. října nedorazil Nečas s omluvou, že se zranil při sportu. A i tehdy se nad tím Klaus pozastavil.

„Uvědomuji si, že to je poslední 28. říjen, kdy jsem tu s vámi jako prezident. Vážím si toho, že jsem tu před vámi mohl stát. Jsem rád, že jste přišli, protože vím, kolik významných ústavních činitelů řeklo, že nevidí moc důvodů pro to, aby přišli slavit 28. říjen sem na Pražský hrad. Tak nás to trochu zamrzelo, ale vy jste přišli a toho si samozřejmě nesmírně vážíme. Jsem rád, že rozumíte významu tohoto svátku a že na něj nezapomínáte. Když tu vidím ty mladší i ty nejmladší generace, tak věřím, že se na to nebude zapomínat a že se to za dvacet, třicet, a když tu vidím některé, tak i za sedmdesát let slavit bude i nadále,“ řekl Klaus 28. října.

Nečas prý označil Klause za největšího škůdce ODS

Podobně Nečas nedorazil ani na tradiční novoroční oběd s prezidentem v Lánech. Prý kvůli závažným rodinným důvodům.

Je fakt, že se za uplynulý rok vztahy mezi premiérem a prezidentem pokazily. Především kvůli tomu, že Nečas ztratil pohodlnou vládní většinu ve sněmovně, když Věci veřejné odešly z vlády, a kvůli zvyšování daní, penzijní reformě a dalším krokům, které Klaus považuje za levicové. Nečas měl dokonce na začátku září označit Klause za největšího škůdce ODS a tato informace se ke Klausovi donesla.

Nečas se nyní podle informací redakce také obává, že by Klaus nebo jemu blízcí lidé v ODS mohli založit nový pravicový subjekt konkurující ODS. To dobrým vztahům mezi Nečasem a Klausem také nepřispívá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…