Vít Bárta se dívá na čísla a věští zlé časy

17.07.2012 10:21

Poslanec Vít Bárta zveřejnil na svých stránkách další díl svého deníku, ve kterém se zabývá českým exportem. Mezinárodní měnový fond (MMF) zveřejnil predikci vývoje světového hospodářství. Růst se v roce 2012 snížil z 3,6 na 3,5 procent. Podle Bárty se nejedná o nic zásadního, problémy a rizika jsou podobná jako ve výhledu z podzimu 2011. Znepokojivé jsou ovšem odhady pro Německo.

Vít Bárta se dívá na čísla a věští zlé časy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

MMF také upozorňuje na riziko finanční nestability v eurozóně, na problémy USA a na nejistý vývoj v rozvojových ekonomikách.

Pokles odhadu růstu pro Německo nás může dostat do vážných problémů

Znepokojivý je ale výrazný pokles odhadu růstu pro Německo. Predikce našeho největšího obchodního partnera se zhoršila o půl procentního bodu. Další vývoj je podle Bárty nejistý.

Pro české exportéry je pokles růstu německého hospodářství špatnou zprávou. Zatím se sice pohybují v přebytcích a jejich ekonomika není v propadu, ale nemusí tomu tak být na dlouho.

Bárta varuje před oslabením exportu. To může způsobit české ekonomice i státnímu rozpočtu vážné problémy. Růst by se tak mohl dostat hluboko pod zápornou nulu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…