Víte, co byste neměli vědět? Lidé hledají pravdu v médiích nového typu

31.07.2013 18:52

Víte, co byste neměli vědět? Zdá se vám to možná hloupá otázka, přesto stále více lidí touží tohle tajemství poodhalit. A jelikož jim to hlavní média, říkejme jim seriózní či mainstreamová, nenabízejí a často se informacím tohoto typu maximálně vysmívají, zvedá se zájem o média menšího významu, která však s těmito informacemi přicházejí.

Víte, co byste neměli vědět? Lidé hledají pravdu v médiích nového typu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

„Česká mediální scéna podléhá propagandě mocenských kruhů, myšlenkové lenosti a zjednodušené představě světa do té míry, že se na stránkách novin a v televizním zpravodajství málokdy dozvíme něco podstatného o dění v dnešním světě, který prochází obrovskou revolucí na všech úrovních,“ vysvětlují správci jednoho z nejznámějších webů uvedeného typu AC24. Ten dosáhl již vloni na jaře (tedy rok od svého založení) návštěvnosti 15 tisíc čtenářů denně, a tak je jisté, že jejich alternativní pojetí zpravodajství z celého světa aneb Co se jinde nedozvíte, lidi zajímá. I proto vedle zmíněného webu lze diskutovat o příspěvcích na stejnojmenné facebookové stránce. Má už přes 30 tisíc fanoušků.

„Nechceme stavět svou existenci na kritice kolegů - novinářů, ostatně v redakcích pracuje řada schopných a čestných lidí, ale bohužel celkové vyznění ‚mainstreamových‘ médií je tristní. A proto vzniklo AC24, jako alternativa k oficiální ČT24 a spol. Zkoumáme kriticky události na světové a domácí politické scéně, přemýšlíme, co se děje na pozadí událostí. Dáváme prostor provokativním hlasům. Nabízíme čtenáři prostor k porovnávání a přemýšlení,“ vysvětluje tým AC24 na svých stránkách motivaci k tomu, proč web vznikl i v české podobě (podléhá licenci Creative Commons 3.0).

Pravda je na dosah

S podobným typem informací však přichází i další weby. Například Osud.cz, který má bohužel ty nejzajímavější články chráněné jen pro registrované uživatele, kteří si za přístup na ně zaplatí (najdou se však i zajímavé a zdarma), zajímavým počinem je i web s názvem zlo.cz. Osud.cz je určen rovněž všem, kteří hledají světlo, protože pravda je na dosah. Podle všeho jde o jeden z nejstarších českých webů s touto tématikou, poněvadž vznikl již v prosinci 1999. Ovšem tehdy to byl blog o všem, čemu se nedává nebo nesmí dávat prostor v masmédiích, jako web vznikl až o deset let později – v roce 2009. Denně ho navštíví zhruba 3000 čtenářů. „Od roku 2003 naši svobodu a provoz plně financují stovky našich předplatitelů,“ uvádí správci webu na svých stránkách. Na facebooku, kde správci stránky uvádějí, že: „Naším očekávaným produktem je člověk, který začne samostatně myslet a existovat... bez ohledu na cokoliv", se k této myšlence hlásí 261 fanoušků.

Vše o hroutící se ekonomice a finanční krizi

I (zlověstně znějící název) Zlo.cz má ve své náplni přinášet alternativní informace, zaměřené hlavně (ale nejen) na vše, co koho zajímá o finanční krizi a hroutící se ekonomice...Mimo řady různých textů poskytují tyto stránky i nemalé množství různých dokumentů z celého světa, navíc většinou vždy opatřených titulky (minimálně ve slovenštině). Člověk, který tedy má zájem odhalit roušku tajemství nebo si jen sám utvářet názor ve srovnání s informacemi, které se dočte v novinách a slyší v televizi, nemusí pracně surfovat po Youtube (kde se ovšem také najde značné množství filmů a dokumentů s konspiračními teoriemi).

I tento web má stejnojmennou stránku na Facebooku a na ní k středečnímu dopoledni tohoto týdne 1262 fanoušků.

Tím výčet zdrojů s alternativními informacemi po česku zdaleka nekončí. V měsíci červenci vznikla na Facebooku stránka s názvem Zakázané informace a během jednoho měsíce získala bezmála 1500 fanoušků. Několik měsíců nabídku informací tak trochu jiného druhu rozšiřuje i Protiproud (1230 fanoušků) bývalého vicekancléře exprezidenta Václava Klause Petra Hájka.

Sdružování lidí s myslí otevřenou a nezotročenou

A právě na sociálních sítích se informace, které velká média hlavního proudu neuvádí, šíří zřejmě nejvíc. ParlamentníListy.cz se omlouvají všem, na které ve svém výčtu zapomněly, nicméně snad ty nejdůležitější v nich nechybějí.

  • Mediální masáž (6154 fanoušků) – Heslo: Naší jedinou silou je znalost, naší jedinou nadějí je jednota. Sdílením tohoto obsahu se stavíte systému, přidáním se k této komunitě deklarujete vůli k růstu nad strop, který vám byl nastaven.  
  • New World Order Opposition Organization (13 262 fanoušků) – má i stejnojmennou webovou stránku. Vznikla původně jako Nový světový organizovaný odboj (New World Opposition Organization). Jejím tvůrcům jde prý především o: Sdružování lidi s myslí otevřenou a nezotročenou. To znamená dát dohromady lidi, kterým není lhostejné, co se kolem nich děje, kteří se chtějí zapojit do pomoci naší společnosti, do pomoci všem lidem na celém světě.

Cíl organizace tedy je: Nedopustit dokončení absolutní nadvlády světa několika jedincům, které nyní nazýváme: The Bildeberg Group, Council on Foreign Relations (Cfr),Trilateral commision, NATO, OSN, MMF (IMF), CIA, Illuminati, Svobodní Zednáři (FreeMason), či vlády zemí, za jejichž zády tyto spolky stojí a řídí je (rodiny bankéřů, finančníků, královské rodiny, politické klany) a ty, kteří chtějí z naší planety vytvořit otrokářský Nový světový řád (NWO).

  • Zpravodajství bez cenzury (32 443 fanoušků) – přináší, jak název napovídá, zprávy z domova i celého světa. „Informace, které Vám naše média přinášejí, ale i ty, co nepřinášejí, či cíleně zamlčují. Vybíráme ty nejzajímavější a nejdůležitější zprávy z alternativních kanálů zpravodajství,“ uvádí na svých stránkách.
  • Odcházíme ze systému (bezmála 6500 fanoušků) – je stránka pro všechny, kteří už nechtějí být dál součástí systému založeném na konzumu a zničených hodnotách. Přináší tipy, rady a inspiraci, jak nebýt na systému závislí a nenechat se jím ovládat. Heslo: Odchod ze systému nemusí být nutně odchodem mimo civilizaci. Naopak - stačí změnit sebe sama, najít jiné úhly pohledu, změnit přístup k okolí i sobě samému. Protože my tvoříme systém. A změníme-li se k lepšímu my, odejdeme tím ze současného systému. Ten totiž přestane existovat.
  • Alternativní zpravodajský server (1615 fanoušků) – název vypovídá vše – jde o alternativní pohled na zpravodajství z celého světa
  • Svět kolem nás (skoro 11 600 uživatelů)přináší informace o kontroverzní realitě – jak na Facebooku, tak i na stejnojmenném webu

Mezi zajímavé počiny stojí pak jistě stránky Anonymous Czech republic (bezmála 48 tisíc fanoušků) i lidí, kteří si předávají rady, jak obstát i v případě zásadních světových krizí a ohrožení na facebookové stránce Přežijeme (skoro 4800 příznivců).

Součet čtenářů alternativních médií by mohla ta „seriózní“ závidět…

Pokud si vezmeme kalkulačku a sečteme počty fanoušků, které lze považovat též za čtenáře, u všech zde uvedených stránek – vyjde celkové číslo, které by mohla i mainstreamová média těmto „méně seriózním“ závidět. Zvlášť, když se většina z nich potýká s poklesem čtenářů, ačkoli právě čísla návstěvnosti, prodaných výtisků jsou z hlediska přežití to nejpodstatnější.

Velký úkol pro mainstream…

Jak si tedy vyložit zájem o tyto informace? Znamená to, že Češi opět přestávají věřit hlavnímu toku zpráv a hledají pravdu jinde?

„V současné době je v rámci globalizace vše tak nějak lidem najednou naservírováno, mají k tomu přístup, ale mnohdy nevědí, jak s tím množstvím informací naložit, nerozumí tomu. A poněvadž jim ta alternativní média většinou umí naservírovat věci jednoduše, hledají odpovědi tam, poněvadž se jim zdá to řešení takto zřejmé. Je tam však riziko toho, že mohou pak lidé podlehnout dezinformacím, něčemu, co je jim podsouváno, anebo úplným výmyslům. Proto je to velký úkol pro hlavní média, aby se naučila i s těmito informacemi pracovat a navíc se je naučila předávat čtenářům, posluchačům i divákům formou, které budou rozumět,“ okomentoval trend mediální analytik Karel Hvížďala pro ParlamentníListy.cz.

Miliardář a buddhista Libor Malý: Lidé hledají alternativy, nevyhovuje jim systém

Libor Malý, původně programátor, praktikuje tibetský buddhismus a s pomocí této orientální filozofie se rozhoduje i v obchodu. Dovedlo ho to hodně vysoko, stál u zrodu a v čele společnosti, která provozuje služby na elektronickém trhu práce, když ji prodal, stal se z něj bohatý člověk, který mohl jen odpočívat. Místo toho přemýšlí nad alternativami systému. Podle něj by lidé mohli být spokojeni v systému fungujícím bez peněz. Tím částečně objasňuje to, proč začala většina Čechů (nejen Čechů) inklinovat k hledání něčeho nového.

Podle něj totiž již existuje řada lidí, kteří se nechtějí zapojovat do tohoto stávajícího systému, protože jim to nevyhovuje, a proto hledají různé alternativy. Nemají však nic, co by mohli dělat, aby je to naplňovalo.

Jak Libor Malý zdůrazňuje, tento současný systém je přitom založený jen na spotřebě. „To znamená, že všichni lidi vydělávají peníze, které spotřebovávají. Ta motivace, kterou člověk má, je ta, že ten druhý něco chce a bere. Každý se snaží toho nejvíc získat. V téhle době, kdy se celý svět spojuje nebo propojuje formou Twitteru, Facebooku, akciovými trhy umožňujícími rychlé obchodování, tak vidíme, že se ta podstata ale také mění…Princip kapitalismu založený na tom, že já spotřebovávám, už není takový, protože i ta spotřeba se také spojuje, všichni jsou propojení…A tak už není komu brát, protože když někomu něco vezmete, hodně rychle se to zase vrátí k vám zpátky. Proto ti ekonomové nyní sedí v tom Davosu a přemýšlí, jak to udělat, protože ať udělají, co udělají, vždycky se jim to vrátí zpátky. A neexistuje žádný nástroj, který by to napravil – právě kvůli té vzájemné propojenosti. Ať uděláte cokoli, vrací se to rychle zpátky a nikdy nevíte, jakou formou,“ představuje své úvahy Malý.

Pozor na chaos, lepší je propojení světa ...Vše je křivka a my jsme už za vrcholem...

Proto je nutné počítat s propojením světa, a to i v přenosu informací.

„Je přirozenější následovat to spojování, než se odtrhovat. Dnes je spousta lidí úspěšných, protože jsou schopni v tom sbírání těch věcí – mají toho hodně, ale nejsou šťastní. Proč? Protože i oni jsou obklopeni lidmi, kteří číhají na okamžik, kdy budou moci pro sebe vzít něco od nich. Žijeme ve společnosti obklopeni lidmi, před kterými se musíme strachovat, kdy nám něco seberou. Tak je ten současný systém založený – každý hledí jen sám na sebe. U nás – naší myšlenky je to vyřešené tak, že místo abych já bral, tak dávám. Jak dlouho může trvat, než lidé skutečně pochopí princip nového systému? Několik generací to podle mého nebude, ale pokud si lidé neuvědomí, co je v poslední době všechno ve hře, můžeme se dostat do neuvěřitelného chaosu. Všichni si totiž myslí, že ten současný systém tu dlouho funguje, že je daný a že se nemůže rozpadnout,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Malý.

A co si myslí o alternativách, o kterých se lze dočíst v různých „protiproudových“ zdrojích? A o kterých hovoří často například i hactivisté Anonymous?

„Zastupují právě novou generaci lidí, kteří nechtějí žít podle těchto stávajících pravidel, ale vědí, že nemají žádnou konstruktivní alternativu. Proto ji hledají. A boří to, co je. Vše je křivka, a já se obávám toho, že my už jsme se dostali za její vrchol a jedeme dolů. Proto je třeba o změně přemýšlet,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Libor Malý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…