Všichni hejtmani jsou odposloucháváni, myslí si advokátka Samková

25.05.2012 9:27

I když přední pražská advokátka Klára Samková nakonec obviněného exhejtmana Davida Ratha hájit nebude, řeší teď především ústavní principy. Porušování těchto principů ústavy by totiž mohlo v budoucnu být daleko větší problém, než korupce samotná, tvrdí.

Všichni hejtmani jsou odposloucháváni, myslí si advokátka Samková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Samková se nejvíce pozastavuje nad tím, že i když šlo o poslance, a měl tedy poslaneckou imunitu, soudce odposlechy povolil. Přestože advokátka přiznává, že jsou poslanecké imunity v mnoha případech zneužívány, nechápe, jak je něco takového bez souhlasu sněmovny vůbec možné. „Jsem přesvědčena, že odposlechy jakéhokoli poslance jsou protiústavní,“ říká Samková v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny. Řešením by tak mohlo být zrušení poslaneckých imunit, tvrdí.

Vysvětluje své tvrzení tím, že kdyby primárně policie odposlouchávala někoho jiného, komu by Rath o úplatcích v telefonu říkal, tak by to bylo právně v pořádku. Odposlech exhejtmana by totiž byl vedlejší produkt.

Odposloucháváni jsou všichni hejtmani

Pokud totiž postupujeme protiprávně, porušujeme ústavně zaručené právo na spravedlivý proces. Na právu totiž záleží nejvíce, je to základní kámen naší společnosti. „Považuji téměř za jisté, že nyní jsou odposloucháváni všichni hejtmani. Všechny kraje čerpají velké eurodotace. V severních Čechách je hejtmanka Vaňhová odposlouchávána zcela jistě,“ míní Samková.

I když Ratha advokátka obhajovat nebude, zajímalo by ji, proč má celou záležitost na starost státní zastupitelství v Ústí nad Labem. Labskoústecká státní zástupkyně Bradáčová údajně tvrdí, že na ni kauzu Rath a spol. delegoval nejvyšší právní státní zástupce Zeman. „To je úplně stejný princip jako u Čunka. Princip stejně chybný a nebezpečný,“ reaguje v rozhovoru Samková. V Čunkově případu šlo totiž o to, aby byl zameten pod koberec.

V rozhovoru pro HN také zmiňuje, že proti státní zástupkyni Bradáčové nemá vůbec nic osobního. Bradáčová totiž vyloučila Samkovou z obhajoby Romů obviněných z mačetového útoku v Novém Boru. Tohle za zlé Bradáčové má.

„Pod záminkou práva na spravedlivý proces se dopustila mnohem větší nespravedlnosti. Upřela obviněným právo na obhájce, kterého chtějí. Projevila necitlivost pro ústavu,“ říká Samková s tím, že pokud jí dá za pravdu Evropský soud nebo soud Ústavní, případ začne stejně od začátku.

Lidé si nepřejí spravedlnost, ale lynč

Samková se před pár dny zmínila, že atmosféra kolem Ratha připomíná padesátá léta s Miladou Horákovou. Podle pražské advokátky šlo v prohlášení především o reakce lidí. Ti se totiž často místo radosti ze spravedlnosti těší z lynče, který by mohl následovat. „Je to vlastně nová hilsneriáda, jenom s tím rozdílem, že Hilsner byl nevinný, což se o Rathovi opravdu říci neodvážím,“ dodala.

Rath podle Samkové vyvolává mnohem masivnější reakce než případy vrahů malých dětí. Takhle vyhrocená atmosféra totiž nikdy nemůže přinést spravedlnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…