Zděšená advokátka Marvanová: Amnestie zahlazuje stopy. Ublíží poškozeným

01.01.2013 19:46

Zločinci se radují, poškození pláčou. Zloději z kauzy H-systém nebudou potrestáni a okradení o celoživotní úspory se nedomohou žádného odškodnění. To je spravedlnost podle prezidenta České republiky. První Klausova amnestie - vyhlášená několik týdnů před koncem jeho prezidentské funkce - svým rozsahem a zejména důsledky šokovala řadu právníků i politiků.

Zděšená advokátka Marvanová: Amnestie zahlazuje stopy. Ublíží poškozeným
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Advokátka Hana Marvanová, která hájí poškozené v kauze H-systém, je rozsahem prezidentské amnestie  naprosto zděšena. „Rozuměla bych amnestii na malé a nedbalostní trestné činy. Ale toto je rozsáhlá amnestie úmyslných trestných činů, kde je limitem jen délka uloženého trestu. Zastavení trestního stíhání s maximální desetiletou sazbou trestu, od jehož zahájení uplynulo osm let a které nebylo pravomocně skončeno, se může týkat i velmi závažné kriminality – korupce, podvodů, zpronevěry,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz.

Odůvodnit zastavení trestního stíhání, že je nepřiměřeně tvrdé už kvůli délce, je podle ní v některých případech absurdní, protože soudní řízení se někdy vleče nejen proto, že miliardové podvody nebo korupce jsou složité na dokazování, je nutné vyslechnout spoustu svědků a předložit mnoho důkazů, ale často zejména proto, že ho zdržují sami obžalovaní. „Chápala bych to v případě, kdy dojde v průběhu stíhání k excesům, které nezavinil pachatel,“ uvedla právnička.

Pachatelé nebudou muset zaplatit škodu

Právě jedním z těchto závažných případů, kdy průběh vyšetřování zdržovali obvinění, je kauza H-systém. Klausova amnestie se nebude týkat hlavního obžalovaného – Petra Smetky, který již byl odsouzen, ale dalších tří pachatelů, kteří ještě nebyli pravomocně odsouzeni, protože Nejvyšší soud zrušil rozsudek nižšího soudu. „Vyhověl tak nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který si stěžoval na příliš nízké tresty,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Hana Marvanová.

Vzhledem k tomu, že stíhání zločinců z H-systému bylo zahájeno v roce 2000 a podvod má sazbu do deseti let, nebudou už díky prezidentově amnestii potrestáni. „Ale co je nejhorší, bude to mít závažný negativní důsledek. Součástí trestu bylo uloženo pachatelům nahradit škodu ve výši jedné miliardy tisícovce poškozených lidí. Když bude stíhání zastaveno, pachatelé nebudou povinni zaplatit vůbec nic,“ konstatuje smutně právnička.

Prezident Václav Klaus tak vytváří spoustu dalších nespravedlností a křivd. „Dělá to dojem, že se snaží udělat tlustou čáru za závažnou trestnou činností. Ale je to špatný signál, že se tomu, kdo zdržuje soudní řízení, jeho jednání vyplatí, bude amnestován,“ dodává Hana Marvanová.

Trestní stíhání zdržovali sami pachatelé z H-systému

Důvodů, proč se kauza H-systém vlekla, je podle právničky víc. Jeden z obžalovaných se například tři roky odmítal dostavovat k soudnímu jednání, samotný spis čítal stovky tisíc stran, rok a půl trvalo, než je soudce nastudoval. A Marvanová upozorňuje, že tři roky uběhly od podání trestního oznámení do zahájení stíhání. „V minulosti se často stávalo, že se zdržovaly případy, které měly politické krytí. Nikdo do toho nechtěl jít. Při soudních jednáních se také potvrdilo, že je za tím bývalý poradce Miloše Zemana Miroslav Šlouf,“ objasňuje pozadí případu Marvanová.

Prezidentská kandidátka za KDU-ČSL Zuzana Roithová se pozastavuje nad tím, že Václav Klaus vyhlásí tak rozsáhlou amnestii dva měsíce přes skončením prezidentského mandátu. „Považuji za neadekvátní udělit abolice - zastavení trestního stíhání plošným způsobem, to zcela znevěrohodňuje právní stát. Bude to mít závažný dopad, protože se to dotkne stovek lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou v H-systému, ale takových kauz bude mnohem víc. Lidé přestanou důvěřovat ve spravedlnost,“ kritizuje krok Václava Klause.

Je šokována, že v situaci, kdy soud rozhodl, že byly zločincům uděleny příliš nízké sazby, budou osvobozeni před vynesením rozsudku a poškození lidé nedostanou žádné odškodnění. „Prezident má hájit zájmy lidí, ne zločinců,“ dodala. Nevěří, že to je jen náhoda. „Je to účelová snaha pomoci zahladit stopy, snaha udělat tlustou čáru za podvodným způsobem, který byl nastaven v 90. letech. A to si lidé myslí, že prezident nemá žádné pravomoci,“ upozornila Zuzana Roithová na důsledky, které může jednání hlavy státu přinést pro obyčejné občany.

Po založení H-Systému v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-Systém zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systému Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Smetka v minulosti tvrdil, že je nevinný.

Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský zá­měr. Vedle Smetky soudy v roce 2006 potrestaly i Ivana Krále a Pavla Středu, kterým pravomocně uložily podmíněné tresty. Loni dostali za účast na miliardovém podvodu podmíněné tresty i bývalí vrcholní představitelé H-Systému Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma. Rozsudek kvůli příliš nízkému trestu však Nejvyšší soud na popud nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zrušil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…