Zeman: Levici může sjednotit český Fico. Jenže tu žádný není

08.02.2013 6:31

Nově zvolený prezident Miloš Zeman (SPOZ) se již setkal se zástupci levicových stran Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM). Výsledkem těchto jednání bylo, že se Zeman smířil s tím, že na sjednocenou levici po slovenském vzoru si Česká republika ještě počká. Levicové strany by teď podle něj měly jít do voleb samostatně. Vyplývá to z rozhovoru pro deník Právo.

Zeman: Levici může sjednotit český Fico. Jenže tu žádný není
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš zeman

"Domnívám se, že by bylo vhodné, aby po volbách levicové strany spolupracovaly, ale před volbami by měly prokázat svoji sílu tím, že půjdou do těchto voleb samostatně," vyvrátil Zeman myšlenku tvorby koalice stran levého politického spektra už před samotnými volbami.

"Pokud vím, ani Strana práv občanů nikdy nenavrhla panu Sobotkovi předvolební koalici a po jeho posledních výrocích na tuto adresu ani předvolební koalice není možná. Avšak po zkušenosti ze spolupráce ve Zlínském a Pardubickém kraji se domnívám, že nelze vyloučit povolební koalici levicových stran," dodal Zeman.

Nemáme Fica

Podle místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové se nový prezident vyjádřil, že budoucnost, možná vzdálenější, vidí ve slovenském modelu.

"Slovenský model je model, kde velmi silná a charismatická osobnost Roberta Fica přirozeně působila jako integrátor slovenské levice. Analogickou osobnost levicového charakteru zatím v ČR nevidím," reagoval Zeman.

Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že do konce volebního období nechce vláda zvyšovat další daně. Zeman se domnívá, že je potřeba daňová reforma, která by především zavedla progresivní zdanění příjmů, jak je tomu ve vyspělých zemích EU.

Poslední týden na Vysočině

Na nejbližší dny plánuje Miloš Zeman odjezd na Vysočinu, kde se chce setkat s občany Nového Veselí, kde má budoucí prezident chalupu.

"Ano, už jsem se dohodl s místním starostou, že hned v pondělí poděkuji občanům Nového Veselí, kteří mně dali 75 procent svých hlasů. Ale poděkuji i těm, kteří dali těch zbývajících 25 procent mému protikandidátovi, protože tím projevili své aktivní občanství," potvrdil Zeman.

"S touto jedinou výjimkou neplánuji žádné další návštěvy, nikoho jsem ani nepozval, protože se domnívám, že tento týden na Vysočině bude pravděpodobně poslední celý týden, který budu moci na Vysočině strávit," uzavřel pro deník Právo.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…