Zeman chce změnit volební systém. Zatím to není třeba, shodli se v ČT politici

21.03.2013 22:28

Členové horní parlamentní komory Alena Gajdůšková (ČSSD) a Miroslav Škaloud (ODS) se shodli na tom, že k návrhům prezidenta Miloše Zemana na změnu volebního systému je třeba přistupovat rozvážně. Oba politici mají totiž za to, že současný volební systém v zásadě vyhovuje a je stabilní. Gajdůšková však také zdůraznila, že by byla jednoznačně pro jeden z prezidentových návrhů, totiž pro snížení počtu preferenčních hlasů potřebných pro vstup kandidáta do Sněmovny.

Zeman chce změnit volební systém. Zatím to není třeba, shodli se v ČT politici
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu v Senátu

Prezident Miloš Zeman dnes promluvil k senátorům a ve svém přibližně patnáctiminutovém projevu mezi jinými vyjádřil i přání změnit volební systém v Česku. Počet volebních krajů by rád zvýšil ze čtrnácti na pětatřicet, což by fakticky vedlo k posílení dvou nejsilnějších politických stran. Preferuje také snížení potřebného počtu preferenčních hlasů potřebných pro vstup do Sněmovny. Je to krok správným směrem? O tom ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD), místopředseda senátorského klubu ODS Miroslav Škaloud a ústavní právník Michal Bartoň.

Stabilita systému je důležitější

"Návrhy prezidenta Zemana je třeba promyslet. Sama jsem ale přesvědčena, že do Poslanecké sněmovny má být zachován poměrný volební systém, do Senátu většinový a přímou demokracii všude tam, kde to lze," prohlásila v pořadu Gajdůšková. Škaloud by prezidentovy návrhy nepodpořil, protože současný volební systém považuje za vyvážený.

Prezident Zeman také navrhuje, aby lidé měli možnost volit politiky napříč politickými stranami a z tohoto návrhu má Gajdůšková jisté obavy, protože v současném stavu politické strany nesou odpovědnost za kandidáty, které nominují do Sněmovny. Pokud by došlo ke kroužkování napřič politickými stranami, odpovědnost politické strany by se značně oslabila.

"Já sdílím podobné obavy. Může to zhoršit třeba stabilitu vládních koalic, protože by Sněmovna mohla být plná volných jezdců, kteří by mohli narušit stabilitu systému," varuje Škaloud. Tomu se příliš nelíbí ani možnost, že by se snížil počet preferenčních hlasů potřebných pro vstup do Sněmovny. Politické strany, které sestavují jednotlivé kandidátky, mají dost informací o jednotlivých uchazečích o poslanecký mandát a dá se říci, že těchto informací může být víc, než je schopna získat veřejnost krátce před volbami.

Ústavní soud je vázán svými staršími verdikty

Stojí za připomenutí že o volební reformu v tomto duchu usiloval Zeman ještě v pozici premiéra v době tzv. opoziční smlouvy. Ústavní soud však jeho tehdejší návrh téměř celý i s dnes znovu navrženými pětatřiceti volebními obvody smetl ze stolu, protože byl podle názoru soudců v rozporu s poměrným systémem. Ústavní právník Michal Bartoň v pořadu připomněl, že Ústavní soud je při svém rozhodování vázán svými staršími verdikty, takže je sporné, zda by po letech o totožném návrhu rozhodl jinak.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…