Zeman je jen paňáca a porušuje Ústavu, píší Rakušané o českém sporu

25.04.2013 6:42

Nepsané pravidlo, že na státní návštěvě jiné země se nepropírají problémy domácí politiky, český prezident Miloš Zeman neřeší. Všiml si toho včera server rakouského listu Kleine Zeitung v komentáři ke sporu mezi Hradem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem o obsazení velvyslaneckých postů. Podle Kleine Zeitung prezident v této otázce vědomě ignoruje českou Ústavu.

Zeman je jen paňáca a porušuje Ústavu, píší Rakušané o českém sporu
Foto: hns
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

"Patří k dobrým diplomatickým zvykům, že při státní návštěvě jiné země se domácí politika nepropírá. Českého prezidenta Miloše Zemana ale nechávají tyto nepsané zákony chladnými," komentoval rakouský deník skutečnost, že i na své druhé zahraniční cestě Zeman svými vyjádřeními znovu rozdmýchal debatu okolo jmenování nových českých velvyslanců.

V článku nazvaném Mocenské choutky Miloše Zemana přibližuje pozadí sporu se Schwarzenbergem, kterého server označuje za "obraz nepřítele českého prezidenta". Podle Kleine Zeitung Zeman svými návrhy na obsazení postů ambasadorů na Slovensku a v Rusku "vědomě ignoruje Ústavu". "Ta říká jasně, že velvyslanci jsou navrhováni ministrem zahraničí a prezidentem pouze oficiálně jmenováni. Prezident sám nemá žádné navrhovací právo," zdůrazňuje deník.

Je to jen lepší „paňáca“

Podle něj to však Zeman vidí jinak a ze skutečnosti, že je první přímo zvolenou hlavou českého státu, podle Kleine Zeitung vyvozuje, že mu automaticky náleží více moci. "Česko je ale parlamentní demokracií podobně jako Rakousko. Podle Ústavy není Zeman víc než pouhý lepší 'paňáca'," soudí list.
"Není to přitom poprvé, kdy chce tento instinktivní politik rozšířit svou moc," píše Kleine Zeitung a připomíná, že Zeman požadoval hned po svém zvolení rychlý konec Nečasova kabinetu a nové volby. "Podle Ústavy může o osudu vlády rozhodnout výhradně parlament. Zasvěcenci však tvrdí, že Zeman chce z Česka udělat prezidentskou demokracii, ať to stojí, co to stojí," poznamenává rakouský list.



 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…