Zeman si v debatě vychutnával vysvětlování slev na reklamy ke kampani Fischera

08.01.2013 23:35

V diskuzi na TV Nova mezi Janem Fischerem a Milošem Zemanem došlo k několika výraznějším momentům. Například když si kandidáti na prezidenta vyjmenovali jména, která jim vadí v týmu toho druhého. U Fischera to byl Jan Novák či Tomáš Chrenek, u Miloše Zemana například Miroslav Šlouf.

Zeman si v debatě vychutnával vysvětlování slev na reklamy ke kampani Fischera
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman a Jan Fischer

Velkým tématem diskuze k prezidentské volbě na TV Nova byli sponzoři a poradci v kampaních Jana Fischera a Miloše Zemana. Ten se například chlubil tím, že v jeho týmu alespoň není nikdo, na koho by bylo podáno trestní oznámení. A hned se ptal svého konkurenta na Jana Nováka, se kterým spolupracuje a „který je, řekněme, podezřelý, abych se vyjádřil jemně, v kauze ProMoPro,“ dodal Zeman.

Novák totiž podepisoval smlouvy, které se ProMoPro týkaly. Na to Fischer reagoval, že alespoň má nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky. To naopak Zeman se stýká například s Miroslavem Šloufem nebo Martinem Nejedlým. S jeho výjimkou ale prý v Zemanově blízkém kruhu už nikdo z nich není, odvětil.

Přestřelka jmény v pořadu pokračovala. V pořadí byl i Tomáš Chrenek, který výrazně podporuje Fischerovu kampaň. „Pan Chrenek za to nebude chtít vůbec nic, protože já mu za to nedám vůbec nic,“ ujišťoval bývalý premiér. „On totiž ten pan Chrenek bude pod takovým dohledem jako nikdo,“ dodal.

„Já si myslím, že pan Chrenek možná opravdu nebude chtít žádnou protislužbu,“ zastal se ho nečekaně Zeman. Ale vzápětí jízlivě dodal: „Protože tu protislužbu už dostal.“ Hovořil o době Fischerova premiérování a sloučení pojišťovny Agel a Hutnické zdravotní pojišťovny.

Zeman si u svého konkurenta vychutnal i vysvětlování slev na reklamy ke kampani. „My jsme ty slevy vyjednali, já bych byl hrozně rád, kdyby se každý pochlubil těmi slevami, které obdržel,“ bránil se Fischer.

Slevy - velké otazníky?

"Tvrzení Fischera, že všichni kandidáti inzerují u MAFRY za naprosto stejných podmínek, potvrdil dnes odpoledne na debatě prezidentských kandidátů pořádané MF Dnes a idnes.cz šéfredaktor Robert Čásenský," uvedl pak pro ParlamentníListy.cz politolog z Metropolitní univerzity Praha Jakub Charvát.

„Nepřijde vám nemravné vzít si takovou slevu od státního podniku?“ zeptala se ale moderátorka Markéta Fialová v souvislosti s Českou poštou. „Jestli myslíte, že jsem okradl český stát, tak jste opravdu na hrubém omylu,“ odvětil jí Fischer. Podle jeho slov šlo o běžné obchodní jednání. „Takovou možnost měli všichni kandidáti. To, že ji nevyužili, není můj problém,“ dodal s tím, že kdyby si onu slevu s poštou nevyjednal, stejně by si reklamu u ní nezaplatil, a tak by do rozpočtu nepřišla ani koruna.

Zemanovi dělalo trochu potíže objasnit zcela financování kampaně. „Na každou částku nad 5000 máme uzavřené řádné darovací smlouvy. Navštivte naši kancelář a na jakoukoliv položku, na kterou se nás zeptáte, vám rádi odpovíme,“ reagoval na to ale s úsměvem a s důrazem řekl, že jeho účet je skutečně transparentní.

Co se týče novoroční prezidentské amnestie, ani jeden ji příliš neschvaluje. „Hrubá chyba Václava Klause byla, že vůbec amnestii vyhlásil,“ řekl zostra Fischer. Uvítal by odškodnění obětí amnestie, ovšem je zvědav, jak to vláda udělá.

Amnestie - oboustranná kritika

To Zeman byl ke Klausovi mírnější. Podle něj jde hlavně o chybu státu, a ten to má i napravit. „Mně to připadá trochu komické, útočit na prezidenta, který už odchází,“ dodal. Ovšem Klausovo ztotožňování kritiky amnestie se sarajevským atentátem mu přijde nepatřičné.

Snížíte si plat, budete-li prezidentem? ptal se divák kandidátů a velkých favoritů na Hrad

V závěrečné otázce se obou kandidátů ptal náhodný divák, zdali by si jako prezidenti snížili svůj plat (tedy pokud by to bylo teoreticky možné). Fischer zopakoval slova ze svého předvolebního programu, a sice že by plat snížil o dvacet procent. To Zeman přišel s jiným řešením, které by bylo i proveditelné. Zavedl by prezidentský fond, kam by měsíčně odváděl 30 procent platu. A přispívat by tam mohli i movitější občané, například Tomáš Chrenek, neodpustil si poslední rýpnutí.

Politolog: Zeman potvrdil, že je schopný rétor

„Miloš Zeman zúročil zkušenosti z 20letého působení v politice, kdy absolvoval možná i stovky duelů a potvrdil, že je schopný rétor v televizních politických debatách,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Charvát. „To se patrně odrazilo na hlasování diváků TV Nova, které dopadlo 65 ku 35 % ve prospěch Zemana. Pokud by se ale diváci zamysleli více nad obsahem sdělení obou kandidátů než nad jejich formou, dá se předpokládat, že by hodnocení dopadlo jinak,“ dodal.

„Zatím nejlepší prezidentská debata Fischera a Zemana na Nově. Pokus přitlačit oba ke zdi relevantními otázkami, např. na neprůhledné financování. Kam se hrabe Punčochář a Moravec. Markéta Fialová jim dává lekci z televizní novinařiny,“ hodnotil pak diskusi na svém profilu na Facebooku novinář týdeníku Respekt Ondřej Kundra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…