Zkušený politolog: Finančník Janeček neplatí daně? Bude to mučedník

16.07.2012 22:26

Veškeré snahy očernit šéfa Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka policejním vyšetřováním jsou k ničemu. Tvrdí to politolog Zdeněk Zbořil. Lidem, kteří na Janečka podali trestní oznámení, se prý podaří pravý opak.

Zkušený politolog: Finančník Janeček neplatí daně? Bude to mučedník
Foto: Archiv KJ
Popisek: Karel Janeček

Čím razantněji stát proti jeho podnikání zasáhne, tím víc zvýší podnikatelovu popularitu. Sám Janeček nad informacemi ohledně jeho vyšetřování policií, uvedenými v časopisu Týden, kroutí hlavou. Jde prý o snůšku nesmyslů.

Nad podnikatelem Karlem Janečkem se prý začínají stahovat mračna. Trestní oznámení, který na něj podala advokátní kancelář Šachta&Partners, totiž podle všeho padlo na úrodnou půdu. O burzovní společnos RSJ, sídlící na exotickém ostrově Mauricius, který je typickým daňovým rájem, se totiž policie zajímá již půl roku. Což podle expertů znamená, že se na případu intenzivně pracuje a vyšetřovatelé se jej rozhodně nechystají odložit. Janeček prý mohl připravit stát o 200 milionů korun na daních.

Janeček: Nesmysl

Karel Janeček, známý veřejnosti jako zakladatel Nadačního fondu proti korupci, si ale z údajné intenzivní práce policistů na jeho případu těžkou hlavu nedělá. Informace Týdnu se pak podle něj nezakládají na pravdě. "Je tam hned několik evidentních nesmyslů. Například prý v RSJ využíváme nedokonalosti burzy. V tom případě je ale zvláštní, že nás londýnská burza za naši činnost paušálně platí. Vůbec mi přijde zajímavé, jak se soukromá firma, zastupující lidi, na jejichž podnikatelské aktivity upozorňujeme, stará o státní rozpočet a poctivé odvádění daní," nebere si vůči advokátům servítky Janeček.

Odmítá i často publikovanou informaci, že by nechtěl poskytnout k nahlédnutí výroční zprávu NFPK. "Zaprvé, obraceli se s tou žádostí na RSJ, kolegové je odkázali přímo na fond. Výroční zprávu samozřejmě k dispozici máme," říká podnikatel. Podivné je prý i to, že ačkoliv na případu pracuje přes půl roku a je nyní ve fázi ověřování, nepředvolala k výslechu zatím nikoho z okruhu lidí kolem společnosti RSJ.

Vytvoříte z Janečka oběť korupčníků, varuje politolog

Politolog Zdeněk Zbořil je toho názoru, že ani případné Janečkovo odsouzení, pokud by policie našla dostatek důkazů pro to, že podniká de facto v ČR a neplatí zde daně, nedokáže změnit pozitovní náhled veřejnosti na něj a jeho aktivity. "Tato technika, kdy je v určitých médiích najednou odhalena závadná činnost kohokoliv, kdo se ozve proti zdejším poměrům, ať už jako svědek či aktivista, je nejen v Česku poměrně tradiční a veřejnost už ji vnímá jinak, než její tvůrci zamýšlejí. Záměrem je samozřejmě znejistění veřejnosti. Autoři takových kampaní totiž počítají s tím, že v tak nemocné společnosti, jakou je ta naše, je nesmírně obtížné postavit se na stranu někoho, kdo měl dosud poztivní morální obraz," míní pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Podobné znejisťování občanů, například v těchto dnech ze strany premiéra a ministra financí, je prý prověřeným návodem pro lidi, kteří se chtějí bránit policejnímu vyšetřování. Ke smůle vyšetřovaných a jejich spolupracovníků mohou mít sice taková slova dopad na veřejnost, ale rozhodně ne na ty, kdo vyšetřují. "Za velice důležitá považuji slova šéfa ÚOKFK Šlachty, který prohlásil, že tento způsob obrany dobře zná od jiných obviněných a členové kabinetu jeho lidi vlastně nasměrovávají na správnou stopu a bezděky odkrývají další souvislosti. To samé může platit pro advokátní kancelář, která takto brání své klienty," soudí Zbořil.

Evropa si začíná všímat současného dění v ČR

Jenže případ Janeček je stále živý a policie podle všeho intenzivně koná. Podnikateli podle politologa přispívá i pokus o společenskou dehonestaci bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka, který s Janečkovým fondem intenzivně spolupracuje a stál za odhalením nevýhodných smluv Dopravního podniku s pražskými podnikateli. "Lidé nemají možnost kauzy sledovat, ale může hodnotit. Pokud tu máme jednu právní kancelář, která policii informovala, a tato kancelář je v médiích jmenovaná v určitých souvislostech, pak mohou mít její experti stokrát pravdu, ale veřejnost tuto informaci přijme po svém. Dá se tak říci, že z pana Janečka mohou kroky proti němu udělat oběť boje proti korupci. A nedůvěru občanů ještě posílit. Ti, kdo vysílají nějaké sdělení, si musí dát pozor, jak je ono sdělení veřejností ve skutečnosti sdíleno," varuje politolog.

A nemuselo by se brzy jednat jen o český problém. Zahraniční média se totiž poslední dobou začínají o dění v ČR intenzivně zajímat. A mohou začít srovnávat. "Německý prezident musel odejít, protože si troufnul zatelefonovat novináři, aby nepublikoval článek. Pak si všimnou klíčového českého ministra, který hovoří o estébáckých metodách a policistům přes varování premiéra volá hned několikrát, mezi nimi i samotnému policejnímu prezidentovi. Taková kauza může úplně klidně komukoliv z EU posloužit k zakrytí jeho vlastních problémů tím, poukáže na dění v Česku," říká Zbořil.

Může tak podle něj nastat i unijní tlak na českého premiéra, aby se svým ministrem financí začal něco dělat. Třeba výměnou za odblokování eurodotací. "EU má takové problémy, že by se jí taková kauza jedné z členských zemí, navíc dosti sporně vnímané, mohla hodit," dodal Zbořil.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…