Zla baba, Češi jsou králové. Srbsko žasne nad šarvátkou na akci Albrightové

27.10.2012 8:03

Madlenka dostala za uši! Češi jsou králové. Albrightová řádila kvůli Kosovu. Takovými titulky referovala řada srbských médií o úterním incidentu v Paláci knih Luxor, kde exministryně zahraničí USA podepisovala svoji knihu a čeští aktivisté jí připomněli její politiku během konfliktu na Balkáně.

Zla baba, Češi jsou králové. Srbsko žasne nad šarvátkou na akci Albrightové
Foto: redakce
Popisek: Srbský zpravodajský portál k úternímu incidentu na pražské autogramiádě Madeleine Albrigtové

Krátce po úterním konfliktu na akci Albrightové se některá média pustila do referování a hodnocení celé situace, která se podle očitých svědků odehrála jinak. Určité světlo do případu vnesla dvě autentická videa, která přinesly i ParlamentníListy.cz.

Spontánní protest proti politice Madeleine Albrightové, která byla jednou z hlavních iniciátorů bombardování někdejší Jugoslávie, vyvolal obrovský ohlas v Srbsku, kde o něm psala prakticky všechna média.

Albrightová řádila. Trápí ji svědomí?

Redakce ParlamentníchListů.cz proto vybrala několik zpravodajských serverů, které většinou zveřejnily i zmíněné video, a přináší jejich pohled na celou událost.

Srbský zpravodajský server Alo! článek uvedl titulkem „Madeleine Albrightová řádila kvůli připomínce Kosova“ a dále píše, že bývalá americká ministryně zahraničí doslova zdivočela, když se v Praze setkala s členy českého sdružení „Přátelé Srbů na Kosovu“ a popiskem pod její fotografií se řečnicky ptá, zda ji trápí svědomí. Celý článek je též opatřen popiskem "ZLA BABA" (viz obrázek).

„Aktivisté sdružení „Přátelé Srbů na Kosovu“ velmi vstřícně a klidně požádali Albrightovou, aby jim podepsala ještě jedno své dílo, přičemž jí ukázali plakáty a disky s údaji o zločinech nad Srby. Následovala tvrdá a nezákonná reakce ochranky a došlo přitom k verbálnímu i fyzickému napadení aktivistů. Madeleine Albrightová velmi brzy ukázala svojí pravou tvář, i když se pokoušela předstírat klid a nezájem, a vyskočila ze židle a začala na přítomné křičet,“ uvádí portál Alo!, který navíc připomíná, že se akce zúčastnil i režisér Václav Dvořák, autor dokumentu Uloupené Kosovo a poslanec Jaroslav Foldyna.

Exministryni se nelíbila společná fotka s kosovským premiérem

Internetový portál srbské televize a rádia rts.rs pod titulkem „Nepříjemná připomínka pro Albrightovou“ píše, že české sdružení Přátelé Srbů na Kosovu pokazilo promoci nové knihy bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové v Praze, jelikož ji žádali, aby se jim podepsala na fotografie s kosovským premiérem a bývalým politickým lídrem UČK Hashimem Thačim.

RTS (srbská televize a rádio): Nepříjemná připomínka pro Albrightovou

„Češi jsou králové: Přivedli Madeleine Albrightovou k šílenství kvůli Kosovu,“ píše v titulku svého článku portál Smedia.rs. „Češi, kteří podporují Srbsko ve věci Kosova, se střetli s Madeleine Albrightovou, bývalou americkou ministryní zahraničí. K incidentu došlo na promoci její knihy. Albrightová se po několika minutách vrátila k podepisování knihy a přítomné přesvědčovala, že válečný zločinec není ona, ale ti, kteří udělali scénu,“ uvádí dále server www.smedia.rs.

Smedia.rs: Češi jsou králové: Přivedli Madeleine Albrightovou k šílenství kvůli Kosovu

Zmatek a obvinění z krveprolití

Portál Pravda.rs píše o zmatku na autogramiádě Madeleine Albrightové. „Češi ji obvinili z krveprolití,“ uvozuje svůj text. „Při promoci knihy bývalé americké ministrině zahraničí Madeleine Albrightové v Paláci knih Neoluxor došlo k všeobecnému zmatku, když jí aktivisté sdružení „Přátelé Srbů na Kosovu“ požádali, aby podepsala plakáty s údaji a fotografiemi o zločinech nad Srby.

Tentýž web navíc i cituje vyjádření jednoho z účastníků protestu, člena sdružení Přátelé Srbů na Kosovu, Daniela Huby. Ten vysvětluje účel protestu. „Madeleine Albrightová ze své funkce ministryně zahraničí USA prosadila bombardování Svazové republiky Jugoslávie v roce 1999 letadly NATO bez mandátu OSN, podpořila džihád v Bosně v letech 1992-1995, manipulovala s fakty kolem Srebrenice a osobně vydělala na privatizaci kosovských telekomunikací. Měla by za svá politická rozhodnutí nést následky a přiznat zodpovědnost za krveprolití, která si vyžádala několik tisíc civilních obětí,“ uzavírá vyjádřením Daniela Huby server Pravda.rs o úterním pražském incidentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…