Zoufalí majitelé počtvrté vyplaveného domu: Za tohle přeci někdo může

10.06.2013 9:28 | Zprávy

PŘÍBĚH Už čtyřikrát byli vyplavení, čtyřikrát renovovali, uklízeli, dostali od pojišťovny peníze. Vždy ale stále méně. Na nové bydlení okamžitě nemají, jejich domek koupit v současnosti nikdo nechce, právě proto, že je v povodňovém pásmu. Teď jsou Ivana s Honzou vyplavení po čtvrté a říkají, že se na to už vykašlou. Jediné, na co spoléhají, že si vezmou „dostupnou“ hypotéku a romantiku v domečku vymění klidně za klid v paneláku.

Zoufalí majitelé počtvrté vyplaveného domu: Za tohle přeci někdo může
Foto: Radek Kraus
Popisek: Povodeň v jižních Čechách

„Domek jsem zdědila po babičce. Z úspor jsme ho celý zrekonstruovali a teď tohle. Během jedenácti let počtvrté. To není normální. Moje babička se tady narodila, vyrůstala. A když byly deště, měli vodu maximálně na dvorku, do obytné části se nikdy nedostala. My měli v bytě až půl metru vody. A kdo za to může? My?“ ptá se paní Ivana.

Pojištění sice jsou, ale buď by museli platit mnoho tisíc - až desítky tisíc ročně, nebo jim za stávající pojistku vyplatí pojišťovna po každé povodni vždy razantně méně. I přes protipovodňová opatření jsou mladí manželé z Táborska vždy zasaženi vodou. Už nemají sílu ani chuť něco opravovat. Jinam ale jít nemohou. Uvažují, že si na hypotéku pořídí byt, přesto, že mají jedno dítě a druhé je na cestě. A stávající domek se pokusí prodat.

Práce stále dokola

„Třeba by ho někdo koupil na rekreaci. Nebude třeba někomu vadit, že je to téměř v povodňovém pásmu. Zájemce jsme měli před čtyřmi lety dva. Tehdy jsme řekli – prodat to tady, nikdy! Dneska litujeme. Město se stará skvěle, jak může, všichni dělají, co mohou, ale stát by měl dělat víc. A pokud je voda v posledních letech tam, kde předtím nebyla, měl by od těch lidí ty nemovitosti odkoupit a srovnat to se zemí. Protože to bude jen horší a horší,“ říká mladá žena, matka dvou dětí.

Její manžel a švagr se už po čtvrté budou na domku dřít. Zvažují ale, že udělají to nejnutnější a výhledově si pořídí byt, aby měli klid. Nechtějí už dokolečka zažívat pocity strachu a bezmoci.

„Kdo to nezažil, neuvěří. Manžel má teď poměrně slušně velký plat, hypotéku mu dají, už jsme se na to ptali, takže nebudeme na nic čekat, dokud jsou nemovitosti dostupné a úroky nízko. Víme, kdo může za takové povodně, které nikdy nebyly. Stát, města, obce, že dovolí stavět v místech, kde se stavět nemá. Řeky a potoky dostaly prostě jinou trasu a každá výraznější stavba, třeba supermarket, firma, nebo zástavba rodinných domů, tam, kde by být neměly, udělá své. To nám tu řekli i vodohospodáři. Dříve se stavělo s rozumem, dneska za každou cenu. A už vůbec nechápeme, jak může někdo povolit novou výstavbu blízko potoků a řek. Náš domek stojí na svém místě přes sto let. Ale tehdy tady voda nebyla. Jen trochu na dvoře, za posledních padesát let se situace změnila a je to hrůza,“ dodává paní Ivana.

Mohou za to města a obce?

I další vyplavení, kteří situaci nezavinili, se diví, že města a obce povolují stavby různých domů a hyper a supermarketů v lokalitách, kde by se stavět nemělo. Pokud se například postaví nový objekt v místech, kde někdy voda byla, může třeba velkoprodejna či zástavba domů zcela změnit směr přívalové vlny, ať už za povodní nebo přívalových dešťů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…