Další zvýšení poplatků. Tentokrát za odpad, až o sto procent

04.05.2011 9:08

Po zvýšení DPH či zvýšení poplatku za den pobytu v nemocnici, přichází na řadu debata o zvýšení poplatků za svoz odpadů. S návrhem na nárůst z dnešních pěti set korun ročně na tisíc přichází poslanci TOP 09, prý chtějí ulehčit obcím.

Další zvýšení poplatků. Tentokrát za odpad, až o sto procent

Opozice vytrvale kritizuje současnou pravicovou vládu za to, že chce údajně přivést občany této země tzv. na buben. Koaliční partneři to vytrvale odmítají, ale při zběžném pohledu se může zdát, že ČSSD a KSČM nejsou daleko od pravdy. Poslanci za TOP 09 totiž připravili návrh, podle něhož by se měl prakticky zdvojnásobit poplatek za svoz odpadů. Informace uveřejnil server Novinky.cz.

Poslední valorizace v roce 2002

Poslední valorizace poplatků za svoz komunálního odpadu proběhla v roce 2002. Poslanci ovšem upozorňují na to, že od té doby vzrostly náklady na tuto agendu až o osmdesát jedna procent. Jejich břímě však leží na bedrech obcí a měst.

Související: Česká Lípa: Zrušeny poplatky za komunální odpad

„Obce dlouhodobě doplácejí na likvidaci odpadu, a proto navrhujeme, aby se objem prostředků zvýšil," řekla Právu spoluautorka novely Helena Langšádlová (TOP 09). Opakovaně přitom zdůraznila, že novela zákona umožní případné zvýšení poplatků za svoz odpadu, ale ještě to nemusí znamenat, že ke zdražení skutečně dojde. To, zda k němu přikročí, je plně na rozhodnutí obcí. Jde totiž o prostředky, které bezezbytku končí v jejich pokladnicích.

Opozici vadí především načasování

Politici opozice, kteří jsou důkladněji obeznámeni i s politikou komunální, připouštějí, že situace obcí v této oblasti začíná být neúnosná. Nelíbí se jim ovšem, že ke zvýšení poplatků má dojít právě v době, kdy jsou peněženky občanů zatěžovány řadou dalších výdajů.

Dále čtěte:

Písek: Školy se zajímají o písecké podzemní kontejnery na odpad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…