Pospíšil chce prý odstavit Nečase. Odstřelením Drobila

11.10.2011 17:39

Server Aktuálně.cz uvedl, že dva žalobci Nejvyššího státního zastupitelství jsou přesvědčeni, že exministr životního prostředí Pavel Drobil by měl být obviněn. Potvrzovalo by to tak spekulaci, o které před časem informovaly ParlamentníListy.cz, že se připravuje Drobilovo obvinění, které má vést k jeho oslabení a oslabení premiéra Petra Nečase či rovnou k jejich konci ve vedení strany.

Pospíšil chce prý odstavit Nečase. Odstřelením Drobila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

„Nebudu to komentovat," reagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS Pavel Drobil na informaci Aktuálně.cz o možném obvinění.

Státní zástupci k názoru, že by měl být Drobil obviněn dospěli podle zjištění Aktuálně.cz poté, co dostali případ na stůl, aby pro nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana připravili podklady pro konečné stanovisko, zda bude kauza znovu otevřena a místopředseda ODS obviněn.

Psali jsme:
Dva žalobci NSZ mají za to, že Drobil by měl být obviněn

Bývalý ministr čelí podezření, že ještě na ministerstvu životního prostředí tlačil na tehdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby pomlčel o údajné korupci v resortu.

Vše ke kauze Drobil ZDE
Téma Libor Michálek

Potvrzení teorie?

ParlamentníListy.cz již 4. října informovaly, že v ODS se začínaly objevovat spekulace, že skupina kolem sesazeného expředsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře připravuje plán, jak na letošním podzimním kongresu odvolat současné vedení Petra Nečase. Obětního beránka má údajně v tomto příběhu sehrát exministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil, který patří k nejloajálnějším lidem premiéra. ParlamentnímListům.cz to řeklo několik vysoce postavených členů ODS.

Čtěte více: Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl

Spekuluje se, že do protinečasovské skupiny Petra Tluchoře, která má blízko i k expředsedovi ODS Mirku Topolánkovi a místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, má patřit i ministr spravedlnosti a místopředseda strany Jiří Pospíšil. Redakce požádala před časem ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila o vyjádření ke spekulaci, zda patří do skupiny Petra Tluchoře a Romana Jurečka, která připravuje puč na kongresu ODS. Pospíšil však nereagoval.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil reagoval až prohlášením 12. října: "Nemám ve zvyku reagovat na každou novinářskou spekulaci, která o mě v médiích zazní. Proti včerejšímu článku serveru Parlamentnilisty.cz se však  chci zásadně ohradit. Tolik nepravd a cílených lží jsem totiž na jednom místě dlouho nečetl. Je zcela evidentní, že cílem série manipulativních článků od stejného autora je snaha destabilizovat ODS před kongresem a narušit mé vztahy s panem premiérem. Tvrzení autora o mé snaze poškodit Petra Nečase mimo jiné vyvrací usnesení mého domovského regionálního sdružení ze dne 5.10. 2011, ve kterém jednoznačně vyjadřujeme plnou podporu premiérovi a předsedovi ODS Petru Nečasovi. O tomto usnesení však autor článku mlčí."

Psali jsme: Bárta varuje Nečase: Pozor, jdou prý po tobě Pospíšil s Kalouskem

Hovořilo se o plánu, že Pospíšil přes nejvyššího státního zástupce prosadí ochromení Pavla Drobila. Spekulovalo se, že těsně před kongresem by se mělo objevit nové obvinění na Pavla Drobila v souvislosti a nařčeními exšéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, což se nyní ukazuje jako poměrně reálné. Otázkou by jen bylo, zda by se to stihlo do kongresu. Faktem ale je, že pouze samotná tato zpráva, že se obvinění zvažuje, Drobilovi nepomůže.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman již před časem do kauzy zasáhl, když si vyžádal spis k případu údajné korupce, o němž před tím pražské státní zastupitelství rozhodlo, že bude odloženo.

Teorie domino efektu

Mediální tlak v souvislosti se znovuotevřením kauzy či objevením se nového obvinění by měl prý donutit Pavla Drobila k rezignaci na post místopředsedy či ho případně držet v šachu. To by dle tohoto plánu mohlo vyvolat jakýsi domino efekt, kdy by se převolili i další místopředsedové a nakonec celé vedení včetně předsedy. Objevují se i další spekulace a obrysy dalších variant plánů, že by Petr Tluchoř chtěl na kongresu prosadit zkrácení funkčního období současného vedení ODS Petra Nečase a uskutečnit volební kongres někdy brzy na jaře.

čtěte také: Bendl trefil Tluchoře: Nejsi šéfem středočeské ODS, mluv sám za sebe

Odvolání Tluchořovi blízkého Ivana Fuksy mělo být ze strany Nečase převzetím strategické iniciativy proti tomuto plánu. Podle informací ParlamentníchListů.cz premiér teorii domino efektu znal již před odvoláním Fuksy a nebral ji na lehkou váhu. Na druhou stranu, i kdyby byl Drobil obviněn, nemusí to tolik znamenat. Doposud byl například obviněn i šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta, a na své politické funkce nerezignoval.

„Uvidíme, co se stane. Obvinění v žádném případě neznamená automatickou rezignaci. Uvidíme také, jak se zachová Jiří Pospíšil. Jestli je na straně Petra Tluchoře, nevím, vyloučit to nelze, ale jestli vystoupí proti premiérovi, určitě si ponese následky. Na druhou stranu navenek se vždy tváří loajálně," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z okolí Petra Nečase.

To je ale náhodička...

„Myslím, že to do sebe všechno pěkně zapadá. Nedělní Otázky Václava Moravce jako příprava. Václav Moravec se čistě náhodou ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáše Martince zeptal, zda chce policie stíhat Drobila. To je mi ale náhodička. Kdopak takový dotaz panu Moravcovi asi poradil. Že by jeho známý Pospíšil? Za pár dní pak unikne, že lidé ze státního zastupitelství chtějí Drobila obvinit. Nehoda není náhoda," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Čtěte také:
Po Drobilovi půjdeme, pokud dá zástupce pokyn, slíbil šéf protikorupčního

Nyní se tedy hovoří o tom, že Tluchoř shromažďuje vojska, aby prosadil zkrácení volebního mandátu kongresu. Na své straně má mít údajně část středních Čech, část Prahy, Pospíšilovy spojence v Plzni, část libereckého regionu a část jihomoravské ODS blízké Pavlu Blažkovi. Nad Blažkem visí otazník. Na jedné straně se jeho vztahy s Nečasem zhoršily, na druhé straně například na oblastním sněmu ODS Brno-město, kde byl i Petr Nečas, podpořil myšlenku prodloužení mandátu současného vedení ODS.

Proč myslíte, že ten Jurečko, že ten Pospíšil...?

O tom, že si Petr Tluchoř přál ještě jako předseda poslaneckého klubu udělat z letošního nevolebního kongresu kongres volební, se mluví již dlouho. Před časem utržil ránu, protože nedávno šéfové regionálních organizací ODS schválili usnesení, že podporují prodloužení mandátu současného vedení ODS až do doby po krajských a senátních volbách, tedy až na podzim, a ne v červnu příštího roku. Důležití budou ale delegáti. Tluchoř argumentuje, že demokratické principy dovolují pouze to, aby kongres vedení mandát zkrátil, nikoli prodloužil. Pro tento postoj získal před časem i podporu středočeské regionální rady.

„Svou sílu může otestovat Tluchoř na kongresu procedurálním návrhem. Například může navrhnout, aby se o prodloužení či zkrácení funkčního období vedení ODS hlasovalo v tajné volbě. Když pro to sežene dost hlasů, má to v ruce," řekl redakci vysoce postavený člen ODS.

Psali jsme: Většina v ODS je pro, aby vedl Nečas partaj do voleb. Proti Tluchořovi  

Údajné vazby Tluchoře na Pospíšila potvrdila Kristýna Kočí v tajně pořízené nahrávce z doby vládní krize. „Proč myslíte, že ta Plzeň, že ten Jurečko, že jsem šla na státní zastupitelství. Ty v tom klečí, Petr, pražský zastupitelství na tom leží, stejně jako Plzeň celá, nakonec i Renata Vesecká, celá tahle parta na tom klečí. Ty půjdou sedět. Mně je jedno, jestli Bárta ovládá celou polici, protože my držíme celou justici. Proto ten Pospíšil. Všechno je promyšlený, já to hraju teďka tak, že teď se musí získat lidi. ...Kmenta ty informace má, včera mi to řekl," rozpovídala se kolem vládní krize, když několik poslanců opustilo VV, Kočí.

Čtěte také:

Jurečko a Topolánek

Roman Jurečko je místopředsedou ODS v plzeňském regionu a členem výkonné rady ODS. Je předsedou představenstva Plzeňské teplárenské i členem správní rady Správy železniční dopravní cesty. Týdeník Ekonom v listopadu naznačil, že v případě jmenování do SŽDC mohlo jít o dárek od Topolánka za podporu v souboji o předsednictví s Pavlem Bémem v ODS v roce 2008, kdy ODS drtivě prohrála krajské i senátní volby a Topolánkova pozice byl otřesena.

Čtěte také: Republiku řídí kmotři. Takto šel Reflex po jednom z nich

Nyní v ODS kolují neověřené informace, že v poslední době Topolánek několikrát předáky plzeňské ODS navštívil a že mu měl Jurečko pomoci v tom, aby se stal předsedou Teplárenského sdružení. Česká pozice uvedla, že Topolánek měl při své nominaci podporu rovněž právě „Jurečkovy" Plzeňské teplárenské.

Čtěte také:

Topolánek měl vždy velmi dobré vztahy s bývalým předsedou poslaneckého klubu Petrem Tluchořem, i když svou roli ve vládní krizi rezolutně popíral. Reflex před časem spekuloval, že by Jiří Pospíšil mohl být kandidátem této skupiny na předsedu ODS a říkají to potichu i někteří významní členové ODS. Reflex také psal, že právě Pospíšil měl seznámit nejvyššího státního státního zástupce Pavla Zemana s Romanem Jurečkem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…