3 promile měl Ukrajinec při bouračce. „Každý týden něco.“ Hrozí msta

17.10.2023 11:11

3 promile měl Ukrajinec v Plzni po bouračce, kterou zavinil. Nejde o izolovaný případ, lokální novináři podobných zpráv přinášejí řadu. A nejde jen o dopravní nehody, ale o skutečnou kriminalitu. „Téměř každý týden řešíme nějaké přestupky či trestné činy Ukrajinců,“ sdělil policista z Plzeňského kraje, kde je díky přítomnosti montoven vysoká koncentrace cizinců. A sociology i politiky to začíná znepokojovat: Ze strany českých občanů už hrozí i odvetné akce, čili msta.

3 promile měl Ukrajinec při bouračce. „Každý týden něco.“ Hrozí msta
Foto: FCB
Popisek: Policie ČR

Opilý Ukrajinec měl v pondělí v půl osmé ráno způsobit v Klatovech vážnou dopravní nehodu, kdy dodávka najela na střed kruhového objezdu, načež se převrátila na bok. Hlášena byla zranění tří osob, dvě z nich byly zaklíněné pod převrácenou dodávkou, informovala Krimi-Plzeň.

Na místo musel pro zraněné letět vrtulník Letecké záchranné služby České republiky. Zasahovali také hasiči, kteří hydraulickým zařízením nadzdvihli dodávku a osoby pod ní uvíznuté vyprostili a místo nehody zajistili včetně provedení protipožárních opatření.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„Muž a žena narození v letech 1967 a 1976 byli oba se středně těžkými zraněními, ale při vědomí, letecky transportováni na Akutní příjem Fakultní nemocnice Lochotín. Muž narozený v roce 1990 byl kvůli vyloučení skrytých zranění a pro vážný mechanismus nehody transportován pozemní cestou tamtéž,“ informovala tisková mluvčí záchranářů.

Tisková mluvčí policie uvedla, že za nehodou stála opilost ukrajinského řidiče: „Řidič narozený v roce 1990 jel ve směru od obce Kal na Klatovy a v důsledku nepřizpůsobení rychlosti narazil do kruhového objezdu, kde vyjel až na jeho střed a s vozidlem se převrátil. Při dechové zkoušce na alkohol řidič nadýchal tři promile.

Jedná se již o několikátou zprávu o přečinech Ukrajinců, o kterých Krimi-Plzeň informovala. Na konci srpna Krimi-Plzeň informovala například o zahájení trestního stíhání Ukrajince obviněného ze spáchání přečinu ublížení na zdraví a výtržnictví.

V září pak Krimi-Plzeň zveřejnila zprávu o napadení několika mladých lidí v Rokycanech, ke kterému vyjíždělo několik hlídek policie.  Skupina mladých lidí – dva chlapci a dvě dívky – se vraceli domů, když je dvě jiné dívky požádali o pomoc s tím, že je dva Ukrajinci pronásledují a obtěžují.

„Stalo se to mně a mým přátelům v noci ze soboty na neděli 17. září v Rokycanech. Byli jsme naprosto bezdůvodně napadeni Ukrajinci poté, co jsme se zastali dvou holek, které nás poprosily o pomoc, protože ti Ukrajinci je pronásledovali a obtěžovali. Ve vší slušnosti jsme je požádali, aby toho nechali a už to začalo. První rána zezadu přistála patnáctiletému Lukášovi a vůbec jim nevadilo, když jsme jim do rány přišly i my holky,“ uvedla pro Krimi-Plzeň jedna z napadených dívek. Dívkám, kterých se skupina zastala, nebylo ještě ani 15 let.

Na konci září vyjela policejní hlídka na oznámení o voze Volkswagen Passat, jehož řidič nezvládal řízení. Řídil Ukrajinec, policistům nadával do „českých zm*dů“ a „proruských k*nd“. Krimi-Plzeň sdílela i necenzurované video ukrajinského řidiče, který řekl: „Natoč si mě ty kundo česká“. Řidič nadýchal 3,01 promile, uvedla tisková mluvčí policie.

Nejaktuálnější je dále i případ, kdy muž ukrajinské národnosti zmlátil ženu z Moldavska, strčil jí do přirození pyrotechnickou petardu a odpálil ji. Poranění ženy si vyžádalo hospitalizaci v nemocnici. Okresní soud Plzeň-sever šestatřicetiletého Ukrajince poslal do vazby z obavy, že by mohl mařit trestní řízení a pokračovat v trestné činnosti. Obviněn byl z těžkého ublížení na zdraví a hrozí mu až deset let vězení.

Mluvčí plzeňské fakultní nemocnice, do které ženu obviněný sám dovezl a lhal o příčinně jejího poranění, Gabriela Lavrová sdělila, že pacientka je nyní už mimo ohrožení života.

Nenávist vůči Ukrajincům narůstá

O tom, že s sebou příliv cizinců přináší i nárůst kriminality, nedávno vyšel článek na iDNES.cz. Spolu se zvýšením kriminality přibývá i ostrých reakcí proti uprchlíkům z Ukrajiny. Článek informoval, že sociologové upozorňují, že Plzeňsko může být varováním před tím, co se odehrává v celé společnosti. Na Plzeňsku žije téměř dvakrát více cizinců, než je průměr České republiky. Před začátkem války žilo v Plzni a okolí zhruba 44 tisíc cizinců, dnes je tomu dvakrát více. Je to dáno i velkým množstvím fabrik a montoven, které cizince (Ukrajince, Bělorusy nebo Moldavany) zaměstnávají.

„Plzeňsko a podobné regiony v zemi, kde je dlouhodobě vyšší koncentrace cizinců, mají problémy s cizinci už roky. Téměř každý týden řešíme nějaké přestupky či trestné činy Ukrajinců. Časté jsou také jejich vzájemné bitky poté, co pijí alkohol, kdy mnohdy tyto incidenty končí napadením i třeba s nožem v ruce,“ uvedl jeden z policistů pro iDNES.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

Nenávist vůči cizincům, hlavně Ukrajincům, tak na Plzeňsku rychle stoupá. „Jsou to drobné případy a pak přijde jeden, který bude rozbuškou pro velkou odvetnou akci, kdy se lidé rozhodnou jít pomstít. Varujeme před tím v podstatě už od té doby, co do Česka váleční uprchlíci míří a Plzeň je přesně místem, kde protiukrajinské nálady mohou bouchnout kvůli dlouhodobému nedostatečnému řešení bezpečnostní situace,“ předpověděl sociolog Jan Lukášek.

Za rok 2022 se v České republice odehrálo 242 trestných činů z nenávisti. Z nich 78 bylo namířeno proti Ukrajincům. Od ledna do září 2023 se jich odehrálo již 80. Za trestné činy pak bylo v České republice odsouzeno 5,5 tisíce cizinců, z toho 1607 Ukrajinců.

Nesouhlas s vládní podporou Ukrajiny

Naštvání na Ukrajince může pramenit i z nesouhlasu s vládními kroky ohledně podpory Ukrajiny. Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění z června a července 2023 vyplývá, že 54 % respondentů nesouhlasí s kroky vlády podporujícími Ukrajinu ve válce s Ruskem – 24 % z nich s kroky vlády rozhodně nesouhlasí, 30 % spíše nesouhlasí.

Rozhodně s kroky vlády souhlasí jen 18 %, spíše souhlasí pak dalších 28 %. Tři procenta respondentů uvedla, že neví. Oproti průzkumu z února a března nesouhlas Čechů s vládním kroky stoupl o 3 procentní body.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hrdinové , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBohuslav Šafař , 17.10.2023 11:48:44
Hrdí UK bojovníci utekli před nepřítelem a za podpory vykulence a fialového umaštěného hnusu tady mávají žlutomodrýma hadram a dělají brajgl.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…