Bije se za zastřeleného muže: Šéfem žádného gangu prý nebyl

18.08.2011 20:31

Nad původně jednoznačně vnímaným úspěchem v boji s organizovaným zločinem se začínají vznášet otazníky. Jednak je podivné, že v případu tzv. Toflova gangu figurují jako svědci jen lidé s kriminální minulostí. Navíc zásah proti jeho údajným členům byl přísně utajován kvůli prorůstání skupiny k vysoce postaveným osobám. Ale pokud existují, dostaly nyní možnost zahlazovat případné stopy. A manželka zastřeleného expolicisty v týdeníku Reflex odmítá, že by její muž byl členem gangu, poukazuje přitom na podivnosti při vyšetřování vraždy.

Bije se za zastřeleného muže: Šéfem žádného gangu prý nebyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Začátkem srpna šokovala zpráva o zatčení šestice mužů, kteří měli být členy brněnského policejního gangu. Podle ÚOOZ, který zásah provedl, byl hlavou dvanáct let fungující skupiny bývalý policista z brněnské kriminálky Michal Tofl, jehož v červnu minulého roku zastřelil dosud neznámý pachatel. Gang měl od roku 1998 vydírat podnikatele a případně za úplatu zahlazovat už probíhající trestní kauzy.

V reakci na policejní zásah uvedl exministr vnitra Radek John, že měl signály o nekalostech na Brněnsku už dříve, a tak ho zatýkání nepřekvapilo. „Jsem přesvědčen, že se blýská na lepší časy ve vyšetřování společensky vážné kriminality a klientelismu. Přichází lov velkých ryb, který jsem veřejnosti sliboval," řekl John pro ParlamentníListy.cz s tím, že tomu pomohla i jím provedená změna policejního prezidenta.

Sledujeme téma Policejní gang

Na velké ryby po prvním úlovku zatím nedošlo

Od té chvíle se však žádný úlovek velké ryby neukázal. Týdeník Reflex v obsáhlém materiálu poukazuje na některé podivnosti, které mohou vzbudit podezření, že vše mohlo být úplně jinak, než to z prvních informací od Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu mohlo vypadat. Dokonce otvírá otázku, zda nemůže jít ve skutečnosti o mstu galerky a zametání stop za někým vysoce postaveným, na koho mohli obvinění narazit.

„Mám také jen informace z médií, které uvolnila policie," reaguje pro ParlamentníListy.cz expert na boj s organizovaným zločinem Marian Brzybohatý na dotaz, zda by vůbec bylo možné, aby ÚOOZ po mnohaměsíční přípravě zatýkal a přitom by o žádný organizovaný gang nešlo. „To by byly jen spekulace a do těch se v žádném případě nemůžu pouštět,"dodává děkan Fakulty bezpečnotně právní Policejní akademie v Praze.

Toflovu vraždu prý nikdo ve skutečnosti objasnit nechce

Manželka zastřeleného Michala Tofla si je jista, že její muž nebyl šéfem žádného gangu ani nepáchal žádnou trestnou činnost. „Někdo za tím stojí. Jak za vraždou mého manžela, tak možná za touto kauzou. Stačí si jen uvědomit, jací lidé figurují v případu jako svědci. Kriminálníci. Mám jen strach, že vlastně nikdo skutečně vraždu mého muže objasnit nechce," říká Eva Toflová v rozhovoru pro týdeník Reflex.

Je přesvědčena, že její muž nebyl žádný gangster. A nikdy by nikomu nevyhrožoval, natož aby unášel děti. Poukazuje na to, že si její manžel nechal do auta dát GPS s neustálým zaznamenáváním pohybu. „Copak by se gangster dobrovolně nechal sledovat? Dva měsíce před jeho smrtí ale přestalo fungovat. Později mi v servisu řekli, že tam někdo přidělal rušičku. Policisté mě odbyli, že je to nesmysl," přiznává Toflová, že se vyplnilo její tušení, že policie s objasněním skutečných příčin vraždy jejího manžela nebude pospíchat.

Gangsteři by si měsíčně přišli jen na sedmnáct tisíc

Celý případ je postaven na výpovědi těch, kteří mají dlouhodobé problémy se zákonem a kteří většinou již byli soudně trestáni. Jednoho svědka sháněla policie pomocí eurozatykače, za bernou minci je považována výpověď bývalé likvidátorky Ilony Strmiskové, která se dostala do věznění po Toflových zjištěních, že neoprávněně užívá tituly a že coby správkyně konkursní podstaty vyvádí pro někoho, kdo jí někde vysoko nahoře kryje záda, peníze a majetek firem, jež „likviduje".

Podle policejních informací si mělo sedm lidí za dvanáct let přijít na 17 milionů korun. Je však možné, že jich bylo i víc a že jsou mnohem výše postavení. A i to je jedna ze zarážejících věcí. Rozpočítáno na dvanáct let a sedm lidí by si měsíčně obvinění včetně zavražděného Tofla „přivydělali" necelých sedmnáct tisíc korun měsíčně. Minimálně pět ze sedmi údajných zločinců jsou lidé s nadprůměrnou inteligencí. Že by kvůli takovéto částce vyhrožovali vraždami a únosy dětí, vypadá podivně.

Nechtěli vyplašit vysoce postavené. Zátahem je ale varovali

Stejně jako to, že na Brněnsko vtrhl osamocený ÚOOZ z Prahy. To překvapuje zvlášť proto, že právě Praha má z hlediska korupce členů policie nevalnou pověst. Nejen v Brně, ale vůbec nikde mimo pražskou úzkou skupinu pak podle zjištění týdeníku Reflex nikdo o nějakém šetření a přípravě akce nevěděl, což není vůbec běžné.

Policisté to vysvětlují tím, že museli pracovat v naprostém utajení a zatčení provést rychle s využitím momentu překvapení. Bylo to nutné, protože podle nich je chobotnice prorostlá hluboko a možná i velmi vysoko. Ale když nyní vyzývají svědky a případné poškozené, aby se přihlásili, tak pokud opravdu chtěli jít výš než jen k pár policistům a dvěma romským podvodníčkům, proč svou akcí umožnili všem ostatním zahladit stopy? Obzvlášť právě těm vysoce postaveným.

Za mříže dostala expolicisty svědectví zločinců

Pokud se podezření ÚOOZ v kauze tzv. Toflova gangu potvrdí, bude to znamenat fatální selhání celého bezpečnostního i justičního systému. Ale to, že bývalé policisty má dostat za mříže jen svědectví zločinců, bude celou kauzu vždy zpochybňovat. Stejně jako to, že si i čtrnáct měsíců po vraždě údajného šéfa gangu běhá pachatel po svobodě.

K věci:

Chobotnice sevřela Česko. Gang policistů vydíral, padá jméno z ODS  

Šlachta ke kauze gangu: Asi to neskončí jen u šesti lidí. Je to zrůdnost 

Vyšetřovatelé hledají svědky činnosti gangu policistů z Brna 

Foto: policie.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…