Inspekce smetla udání na policistu Martince. Janouškovi prý nepomáhal

13.07.2013 19:44

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů rovnou, bez samotného zahájení trestního řízení, odložili k ledu stížnost na bývalého šéfa korupční kriminálky Tomáše Martince. Oznamovatelem byl Václav Prokůpek, aktivista neblaze proslulý svým vydáváním za zástupce mnoha institucí.

Inspekce smetla udání na policistu Martince. Janouškovi prý nepomáhal
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Plk. Tomáš Martinec, šéf ÚOKFK

Prokůpkova stížnost na plukovníka Martince se týkala jeho role vyšetřovatele v kauze stamilionů korun, údajně patřících lobbistovi Romanu Janouškovi. Tyto peníze byly zablokovány v roce 2008 ve švýcarské bance pro podezření z praní špinavých peněz.

Prokůpek Martince podle serveru Novinky.cz vinil, že tehdy jako vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, který měl celou kauzu na starost, vyšetřování záměrně zdržoval a komplikoval. Celý případ se měl odehrát mezi roky 2008 a 2009, kdy se švýcarská policie obrátila na české kolegy o pomoc při vyšetřování Romana Janouška a plukovník Martinec jako náměstek útvaru (posléze povýšený na ředitele) měl se Švýcary komunikovat.

Bylo mu vyčítáno, že na základě informací získaných od švýcarské prokuratury nebylo v ČR zahájeno Janouškovo stíhání. Martinec však namítal, že jeho role byla pouze zprostředkovatelská. Jednalo se totiž o finanční kriminalitu, kterou vyšetřuje Finančně analytický útvar Ministerstva financí. Tomu Martinec věc předal, a když ministerští cifršpióni zjistili, že žádné skutečnosti nenasvědčují podezřelým finančním operacím, nezbývalo mu, než závěr akceptovat.

Nyní jeho názoru dala za pravdu i policejní inspekce. Plukovník Martinec však neočekává, že by se mu oznamovatel Prokůpek jakýmkoliv způsobem omluvil. „Vzhledem k osobě pana Prokůpka ani nemohu očekávat, že by mi nějakou omluvu poskytl,“ uvedl pro Novinky.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…