Kalousek povolil. Kubicemu přisype na vnitro 900 milionů

18.08.2011 23:11

Dvě pozitivní zprávy za dva dny. Tou první je téměř dvoumiliardová suma zabavená z trestné činnosti, a to jen za první pololetí. Tou druhou pak výsledek jednání mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a ministrem vnitra Janem Kubicem, z něhož vychází navýšení rozpočtu resortu vnitra o 900 milionů korun na příští rok.

Kalousek povolil. Kubicemu přisype na vnitro 900 milionů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

K původně avizovanému snížení o 1,3 miliardy a masivnějšímu propouštění policistů tedy nakonec nedojde, ale i tak částka stačí jen na zalepení největších děr.

7 ku 2, díky Petře

Ministr vnitra Jan Kubice požádal předsedu vlády Petra Nečase o navýšení prostředků na provozní výdaje Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR v roce 2012. Podle tiskového odboru MV bude o 700 milionů korun v příštím roce navýšena částka určená na provozní výdaje policie v přímém výkonu služby.

Částka bude určena zejména na výdaje pořádkové, dopravní a kriminální policie. O 200 milionů korun pak budou navýšeny provozní výdaje HZS. Podle tiskového mluvčího resortu Pavla Nováka měl ministr vnitra celou řadu pádných argumentů, ale velmi podstatná byla při vyjednávání podpora premiéra Nečase.

Sledujeme téma Rozpočet

Kubice po jednání deklaroval, že jeho absolutní prioritou je oblast přímého výkonu služby policie a hasičů, tedy oblast, která se bezprostředně dotýká zajišťování bezpečnosti občanů této země.

"Chtěl bych poděkovat panu premiérovi za podporu a věřím, že získané prostředky půjdou tam, kde je jich nejvíce třeba. Pokud by policie a hasiči neměli dostatek prostředků na benzín a nejnutnější vybavení, těžko by mohli vykonávat svoje základní poslání. Na neutěšenou situaci v této oblasti mě v minulosti upozorňovala i řada hejtmanů a zástupců samospráv, proto věřím, že výsledek jednání je dobrou zprávou nejen pro mě a bezpečnostní sbory," uvedl po jednání ministr vnitra Jan Kubice.

"Je to pro policii pozitivní zpráva. Prostředky budou použity na provozní výdaje," reagoval pro ParlamentníListy.cz policejní prezident Petr Lessy

Každá koruna dobrá

Předseda Unie bezpečnostních služeb Zdeněk Buřič na navýšení rozpočtu reagoval pozitivně. "Každá koruna dobrá. Těch děr v rozpočtu bylo několik. Snad se tím ušetří tabulková místa a nebude se propouštět," sdělil redakci Buřič. Člen Výboru na obranu a bezpečnost Alexandr Černý KSČM však připomíná, že oněch 900 milionů stačí jen na uhašení těch největších finančních požárů, které v rozpočtu policie a hasičů propukly.

Související:
V těchto podmínkách sloužíme. Vaše úsporná policie...

Zatlačili starostové

"Ministr Kubice na květnovém zasedání našeho výboru požadoval sice 3 miliardy, ale lepší něco než nic," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda VOB František Bublan. Podle něj však může být Kalouskova benevolence způsobena i nárůstem kriminality v některých regionech.

"Včera jsem byl na zasedání starostů Šluknovska, kde byl přítomen mimo jiné i krajský policejní ředitel Vorálek. Debatovalo se tam o nárůstu kriminality v Ústeckém kraji. Lidé se zde pomalu bojí vycházet. Možná tlak starostů, kteří mají blízko k TOP09, obměkčil Kalouska," míní Bublan.

Psali jsme:
Starostové úpí kvůli Romům: Pomoc, Nečasi, je jich čím dál víc
Kubice předčítal svou zprávu výboru. To nešlo vydržet, popsal komunista

Pumpli se i zločinci

Pochlubit se může i Policie ČR, která jen za první pololetí letošního roku zabavila zločincům výnosy z trestné činnosti ve výši 1,9 miliardy korun, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o celých 369 procent. Podle tiskového odboru se jedná o první pozitivní výsledky strategického materiálu Koncepce rozvoje na úseku vyhledávání a odčerpávání výnosů z trestné činnosti, který v loňském roce zpracoval odbor bezpečnostní politiky MV ve spolupráci s ÚOKFK a o nejlepší výsledek na poli vyhledávání a zajišťování výnosů z trestné činnosti v historii policie vůbec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…